Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οπλοπολυβόλα Ελληνικού Στρατού 1940-41… Θεμέλιο πυρός του Πεζικού

Με την έναρξη του πολέμου ο Ελληνικός Στρατός διέθετε 12.200 οπλοπολυβόλα τριών τύπων. Το οπλοπολυβόλο Chauchat υποδείγματος 1915 υπήρξε...



Με την έναρξη του πολέμου ο Ελληνικός Στρατός διέθετε 12.200 οπλοπολυβόλα τριών τύπων. Το οπλοπολυβόλο Chauchat υποδείγματος 1915 υπήρξε με διαφορά το χειρότερο οπλοπολυβόλο όλων των εποχών, αν και χρησιμοποιήθηκε σχεδόν από όλους τους συμμαχικούς στρατούς στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.




Ο Ελληνικός Στρατός τα προμηθεύτηκε το 1917 (περίπου 3.500 από αυτά). Τα υπόλοιπα αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Το 1940 υπήρχαν 6.000. Το όπλο ήταν σχεδόν άχρηστο. Ήταν επιρρεπές σε συνεχείς εμπλοκές, ακόμα και με λίγη σκόνη, πόσο μάλλον στις συνθήκες μάχης στη Βόρεια Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία.





Ο Παπάγος είχε σκοπό να το αποσύρει, αλλά δεν κατέστη δυνατό να γίνει προμήθεια νεότερων όπλων. Έτσι αποφασίστηκε τουλάχιστον να γίνει μια προσπάθεια βελτίωσής του, η οποία εν μέρει απέδωσε. Τα ελληνικά Chauchat διέθεταν νέες κάνες και νέους γεμιστήρες, καθώς και καινούργια κλισιοσκόπια. Παρόλα αυτά παρέμειναν μόνιμή πηγή δυσαρέσκειας για τους χρήστες τους.

Διατέθηκαν σε στο 24ο Σύνταγμα Πεζικού (ΣΠ) της ΙΙΙ Μεραρχίας Πεζικού (ΜΠ), στο 92ο ΣΠ της VII ΜΠ, στο 15ο και 85ο ΣΠ της VIII MΠ στο 84ο, 86ο και 87ο ΣΠ της ΧΙΙ ΜΠ, στο 35ο ΣΠ και στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων της 12ης ΜΠ, καθώς και σε όλα της συντάγματα της ΧVΙΙΙ ΜΠ. Το όπλο έβαλε το γαλλικό φυσίγγιο των 8 χλστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ:

https://www.history-point.gr/oplopolyvola-toy-ellinikoy-stratoy-1940-41-themelio-pyros-toy-pezikoy

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.