Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ χρειάζεται περισσότερες βάσεις στην ανατολική Ευρώπη, λέει Αμερικανός στρατηγός

Το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να εδραιώσει περισσότερες μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στην ανατολική Ευρώπη, είπε μιλώντας ο αρχηγός του Γενικού Επιτελεί...









Το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να εδραιώσει περισσότερες μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στην ανατολική Ευρώπη, είπε μιλώντας ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ.

Κάλεσε να δημιουργηθούν νέες δομές στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και πιο συγκεκριμένα στις χώρςε της Βαλτικής, στην Πολωνία και στη Ρουμανία. Μάλιστα, υποστήριξε πως αυτές οι νέες βάσεις θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από τις χώρες στις οποίες θα τις φιλοξενήσουν, προσθέτοντας πως θα έπρεπε να αυξήσουν τα ποσά που δίνουν για την αμυντική τους κάλυψη, μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Θα τις φτιάξουν και θα τις πληρώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στην Εσθονία, την Λετονία, την Λιθουανία και την Πολωνία, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και η παρουσία στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για το 69% των στρατιωτικών εξόδων της συμμαχίας και η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό να μειώσει την εξάρτηση του ΝΑΤΟ από τη χώρα. Γι’ αυτό και ο Μπάιντεν προσπάθησε πρόσφατα να πείσει τα μέλη να αυξήσουν την οικονομική συμμετοχή τους.

Πέρυσι, μόλις οκτώ χώρες κατέβαλαν όπως προβλέπεται τη συμμετοχή τους, δηλαδή το 2% του ΑΕΠ τους: η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κροατία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Το ζήτημα για τη δημιουργία των νέων μόνιμων στρατιωτικών βάσεων στην ανατολική Ευρώπη είναι πιθανό να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.

Επιπλέον, ο Μίλεϊ ανέφερε ότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πως η Ρωσία θα μειώσει την επιθετικότητά της.

Η Ουκρανία έχει επιτυχώς αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο, τόνισε ο Μίλεϊ, αλλά «υπάρχει μεγάλη μάχη μπροστά μας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας καθώς η Ρωσία έχει επικεντρώσει εκ νέου τις πολεμικές προσπάθειες γύρω από την περιοχή του Ντονμπάς. Εκεί οι Ρώσοι σκοπεύουν να μεταφέρουν μαζικές δυνάμεις και να συνεχίσουν την επίθεσή τους» εκτίμησε.

Το ερώτημα πώς τελειώνει αυτός ο πόλεμος παραμένει ανοιχτό αυτή την στιγμή, είπε και πρόσθεσε πως στην καλύτερη περίπτωση, ο Πούτιν αποφασίζει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που μοιάζει πιθανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.