Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κρίση στην Ουκρανία: «Παράθυρο» διαλόγου από τη Ρωσία μέσω Λαβρόφ - Κάλεσμα Τζόνσον στον Πούτιν

Υπάρχουν ακόμα πιθανότητες για επίλυση του προβλήματος μέσω διαλόγου, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Κάλεσμα...









Υπάρχουν ακόμα πιθανότητες για επίλυση του προβλήματος μέσω διαλόγου, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Κάλεσμα από τον Μπόρις Τζόνσον στον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει «ένα βήμα πίσω».

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως υφίσταται μια «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι οι εντάσεις θα μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση.

«Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα» να «επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στον Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.
Κάλεσμα Τζόνσον στον Πούτιν να κάνει «ένα βήμα πίσω»

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον «γκρεμό» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ επικίνδυνη» με μια ρωσική εισβολή να είναι πιθανή «τις επόμενες 48 ώρες».

«Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω», εκτίμησε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση.

«Καλούμε όλο τον κόσμο στον διάλογο (...) προκειμένου να αποτρέψουμε αυτό που θα ήταν ένα ολέθριο λάθος», πρόσθεσε.

Ενώ το Κίεβο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για κινδυνολογία σε ό,τι αφορά τους κινδύνους μιας επικείμενης ρωσικής επέμβασης, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει πως «οι αποδείξεις είναι πολύ σαφείς»: «υπάρχουν κάπου 130.000 στρατιώτες συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Ουκρανία και κάθε είδους άλλα σημάδια που δείχνουν σοβαρές προετοιμασίες για μια εισβολή».

«Τα σημάδια δείχνουν, όπως έχει πει ο [Αμερικανός] πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ότι τουλάχιστον προετοιμάζουν κάτι που μπορεί να λάβει χώρα στις επόμενες 48 ώρες», είπε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε την Παρασκευή στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία για λόγους ασφαλείας.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να μεταβεί εκ νέου στην ηπειρωτική Ευρώπη προς τα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να έχει συζητήσεις με τους ηγέτες βόρειων και βαλτικών χωρών.

Πριν από δύο εβδομάδες, είχε μεταβεί στο Κίεβο για να προσφέρει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, στην οποία το Λονδίνο παρέδωσε πρόσφατα, για πρώτη φορά, φονικά όπλα, αντιαρματικούς πυραύλους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη πως το κυριαρχικό δικαίωμα του ουκρανικού λαού να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να απαλλοτριωθεί και πρόσθεσε πως θα μιλήσει "πολύ σύντομα" με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προκειμένου να βοηθήσει τη διπλωματική διαδικασία.

«Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συνομιλία. Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να απαλλοτριώσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του ουκρανικού λαού να φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ... δεν μπορούμε να το παζαρέψουμε -- είναι για τον ουκρανικό λαό», είπε ο Τζόνσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.