Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Αρμενίας

   Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν συναντήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερι...

  



Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν συναντήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Ο Μπλίνκεν και ο Μιρζογιάν υπέγραψαν το Μνημόνιο Κατανόησης ΗΠΑ-Αρμενίας για τη Στρατηγική Πολιτική Πυρηνικής Συνεργασίας.

Αυτό το έγγραφο αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα στη διμερή εταιρική σχέση που θεσπίστηκε το 1997 όταν συνήφθη η συμφωνία για τη «Συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας και ανταλλαγής τεχνικών πληροφοριών» και οι επακόλουθες συμφωνίες του 2007 και του 2017.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι»

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε:

«Ένας κύριος στόχος αυτών των συναντήσεων είναι η επανέναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αρμενίας, όπου μπορούμε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας για να διατηρήσουμε τη συνεννόηση και τους τομείς συνεργασίας. . Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να το κάνουμε αυτό τώρα».

Αναφορικά με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ ΗΠΑ και Αρμενίας, ο Μπλίνκεν είπε: «Αυτό ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας για τις ΗΠΑ και την Αρμενία. Νομίζω ότι ενισχύει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ μας».

Το Μνημόνιο θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, παρέχοντας ευρύτερη πρόσβαση στους Αρμένιους εμπειρογνώμονες πυρηνικής ενέργειας στις τελευταίες τεχνολογίες πυρηνικής ασφάλειας.

«Γιορτάζουμε την 30η επέτειο»

Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν είπε χαρακτηριστικά:

«Φέτος, γιορτάζουμε την 30ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, καταφέραμε να δημιουργήσουμε πολύ ισχυρές σχέσεις βασισμένες σε κοινές αξίες όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Σε αυτή τη σύνοδο, εστιάζουμε στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις μας, τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, εξετάζοντας τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας στους τραπεζικούς και αμυντικούς τομείς, την πρόληψη της καταπολέμησης της διαφθοράς και πολλά άλλα».

Ο Μιρζογιάν πρόσθεσε: «Εκτιμούμε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις μας και την υποστήριξη για την ανάπτυξη του αρμενικού ενεργειακού τομέα. Είμαι περήφανος που υπογράφω εδώ το μνημόνιο κατανόησης για την Πολιτική Πυρηνικής Συνεργασίας μας», είπε τονίζοντας «Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω τον σημαντικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη συνεργασία μας με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

armenpress.am, sozcu.com.tr
--
The Hellenic Information Team



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.