Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ... Ερντογάν: Προανήγγειλε «ΟΧΙ» στον Στόλτενμπεργκ για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Τηλεφωνικό “όχι” στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προανήγγειλε για αύριο ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογ...





Τηλεφωνικό “όχι” στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προανήγγειλε για αύριο ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα συνομιλήσει τηλεφωνικά αύριο Σάββατο με τον επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Ερντογάν είπε ότι και σήμερα διατύπωσε ακόμα ένα “όχι”, συνομιλώντας με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας. «Συνομίλησα σήμερα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό (Μαρκ Ρούτε).

 Αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία ζήτησαν επίσης μια συνάντηση μαζί μου (που προβλέπεται να διεξαχθεί) αύριο (Σάββατο). Και στη συνέχεια θα μιλήσουμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Ακολουθούμε τη διπλωματία μέσω τηλεφώνου».

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επανέλαβε την εναντίωσή του στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, με το ίδιο σκεπτικό, ότι δηλαδή δίνουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες». «Δεν μπορούμε να πούμε ΝΑΙ» στη Σουηδία και τη Φινλανδία, δήλωσε και σήμερα.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί αυτές τις χώρες ότι υποστηρίζουν το Κόμμα Κούρδων Εργατών (PKK) το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει “τρομοκρατική οργάνωση”. Την ίδια άποψη έχει η Τουρκία και για το YPG. Το YPG (συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού), είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στην μάχη ενάντια στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Η Τουρκία θεωρεί ότι αυτή η πολιτοφυλακή, των Κούρδων της Συρίας, (το YPG) είναι παρακλάδι του PKK στη Συρία.

Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι το ΝΑΤΟ θέλει να ανταποκριθεί στις «ανησυχίες» της Τουρκίας, προκειμένου να βρεθεί μια «συμφωνία για να προχωρήσουμε μπροστά». Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο τόνισε ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει», δηλώνοντας ότι «καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της».

Θα διευρύνει το παζάρι και στο YPG

«Οι δυτικοί θεωρούν το PKK τρομοκρατικό, αλλά γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με το YPG; Και αυτή είναι τρομοκρατική οργάνωση», επέμεινε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, δείχνοντας ουσιαστικά ότι το παζάρι που θα κάνει θα αφορά και το YPG. Το οποίο όμως, όπως και το SDF εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν ΑΝΟΙΧΤΑ οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι συνεκπαιδεύσεις και τα περίπολα με το U.S. Army ανακοινώνονται με δελτία τύπου και φωτογραφίες και από τις δύο πλευρές...

Ο Ερντογάν επικρίνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά μέλη του PKK, την απέλαση 30 εκ των οποίων ζητεί η Τουρκία από τη Στοκχόλμη, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. «Έχουμε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες για αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα θύματα είμαστε εμείς. Εάν το ΝΑΤΟ, που είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, ανησυχεί για την τρομοκρατία, δεν πρέπει να τους επιτρέψει να ενταχθούν σε αυτό», επέμεινε.

Εκτός από το ζήτημα των «τρομοκρατών», η Τουρκία κατηγορεί επίσης τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι ανέστειλαν τις πωλήσεις όπλων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, από το 2019, ως αντίποινα για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία.

Οι δύο χώρες είχαν αναφέρει στις αρχές της εβδομάδας ότι προτίθενται να στείλουν ειδικές αντιπροσωπείες διαπραγμάτευσης στην Άγκυρα, όμως ο Ερντογάν τους απέτρεψε από το να επιχειρήσουν το ταξίδι. «Θα έρθουν για να μας πείσουν; Ας μην κάνουν τον κόπο!», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.