Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τι είναι το «Τάγμα του Αζόφ» – Η «γέννηση» της εθελοντικής ακροδεξιάς ομάδας της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας

«Θύελλα» ξέσπασε μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Βουλή καθώς στο βίντεο εμφανίστηκε και Ελληνο-ουκρανός που ...









«Θύελλα» ξέσπασε μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Βουλή καθώς στο βίντεο εμφανίστηκε και Ελληνο-ουκρανός που δήλωσε ότι μάχεται με το «Τάγμα Αζόφ».

Σημειώνεται πως το Τάγμα Αζόφ είναι εθελοντική ακροδεξιά και νεοναζιστική ομάδα της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας, η οποία εδρεύει στη Μαριούπολη στην παράκτια περιοχή της Αζοφικής θάλασσας. Το συγκεκριμένο τάγμα πήρε μέρος στις μάχες μεταξύ των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων και των Ουκρανών, τον Ιούνιο του 2014 κατά τη διάρκεια της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το Τάγμα Αζόφ σχηματίστηκε αρχικά ως εθελοντική πολιτοφυλακή στις 5 Μαΐου 2014 κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην Οδησσό. Στις 12 Νοεμβρίου 2014, ενσωματώθηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας. Πρόκειται για υπερεθνικιστές που κατηγορούνται ότι φιλοξενούν νεοναζιστική και λευκή ιδεολογία υπεροχής.

Παρά το γεγονός ότι ενσωματώθηκαν στον επίσημο στρατό, οι μαχητές του Αζόφ φέρεται να συνέχισαν να φορούν τα διακριτικά του Wolfsangel που χρησιμοποιούνταν από μια σειρά ναζιστικών μεραρχιών κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε την παρουσία τέτοιων μονάδων στον ουκρανικό στρατό ως λόγο για την έναρξη της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης για την αποστρατιωτικοποίηση και τον αποναζισμό της Ουκρανίας».
Τι είναι το Τάγμα του Αζόφ

Τα μέλη του Τάγματος είναι από την ανατολική Ουκρανία και μιλούν ουκρανικά, ενώ μερικοί νεοσύλλεκτοι προέρχονται από τις ανατολικές πόλεις του Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Ο πρώτος διοικητής του συντάγματος ήταν ο ακροδεξιός Αντρίι Μπιλέτσκι (Andriy Biletsky), ο οποίος ηγήθηκε της νεοναζιστικής οργάνωσης Πατριώτης της Ουκρανίας και της Εθνικοσοσιαλιστικής Συνέλευσης. Ακόμη, η ομάδα έχει συνδεθεί με νεοναζί, με μέλη που φορούν νεοναζιστικά και σύμβολα των SS. Η γερμανική τηλεόραση ZDF παρακολούθησε μαχητές του τάγματος των Αζοφ, που φορούσαν κράνη με σβάστικες και παγανιστικούς ρούνους. Το σύμβολο της ομάδας, που φέρουν στα μανίκια τους οι μαχητές του τάγματος είναι ένας πλάγιος Ρούνος, τυπικά είναι ένα αγκίστρι για λύκους (λυκοπαγίδα) το οποίο προφέρεται: Βόλφσανγκελ.

Στις 13 Απριλίου 2014, ο Υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Άβακοφ εξέδωσε διάταγμα, που επιτρέπει τη δημιουργία νέων παραστρατιωτικών δυνάμεων από πολίτες μέχρι 12.000 άτομα. Το Τάγμα Αζόφ δημιουργήθηκε στις 5 Μαΐου 2014 στο Μπερντιάνσκ.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, το τάγμα του Αζόφ, εγγράφηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας ως Ειδική αστυνομική δύναμη. Το 2017, το μέγεθος του συντάγματος υπολογίστηκε σε περισσότερα από 2.500 μέλη. Αρχικά, το τάγμα Αζόφ ήταν μια ειδική αστυνομική υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με επικεφαλής τον Βολοντίμιρ Σπάρα, τον ηγέτη του Βασίλκιβ του Κιέβου, κλάδου της οργάνωσης Πατριώτης της Ουκρανίας και του Δεξιού Τομέα.

Το 2016, βετεράνοι του συντάγματος και μέλη μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με το όνομα «Αζοφικό Πολιτικό Σώμα» δημιούργησαν το πολιτικό κόμμα Εθνικό Σώμα.

Ένας εκπρόσωπος της ομάδας είπε ότι «μόνο το 10-20%» των νεοσυλλέκτων της είναι νεοναζί, με έναν διοικητή να αποδίδει τη νεοναζιστική ιδεολογία σε παραπλανημένη νεολαία. Μέλη της ομάδας έχουν δηλώσει ότι ο αντεστραμμένος Wolfsangel, αντί να συνδέεται με τον ναζισμό, αντιπροσωπεύει τις ουκρανικές λέξεις για το “ενωμένο έθνος” ή την “εθνική ιδέα”.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.