Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έτσι ξεκινάει... Νόαμ Τσόμσκι: Οι Κούρδοι πρέπει να έχουν κάποια μορφή αυτονομίας

Αναφέροντας ότι οι Κούρδοι κατάφεραν να επιβιώσουν εν μέσω του τρομερού εμφυλίου στη Συρία, ο Νόαμ Τσόμσκι είπε: «Οι Κούρδοι πρέπει να έχου...









Αναφέροντας ότι οι Κούρδοι κατάφεραν να επιβιώσουν εν μέσω του τρομερού εμφυλίου στη Συρία, ο Νόαμ Τσόμσκι είπε: «Οι Κούρδοι πρέπει να έχουν κάποιο είδος αυτονομίας».

Ο παγκοσμίου φήμης φιλόσοφος και γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι έκανε εκτιμήσεις για τις επιθέσεις κατά των Κούρδων.

Σε συνέντευξή του στην πολιτική εφημερίδα Yeni Ozgur, ο Τσόμσκι υπενθύμισε ότι ο κουρδικός λαός έχει μια πικρή ιστορία και ότι έχει υποστεί πολλές διώξεις και είπε ότι οι Κούρδοι βιώνουν τη μεγαλύτερη δίωξη στην Τουρκία.

Υπενθυμίζοντας ότι οι Κούρδοι υπέστησαν τρομερές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ο Τσόμσκι είπε: «Υπήρχε κάποια χαλάρωση στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σημειώθηκε κάποια πρόοδος και κάποια μαθήματα φαινόταν ότι είχαν αντληθεί, υπήρχε ελπίδα.

Αφού έγινε κάπως σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δεχόταν την Τουρκία ως κράτος μέλος, το καθεστώς Ερντογάν έγινε τότε πιο σκληρό. Υπάρχουν πολλές φρικαλεότητες, όπως και στη δεκαετία του 1990, έγιναν πολύ σκληρές επιθέσεις σε κουρδικές περιοχές», είπε.

Τόνισε ότι οι Κούρδοι κατάφεραν να επιβιώσουν από τον πόλεμο που διεξάγεται εδώ και χρόνια στη Συρία, ο Τσόμσκι προέβη στις εξής αποφάσεις:

Η Ροζάβα κατάφερε να επιβιώσει εν μέσω του τρομερού εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Η αποχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ από ορισμένες περιοχές οδήγησε σε αύξηση των επιτιθέμενων του τουρκικού κράτους. Οι κουρδικές περιοχές βρίσκονται πλέον κολλημένες ανάμεσα σε δύο εχθρούς. Η Τουρκία από τη μια πλευρά και το καθεστώς Άσαντ από την άλλη. Η κουρδική περιοχή του Βορείου Ιράκ έχει έναν βαθμό αυτονομίας, αλλά δυστυχώς δεν έχει θεσμοθετηθεί λόγω εσωτερικών συγκρούσεων, υπερβολικής διαφθοράς και βίας. Αυτή είναι μια πολύ οδυνηρή και δύσκολη κατάσταση πράγματι.

Έμφαση στην αυτονομία

«Οι Κούρδοι, που έχουν πληθυσμό πάνω από 25 εκατομμύρια, πρέπει να έχουν κάποιο είδος αυτονομίας», είπε ο Τσόμσκι. Αν και δεν είναι τέλειο, είναι μια μορφή ολοκλήρωσης σύμφωνα με τις γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη είχε πολύ οδυνηρές εμπειρίες και έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αν και όχι στις επιθυμητές διαστάσεις.

« Το Έθνος-κράτος επιβλήθηκε με τη βία»

Αναφέροντας ότι το σύστημα έθνους-κράτους επιβλήθηκε βίαια στους λαούς που ζούσαν στην περιοχή και ότι οι ιμπεριαλιστικές χώρες ήθελαν να ελέγξουν την περιοχή με αυτόν τον τρόπο, ο Τσόμσκι είπε:

Το σύστημα του έθνους-κράτους ήταν ένα τεχνούργημα του 19ου αιώνα. Τα έθνη-κράτη επιβλήθηκαν βίαια στην Ευρώπη, στις αποικισμένες περιοχές, άσχετα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των λαών.

Με λίγα λόγια, το σύστημα του έθνους-κράτους επιβλήθηκε βίαια στους λαούς.

Για παράδειγμα, στο Ιράκ, οι Βρετανοί χάραξαν σύνορα σύμφωνα με τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα.

Η βόρεια περιοχή, την οποία διεκδικεί η Τουρκία και παραμένει εντός των συνόρων του Ιράκ, διαθέτει πετρελαϊκούς πόρους.

Από την άλλη, ίδρυσαν το Εμιράτο του Κουβέιτ για να κόψουν την πρόσβαση του Ιράκ στις θάλασσες. Οι Βρετανοί είχαν σκοπό να ελέγξουν την περιοχή με αυτόν τον τρόπο.

Είναι σαφές ότι το σύστημα έθνους-κράτους είναι εύθραυστο και σε διαρκή ανταγωνισμό.

Κάποιοι λαοί, όπως οι Κούρδοι και οι Παλαιστίνιοι, δεν έχουν τέτοια κρατικά συστήματα. Η απαλλαγή από αυτά τα συστήματα δεν θα είναι τόσο εύκολη.

Το κρατικό σύστημα είναι ένα σύστημα που δύσκολα αλλάζει. Μπορεί να υπάρξουν πρωτοβουλίες όπως χαλάρωση των συνόρων και συγκρούσεις που θα φέρει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στην πραγματικότητα το καλύτερο παράδειγμα αυτού. Για αιώνες η Ευρώπη ήταν μια από τις πιο βάναυσες περιοχές στον κόσμο, η αλληλοεξόντωση ήταν μια από τις κύριες ανησυχίες των Ευρωπαίων.

Μετά από ατελείωτα βάσανα και πολέμους, η Ευρώπη αναζήτησε διέξοδο από αυτό.

Πρώτα υπήρξαν οικονομικές και μετά πολιτικές εξελίξεις. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια πολύ εύθραυστη και πολύπλοκη δομή, έχει προχωρήσει πολύ. Μετά από αυτές τις σκοτεινές περιόδους, μπορείτε να περάσετε χωρίς διαβατήριο, χωρίς σημεία ελέγχου από τη μια άκρη στην άλλη.

Νόαμ Τσόμσκι

Ο 93χρονος συγγραφέας, γλωσσολόγος, φιλόσοφος, στοχαστής και ακαδημαϊκός ζει στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Γνωστός για τις αντιιμπεριαλιστικές και αντικαπιταλιστικές του ιδέες, ο Τσόμσκι εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή στοχαστές.

Ο Τσόμσκι, με το γλωσσικό κίνημα που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, έφερε μια νέα και ισχυρή προοπτική στη μελέτη της ανθρώπινης γλώσσας και δημιούργησε την ιδέα της Καθολικής Γραμματικής.

Εκτός από τη γλωσσική του ταυτότητα, ο Τσόμσκι θεωρείται επίσης ένα από τα κορυφαία ονόματα παγκοσμίως στους τομείς της πολιτικής επιστήμης, της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας, με τις ιδέες και τις σπουδές του.

Είναι γνωστός ως ακτιβιστής καθώς και ως αντιπολιτευόμενος και ριζοσπαστικός επικριτής του πολέμου, του καπιταλισμού και της αποικιοκρατίας.

rojnews.news
--

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.