Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

SPECTRA: Το απόλυτο υπερόπλο των Rafale που θα προσδώσει πρωτοφανείς δυνατότητες στην Πολεμική Αεροπορία

Tα Rafale διαθέτουν ένα “υπερόπλο” που δεν είναι άλλο από τη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA. Αν θεωρήσουμε πως πρώτο είναι ο πύραυλος...







Tα Rafale διαθέτουν ένα “υπερόπλο” που δεν είναι άλλο από τη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA. Αν θεωρήσουμε πως πρώτο είναι ο πύραυλος Meteor, το εξαιρετικών δυνατοτήτων ραντάρ AESA (σχετικό λινκ στο τέλος του άρθρου), τότε δικαιωματικά το SPECTRA είναι το τρίτο υπερόπλο του Rafale, που θα προσφέρει πρωτοφανείς δυνατότητες στην Πολεμική Αεροπορία.

Αν και οι ακριβείς προδιαγραφές του SPECTRA, αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό, οι κατασκευάστριες εταιρίες MBDA και Thales, αναφέρουν πως η ενσωματωμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, παρέχει ανίχνευση, αναγνώριση και ακριβή εντοπισμό σε μεγάλες αποστάσεις, για ηλεκτρομαγνητικές, υπέρυθρες και απειλές λέιζερ και βλημάτων, διαθέτοντας τους κατάλληλους δέκτες για τον έγκαιρο εντοπισμό τους. Διαθέτει επίσης έναν παρεμβολέα ραντάρ και έναν διανομέα δολωμάτων και αντίμετρων.




Περιλαμβάνει επίσης μια ειδική μονάδα διαχείρισης για τη συγχώνευση (fusion) δεδομένων και βελτιστοποίησης του χρόνου αντίδρασης. Επιπλέον, μετατρέπει το Rafale σε πλατφόρμα ELINT (electronic intelligence).


Αναπτύχθηκε από κοινού από τη Thales και την MBDA και θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος στην επιβιωσιμότητα του Rafale από εναέριες και χερσαίες απειλές. Είναι πλήρως ενσωματωμένο και διαλειτουργικό με τα υπόλοιπα συστήματα του αεροσκάφους.




Ο άμεσος εντοπισμός των απειλών, επιτρέπει στον πιλότο να επιλέξει τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισής τους, ο οποίος βασίζεται σε συνδυασμό δυνατοτήτων, όπως παρεμβολέα ραντάρ, δολώματα για απειλές βλημάτων που καθοδηγούνται με ραντάρ ή υπέρυθρους αισθητήρες, καθώς και ελιγμούς αποφυγής.

Ο λεγόμενος γωνιακός εντοπισμός, επιτρέπει τον άμεσο εντοπισμό επίγειων απειλών για την αποφυγή τους, ή για την παροχή δεδομένων και την εξαπόλυση όπλων ακριβείας για την εξουδετέρωσή τους. Οι μοναδικές δυνατότητες εντοπισμού εναέριων στόχων, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που χαρίζει στο Rafale εξαιρετικά χαρακτηριστικά στον τομέα της επίγνωσης της επιχειρησιακής κατάστασης του πεδίου που θα κληθεί να επιχειρήσει.

Ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό του SPECTRA, είναι η βιβλιοθήκη απειλών που μπορεί εύκολα να καθοριστεί, να ενσωματωθεί και να ενημερωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από τους χρήστες στη χώρα τους, ανάλογα με τις απαιτήσεις τους και με πλήρη αυτονομία.

Rafale: Όταν κατεδάφισαν τουρκική βάση στη Λιβύη

Τον Ιούλιο του 2020, είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες από το The Arab Weekly ότι αεροσκάφη Rafale, βομβάρδισαν την αεροπορική βάση al-Watiya στη δυτική Λιβύη. Ο βομβαρδισμός εκτελέστηκε είτε από γαλλικά, είτε από αιγυπτιακά Rafale. Η συγκεκριμένη βάση, προστατευόταν από MIM-23 Hawk μέσου βεληνεκούς, SHORADS ‘Hisar’ και αντιαεροπορικά πυροβόλα ‘Korkut’.

Οι πηγές θεώρησαν την επίθεση μια άμεση απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη, η οποία αντανακλούσε την έκταση της τουρκικής επιμονής στη δυτική Λιβύη.

Η τουρκική παρουσία στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική τόσο για το Κάιρο όσο και για το Παρίσι, ωθώντας τους να αυξήσουν τον τόνο της κριτικής τους στην Άγκυρα. Το Κάιρο απείλησε ότι θα επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν οι πολιτοφυλακές της Τρίπολης που υποστηρίζονται από την Τουρκία προσπαθήσουν να προχωρήσουν προς τη Σύρτη, ενώ το Παρίσι χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις «απαράδεκτες», τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Φυσικά ήταν αναμενόμενο να μην υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση για αυτή την επιχείρηση. Αλλά είναι προφανές πως οι αισθητήρες του Rafale και κυρίως το SPECTRA, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο όλο εγχείρημα. ptisidiastima.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.