Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Με την καταδίκη του Καβαλά έσβησε η ελπίδα της Τουρκίας για επανέναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την Πέμπτη σθεναρά την αποδοκιμασία του για την ποινή ισόβιας κάθειρξης του Τούρκου ακτιβιστή και φιλάνθρω...






Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την Πέμπτη σθεναρά την αποδοκιμασία του για την ποινή ισόβιας κάθειρξης του Τούρκου ακτιβιστή και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά και είπε ότι η Τουρκία «κατέστρεψε κάθε ελπίδα» για επανέναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ, γράφει το AgerPres επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για τον «άδικο, παράνομο και αυθαίρετο χαρακτήρα» της κράτησης του Καβαλά στα τέλη του 2017, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στις 25 Απριλίου και ζητούν την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του».

«Αποφασίζοντας να αμφισβητήσει ανοιχτά τις δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Οσμάν Καβαλά και σε άλλες υποθέσεις, η τουρκική κυβέρνηση σκόπιμα κατέστρεψε κάθε ελπίδα επανέναρξης της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άνοιγμα νέων κεφαλαίων και κλείσιμο τα ανοιχτά κεφάλαια», θεωρούν οι ευρωβουλευτές.

Το μη δεσμευτικό κείμενο που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Στρασβούργου απηχεί τη σθεναρή καταδίκη του Ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος στα τέλη Απριλίου εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για την ετυμηγορία.

Κατηγορούμενος ότι προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Οσμάν Καβαλά, ένας 64χρονος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, αρνιόταν πάντα τους ισχυρισμούς και κατήγγειλε τη «δικαστική δολοφονία» εναντίον του, την επιρροή του αρχηγού του τουρκικού κράτους.


Από τα τέλη Μαρτίου, ο Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να ανοίξει γρήγορα τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (...) χωρίς να ενδώσει σε κυνικούς υπολογισμούς».

Οι διαπραγματεύσεις για πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, που ξεκίνησαν το 2005, έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια λόγω των ισχυρών εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών για πολλά ζητήματα. Αυτές οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά την καταστολή από την κυβέρνηση Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου το δικαστήριο είναι η ΕΣΔΑ, έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μια σπάνια κίνηση από την πλευρά του.
--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.