Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κάπως έτσι θα αρχίσει το γλέντι... Τούρκος διπλωμάτης: Η Τουρκία δεν θα έχει για πολύ ακόμα κλειστό τον Βόσπορο στους Ρώσους

Η Μόσχα θέλει να στείλει καταδρομικό από το Αιγαίο να αντικαταστήσει το Moskva και πιέζει ήδη τον Ερντογάν για τα Στενά Ούτε η Μόσχα ούτε η...








Η Μόσχα θέλει να στείλει καταδρομικό από το Αιγαίο να αντικαταστήσει το Moskva και πιέζει ήδη τον Ερντογάν για τα Στενά

Ούτε η Μόσχα ούτε η Άγκυρα θέλουν να συγκρουστούν σε Εύξεινο Πόντο και Ουκρανία, αλλά η Τουρκία έχει στο χέρι της ένα « ισχυρό χαρτί», τα Στενά του Βοσπόρου, τα οποία και ελέγχει απόλυτα, και αυτό θα είναι σύντομα αιτία ρήξης ίσως και πολέμου με την Μόσχα, που δεν μπορεί να ανεχθεί αυτήν την κατάσταση για μεγάλο διάστημα ή ακόμα και μόνιμα, ειδικά σε ότι αφορά τα πολεμικά της πλοία.

Η Ρωσία χρειάζεται “ελεύθερη διέλευση” από αυτά τα Στενά, ειδικά όσο τα στρατεύματά της είναι παρόντα στη Συρία, αλλά και για να εφοδιάζει το ρωσικό στόλο της Μεσογείου.

Το καθεστώς Ερντογάν με σχετική απόφαση έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου τόσο τα ρωσικά όσο και στα αμερικανικά πολεμικά πλοία, λόγω Ουκρανίας, ενεργοποιώντας άρθρο της συνθήκης του Μοντρέ.

«Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό θα επικρατήσει η ισχύς του άρθρου 19 της συνθήκης αυτής, με την κίνηση αυτή να προκαλείται από την αναγνώριση από την τουρκική πλευρά ότι υπάρχει πόλεμος στην περιοχή.

Θα μπορούσαμε να είμαστε μάρτυρες ενός τρομερού σεναρίου πολύ σύντομα, αφού η Ρωσία θα ισχυρισθεί ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει, αλλά η διεθνής κοινότητα και η Τουρκία δεν το αναγνωρίζουν και τότε τι θα γίνει;», τόνισε ο ίδιος.

Ο Ulgen είπε ότι πιστεύει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με το γράμμα της Συνθήκης του Μοντρέ, επειδή η εφαρμογή ευελιξίας για τη μία πλευρά στον πόλεμο θα μπορούσε να δημιουργήσει τρομερή πίεση από την άλλη πλευρά (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ).

“Στην πραγματικότητα, το κλείσιμο των Στενών από την Τουρκία, εμποδίζει την Μόσχα να ενισχύσει τον στόλο της στον Εύξεινο Πόντο ή να μετακινήσει πολεμικά πλοία τώρα στην περιοχή αυτή από το Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο.

Επίσης τα ρωσικά πλοία που ανήκουν στον στόλο του Εύξεινου Πόντου, δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Μεσόγειο.

Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα για τις ικανότητες προβολής ισχύος της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στη Συρία»,είπε ο Sinan Ulgen στο CNBC.

Η βύθιση του ρωσικού πολεμικού πλοίου Moskva στις 14 Απριλίου ανέδειξε το δίλημμα της Μόσχας που πρέπει να πείσει την Τουρκία να ανοίξει τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια για να αντικαταστήσει το Moskva, ή να μετακινήσει τον στόλο του Εύξεινου Πόντου μακριά από τους ουκρανικούς παράκτιους πυραύλους.

"Η Μόσχα και η Άγκυρα δεν έχουν ακόμη βιώσει έντονες διαφωνίες μεταξύ τους για την Ουκρανία. Υπάρχουν όμως ανησυχίες ότι η σχέση τους θα μπορούσε να γίνει πιο τεταμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.