Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Πρωταθλητές» οι Έλληνες στη σπατάλη τροφίμων – Στα σκουπίδια προϊόντα 142 κιλών ετησίως κατ' άτομο....!!!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τα τρόφιμα που «χάνονται» ανέρχονται σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, στοιχίζουν στην παγκόσμια οικονομ...





Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τα τρόφιμα που «χάνονται» ανέρχονται σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, στοιχίζουν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 990 δισ. δολάρια τον χρόνο, ενώ επιτείνουν την επισιτιστική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό. Προκειμένου να καταδειχθεί σχηματικά το μέγεθος της απώλειας, ο ΟΗΕ υπολόγισε ότι τα τρόφιμα τα οποία σπαταλώνται αντιστοιχούν περίπου στο 1/4 της συνολικής ποσότητας νερού που χρησιμοποιεί ο πρωτογενής τομέας, απαιτούν καλλιεργήσιμη έκταση ίση με την Κίνα, ενώ ευθύνονται για το 8% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην Ευρώπη. Με βάση πρόσφατη εκτίμηση του προγράμματος FUSIONS, η Ευρωπαϊκή Ενωση παράγει ετησίως περίπου 88 εκατομμύρια τόνους τροφίμων, οι οποίοι ουδέποτε καταναλώνονται, με τη συνολικά εκτιμώμενη αξία τους να ανέρχεται σε 143 δισ. ευρώ. Οι ίδιες εκτιμήσεις επισημαίνουν ότι το 70% των σπαταλώμενων τροφίμων στην Ε.Ε. προέρχεται από τα νοικοκυριά, την εστίαση και το λιανεμπόριο, ενώ το 30% από τους τομείς της παραγωγής και της μεταποίησης. Οπως επισημαίνει στην απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπάρχουσα κατάσταση, θέτει τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων ως έναν από τους κύριους στόχους της, με τη δέσμευση να μειώσει στο μισό την κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή έως το 2030.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θα προτείνει νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε ολόκληρη την Ε.Ε. έως το τέλος του 2023, οι οποίοι θα οριστούν ως βάση για τα επίπεδα σπατάλης τροφίμων της Ε.Ε. μετά την πρώτη πανευρωπαϊκή παρακολούθηση των επιπέδων σπατάλης μέσω μετρήσεων στα απόβλητα τον Ιούνιο του 2022, στην οποία θα συμμετέχει και η Ελλάδα. Μεταξύ των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η χώρα μας περιλαμβάνονται η προετοιμασία προγραμμάτων πρόληψης της σπατάλης τροφίμων, η ενθάρρυνση της δωρεάς τροφίμων, με προτεραιότητα στη χρήση από τον άνθρωπο έναντι των ζωοτροφών και στην επανεπεξεργασία σε μη εδώδιμα προϊόντα και, τέλος, η παροχή κινήτρων για την εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων, όπως η διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων.
Μέσω gov.gr οι δηλώσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στις δηλώσεις που υποβάλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενίσχυση των αγροτών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το υπουργείο έχει αποφασίσει ότι όλες οι αιτήσεις ενίσχυσης -ανέρχονται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ ετησίως- θα πρέπει να υποβάλλονται μέσω του κρατικού cloud (gov.gr), ώστε αυτό να αποτελέσει τον μοναδικό χώρο συγκέντρωσης όλων των στοιχείων.

«Το κράτος πρέπει να πάρει τον έλεγχο των αιτήσεων», δήλωσε στην «R» υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας. Ολα δείχνουν ότι το υπουργείο οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη απόφαση από στοιχεία τα οποία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο για θολή διαδρομή επιδοτήσεων και εικονικά μισθώματα σε αδήλωτες εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα, με συνέπεια να δίνονται ενισχύσεις σε επιτηδείους και κατ’ επέκταση να μειώνονται τα ποσά ενισχύσεων των πραγματικά δικαιούχων.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.