Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κάπνισμα: Με ποιες τροφές επιδιορθώνεται η πνευμονική λειτουργία πρώην καπνιστών

iatropediaΟι καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα και ακολουθούν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ντομάτες και φρούτα, ιδίως μήλα, έχουν ...




iatropediaΟι καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα και ακολουθούν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ντομάτες και φρούτα, ιδίως μήλα, έχουν καλύτερες πιθανότητες να αποκαταστήσουν την πνευμονική τους λειτουργία που έχει επηρεαστεί από το κάπνισμα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.





Με λίγα λόγια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ντομάτες και τα μήλα επιδιορθώνουν τους πνεύμονες που έχουν υποστεί βλάβες από το κάπνισμα! Συγκεκριμένα, οι πρώην καπνιστές που τρώνε περισσότερες ντομάτες και φρέσκα φρούτα σε τακτική βάση έχουν μια πιο αργή φυσική μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων μέσα σε μια δεκαετία.

Η μελέτη διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg.

Πόσες ντομάτες και φρούτα πρέπει να τρώνε οι πρώην καπνιστές
Σύμφωνα με αυτή, οι ενήλικες που κατά μέσον όρο έτρωγαν περισσότερες από δύο ντομάτες ή περισσότερες από τρεις μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν μια πιο αργή μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μία ντομάτα ή λιγότερο από μία μερίδα φρούτων, αντίστοιχα, σε καθημερινή βάση.

Η λειτουργία του πνεύμονα αρχίζει να μειώνεται γύρω στην ηλικία των 30 ετών. Η κακή λειτουργία των πνευμόνων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του πνεύμονα.

Τι είπαν οι ερευνητές
«Μια διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία φυσικής γήρανσης του πνεύμονα ακόμα και αν δεν έχετε καπνίσει ποτέ», δήλωσε η Vanessa Garcia-Larsen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας του Bloomberg.

Η Garcia-Larsen και η ομάδα της εξέτασαν τη διατροφή και την λειτουργία των πνευμόνων σε περισσότερους από 650 ενήλικες από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Μ. Βρετανία το 2002 και πραγματοποίησαν δοκιμές πνευμονικής λειτουργίας στην ίδια ομάδα συμμετεχόντων 10 χρόνια αργότερα.

Διαπίστωσαν μια πιο εντυπωσιακή σχέση μεταξύ διατροφής και πνευμονικής λειτουργίας μεταξύ των πρώην καπνιστών. Συγκεκριμένα υπήρχε περίπου 80 ml πιο αργή πτώση στην πνευμονική λειτουργία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, εκείνων των πρώην καπνιστών, των οποίων η διατροφή ήταν εξαιρετικά πλούσια σε ντομάτες και φρούτα.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους είναι ευεργετικά για την αποκατάσταση της πνευμονικής βλάβης που προκαλείται από το κάπνισμα.

«Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φυσικής πτώσης της πνευμονικής λειτουργίας με το πέρασμα του χρόνου. Μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούνται από το κάπνισμα», δήλωσε η Garcia-Larsen.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2017 της επιστημονικής επιθεώρησης European Respiratory Journal.

Πηγή: https://www.vanguardngr.com




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.