Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΧΙ... ΟΧΙ... ΟΧΙ... Ερντογάν: Τώρα ζητά «απευθείας εποικοδομητικό διάλογο» με την Αθήνα για την επίλυση των διαφορών

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ για «στρατηγική μυωπία», τονίζοντας πως ενεργεί σαν εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων στο Κυπριακό - Έκανε...









Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ για «στρατηγική μυωπία», τονίζοντας πως ενεργεί σαν εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων στο Κυπριακό - Έκανε ξανά λόγο για «επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο» που πρέπει να σταματήσουν

Συνάντηση με τους Ευρωπαίους πρέσβεις στην Άγκυρα είχε την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε για άλλη μια φορά την ΕΕ για «στρατηγική μυωπία», έκανε λόγο για «επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο» και «αγνόηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων», ωστόσο από την άλλη εμφανίστηκε υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στους δυο «γείτονες».

«Η ΕΕ δεν έκανε σημαντικά βήματα την περσινή χρονιά, στα ζητήματα της ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής, της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας. Εμείς προσπαθήσαμε, προωθώντας τον διάλογο και τη διπλωματία, αλλά δεν βρήκαμε την ανταπόκριση που περιμέναμε. Ακολούθησαν τακτικές περισπασμού εναντίον μας, ενώ η Ένωση ήταν δέσμια από ορισμένα μέλη της. Στο θέμα του μεταναστευτικού, δεν μπορούμε να περιμένουμε να μειωθεί η πίεση, χωρίς επίλυση των ζητημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να μπει ένα τέλος στις επαναπροωθήσεις και σε τακτικές κατά των μεταναστών που δεν συμβαδίζουν με τους διεθνείς κανονισμούς. Σήμερα, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Σύριοι έχουν επιστρέψει και ζουν στις περιφέρειές τους, χάρη στις προσπάθειές μας» είπε αρχικά ο Ερντογάν.

Και συνέχισε, αναφερόμενος στην Ελλάδα και το Κυπριακό: «Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, κάναμε μεγάλες προσπάθειες για να μειώσουμε τις εντάσεις με την Ελλάδα. Ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου, κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τουριστική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Πιστεύω πως, σαν δυο γειτονικές χώρες, θα επιλύσουμε τις διαφορές μας μέσα από τον απευθείας και εποικοδομητικό διάλογο. Η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη. Οι Έλληνες δεν μπορούν να απαλλαχθούν από τη νοοτροπία που τους θέλει να είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες στο νησί. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εθελοτυφλεί και ενεργεί σαν εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς, αγονεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας γεωγραφικής περιοχής. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Έχει έρθει η ώρα, η ΕΕ να λογαριάσει τα πράγματα με ειλικρίνεια: αν θέλει να συνεισφέρει στη λύση του ζητήματος, πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του 2004, να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τη θέληση των Τουρκοκυπρίων και να εκτιμήσει τη λύση που προτείναμε στη Γενεύη».

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας: «Προσπαθούμε για περισσότερο από μισό αιώνα να ενταχθούμε στην ΕΕ. Έχω μιλήσει με πολλούς ηγέτες στην ΕΕ για πάνω από 20 χρόνια. Προσωπικά, είδα τον τρόπο με τον οποίο μπλόκαραν τα βήματα που κάναμε. Είμαστε αφοσιωμένοι στον στόχο της πλήρους ένταξης. Παρά τις αδικίες που αντιμετωπίζουμε, η ΕΕ παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα και συνεχίζουμε την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία με την ΕΕ. Ελπίζουμε πως η Ένωση θα απαλλαγεί από τη στρατηγική της μυωπία μέσα στο 2022 και θα ενεργήσει για τη βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.