Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σεισμός 9,5 Ρίχτερ: Όταν καταγράφηκε το ισχυρότερο «χτύπημα» του Εγκέλαδου παγκοσμίως (ΕΙΚΟΝΑ)

Μεγέθους 9,5 Ρίχτερ είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και από τότε έχουν συμπληρωθεί 60 χρόνια. Έλενα Ακρίτ...






Μεγέθους 9,5 Ρίχτερ είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και από τότε έχουν συμπληρωθεί 60 χρόνια.



Έλενα Ακρίτα για την Ελένη Μενεγάκη: «Καθόρισε μόνη το μέλλον της, τη ζωή και την καριέρα της»




Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας: 150 ευρώ τα πρόστιμα – Ποιοι εξαιρούνται
Ο σεισμός καταγράφηκε σαν σήμερα, 22 Μαΐου το 1960 και σήμερα ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος θυμήθηκε τη μεγαλύτερη σεισμική δόνηση και όλα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα.

Ο «εγκέλαδος» προκάλεσε παλιρροϊκά κύματα, εκρήξεις ηφαιστείων, στοίχισε τη ζωή σε πέντε χιλιάδες ανθρώπους και άφησε περίπου δύο εκατομμύρια άστεγους.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

«O σεισμός έγινε στις 22.5.1960, τοπική ώρα 15:12, με επίκεντρο την περιοχή Valdivia, περίπου 570 χλμ νότια από το Σαντιάγκο. Το μέγεθος του ήταν 9,5 στην κλιμακα σεισμικής ροπής, που είναι η πιο αξιόπιστη κλίμακα μέτρησης των σεισμικών μεγεθών. Αυτό τον καθιστά τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει μετρηθεί ποτέ. Η διάρρηξη (σπάσιμο) του ρήγματος διάρκεσε περίπου 10 λεπτά! Ο σεισμός προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι που έχει δει η ανθρωπότητα. Αφού τα κύματα ύψους 25μ. σάρωσαν τις ακτές της Χιλής λίγα λεπτά μετά το σεισμό, το κύμα διαδόθηκε σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό, σάρωσε τα νησιά της Χαβάης μετά από 8 ώρες και σε περίπου 22 ώρες μετά σάρωσε και τις ακτές της Ιαπωνίας, στην άλλη άκρη του Ειρηνικού. Οι συνολικές απώλειες δεν είναι με ακρίβεια γνωστές αλλά εκτιμάται ότι ο σεισμός και το τσουνάμι σκότωσαν μερικές χιλιάδες ανθρώπων, ίσως περίπου 5000.



Με το σεισμό αυτό η παγκόσμια σεισμολογία άλλαξε. Μάθαμε ποιό είναι πιθανότατα το ανώτατο μέγεθος σεισμού και η μεγαλύτερη διάρκεια διάρρηξης που μπορεί να συμβεί. Πιθανότατα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός λόγω των πεπερασμένων διαστάσεων της Γης. Είδαμε για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή ένα transoceanic tsunami (υπερωκεάνειο τσουνάμι). Τότε αποφασίστηκε η συνεργασία των κρατών του περι-Ειρηνικού χώρου για τη δημιουργία του πρώτου περιφερειακού συστήματος προειδοποίησης που λειτουργεί από το 1964 υπό την αιγίδα της UNESCO», έγραψε στο Facebook ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.






Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.