Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αμετακίνητος ο Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: «Συνεργάζονται με τρομοκράτες»

Η προκλητική ρητορική του Τούρκου προέδρου συνεχίστηκε και κατά τις συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό - «Οι σχέσεις της Σουηδίας και τη...

Η προκλητική ρητορική του Τούρκου προέδρου συνεχίστηκε και κατά τις συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό - «Οι σχέσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας με πρόσωπα και οργανισμούς που λειτουργούν κάτω από τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG/PKK αποτελούν το βασικό πρόβλημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ερντογάν
 
Εξακολουθεί να εμμένει στις αντιρρήσεις για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον εκφράζει την απόλυτη στήριξή της για τη συνέχιση της διαδικασίας ενώ ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο διεμήνυσε, νωρίτερα, ότι θα δωθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στα θέματα που εγείρει η Άγκυρα.

Η προκλητική ρητορική του Τούρκου προέδρου συνεχίστηκε και κατά τις συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό. «Οι σχέσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας με πρόσωπα και οργανισμούς που λειτουργούν κάτω από τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG/PKK αποτελούν το βασικό πρόβλημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ερντογάν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζόνσον.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι Σουηδία και Φινλανδία θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στις τουρκικές ανησυχίες και να στηρίξουν τις αρχές του ΝΑΤΟ.

Στις συνομιλίες τέθηκαν επί τάπητος και οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ερντογάν: Αύριο θα μιλήσουμε με τη Φινλανδία για το θέμα του ΝΑΤΟ

Συνεχίζεται ο πυρετός διαβουλεύσεων της Τουρκίας με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε γνωστό πως σήμερα είχε επικοινωνία με την κυβέρνηση της Ολλανδίας, ενώ αύριο θα επικοινωνήσει, για τον ίδιο σκοπό με τους ηγέτες Αγγλίας και Φινλανδίας. «Είχα σήμερα ευρεία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Αύριο θα έχουμε συνομιλίες με την Αγγλία και τη Φινλανδία. Ομοίως, θα έχουμε επαφή και με τον Στόλτενμπεργκ, Φυσικά, θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτές τις συνομιλίες για να μην διακόψουμε την τηλεφωνική διπλωματία μεταξύ μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας πως έχει ενημερώσει τις εμπλεκόμενες πλευρές για την αρνητική στάση της χώρας του.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων σε χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε: «Πραγματοποιούν κάθε είδους πορείες, ιδίως στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία».

«Αυτό που λέμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά είναι το εξής: Πρώτον, αφού έχουμε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων και είμαστε τα θύματά τους, αν γνωρίζουμε τις ευαισθησίες του ΝΑΤΟ απέναντι στην τρομοκρατία, αν γνωρίζουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, τότε δεν μπορούμε να πούμε ναι στην εισδοχή μιας τέτοιας τρομοκρατικής οργάνωσης στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένας οργανισμός ασφαλείας. Αυτό πιστεύω για τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Αφήστε που οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ δέχονται αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις, κάνουν ομιλίες στα κοινοβούλιά τους, τους δίνουν χώρο και τους προμηθεύουν όπλα και πυρομαχικά. Τους βλέπουμε, τους ξέρουμε. Συγγνώμη, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ναι στην είσοδο αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων στο ΝΑΤΟ», είπε, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες θέσεις που εκφράζει εδώ και μερικές ημέρες για τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Μπάιντεν: Φινλανδία και Σουηδία πληρούν όλα τα κριτήρια για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Πλήρη στήριξη στις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ παρείχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τους ηγέτες των δύο χωρών στον Λευκό Οίκο.

Έχοντας στο πλευρό του την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, ο Μπάιντεν τόνισε ότι και οι δύο χώρες πληρούν «όλα τα κριτήρια» για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

«Σας διαβεβαιώνω με υπερηφάνεια ότι έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ» ανέφερε. Μάλιστα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τις δύο σκανδιναβικές χώρες για «να αντιμετωπίσουν κάθε επίθεση» που θα μπορούσαν να δεχτούν στο μεσοδιάστημα, μέχρι την ένταξή τους στη Συμμαχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.