Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στα ΣΟΥΡΜΕΝΑ του ΠΟΝΤΟΥ...!!! Αυτό είναι το ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΧΩΡΙΟ που αντιστέκεται στους αιώνες...!!

Βλέπει στο απέναντι βουνό τη Μάζιρα, τον Άσπαλο με τη Φουτσάνη και τον Αρχάγγελο. Στην άλλη πλευρά του βουνού αχνοφαίνεται η Καλλίστη. Ο...





Βλέπει στο απέναντι βουνό τη Μάζιρα, τον Άσπαλο με τη Φουτσάνη και τον Αρχάγγελο. Στην άλλη πλευρά του βουνού αχνοφαίνεται η Καλλίστη. Ο λόγος για το χωριό Όχσοχο, ένα από τα πέντε του Πενταχώρ’ των Σουρμένων.

> Οι εικόνες από το χωριό κόβουν την ανάσα, μα πιο πολύ η αίσθηση της οικειότητας σε έναν τόπο που οι κάτοικοί του μιλούν την ποντιακή διάλεκτο. Όπως κι εγώ.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Πενταχώρ’, που σήμερα ονομάζεται Beşköy, σταματά η άσφαλτος και γίνεται χωματόδρομος. Μετά λίγο τσιμέντο, και πάλι χωματόδρομος. Απότομες πλαγιές με οργιώδη βλάστηση και πολλά τρεχούμενα νερά που δημιουργούν τον Μαναχό ποταμό. Δύσκολα κάποιος μπορεί να πάει στο χωριό με τα πόδια ή να επικοινωνήσει με τα άλλα διπλανά χωριά.

Οι κορυφές των βουνών και κάποια σπίτια είναι μέσα στα χιόνια, αλλά για την περιοχή δεν έχει έρθει ακόμα ο πραγματικός χειμώνας. Τα ξύλα για τις σόμπες πάντως είναι μαζεμένα και τα παστά έτοιμα για κατανάλωση.

Μια βόλτα στο χωριό μού δίνει αμέσως να καταλάβω πως η ζωή τέτοια εποχή είναι κυρίως μέσα στα σπίτια ή σε κάποιο από τα δύο καφενεία. Νωρίς το βράδυ το χωριό νεκρώνει, για να ζωντανέψει πάλι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το pontos-news.gr βρέθηκε σε ένα σπίτι Ποντίων στο Όχσοχο και γνώρισε τους ανθρώπους και την καθημερινότητά τους.

Η οικογένεια του Νιχάτ Κουμάς με δέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες επιβεβαιώνοντας πως η ποντιακή φιλοξενία είναι το Α και το Ω σ’ αυτά τα μέρη του Πόντου. Στη στάνη και την ώρα που φτιαχνόταν το χαβίτσ’, στην κάμαρα του σπιτιού και συνεχώς, η οικογένεια του Νιχάτ, ο πατέρας Χαακί, η μητέρα Φατιμέ και ο γιος Σουχεΐπ ήταν χαμογελαστοί, ομιλητικοί και ευχάριστοι.

Ο Νιχάτ είναι γνωστός λυράρης της περιοχής και πρόσφατα έχει βγάλει στο διαδίκτυο τη δουλειά του.

Με τον Νιχάτ πήγαμε παρέα στα δύο καφενεία του χωριού, κέντρο της διασκέδασης των ντόπιων το χειμώνα όπου στήνονται μουχαπέτια. Στο ένα από τα δύο καφενεία ένα πράγμα μας έκανε εντύπωση: σε φωτογραφίες στον τοίχο εικονίζονται οι αποβιώσαντες χωριανοί και δίπλα οι εν ζωή! Φυσικά, μόνο άνδρες.

Εκεί βρήκα κι έναν ακόμα φίλο του pontos-news.gr, τον Μαχμούτ. Αγαπητό πρόσωπο στο διαδίκτυο, αφού ανεβάζει φωτογραφίες και υλικό από τον Πόντο κρατώντας μας σε επαφή με το χωριό και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Ήταν μια πολύ ωραία επίσκεψη αυτή στη Όχσοχο, γεμάτη από πατρίδα που την ζωντανέψαμε μιλώντας ρωμαίικα, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την ποντιακή διάλεκτο.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.