Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Θα τους σαρώσουν τα κομάντο μας... Οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις στις ελίτ του Κόσμου...!!!

Στο ανώτατο πάνω από τον Μέσο Όρο των Μονάδων που έχουν αξιολογηθεί το τελευταίο διάστημα, εκεί που κατατάσσονται Μονάδες όπως η Delta και ...







Στο ανώτατο πάνω από τον Μέσο Όρο των Μονάδων που έχουν αξιολογηθεί το τελευταίο διάστημα, εκεί που κατατάσσονται Μονάδες όπως η Delta και η SAS. Οι αντίστοιχες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας, αποφεύγουν κάθε σύγκριση σε κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

Έχει γραφτεί πολλές φορές, ότι οι Τούρκοι θεωρούν «πρόκληση» την παρουσία Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή της Δυτικής Θράκης , προς αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης από περάσματα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

«Η ελληνική πλευρά παλαιότερα έστησε μονάδες ειδικών δυνάμεων στα «τουρκικά» χωριά Ορμένιο και Σουφλί για λόγους ασφαλείας των συνόρων. Ενώ στην Γλαύκη είχαν πραγματοποιήσει άσκηση με βαρέα όπλα στο μέσο του χωριού. Η Ελλάδα παλαιότερα ίδρυσε μονάδες καταδρομέων στα τουρκικά χωριά Ορμένιο και Σουφλί,. Επίσης ελληνική μονάδα ειδικών δυνάμεων, είχε πραγματοποιήσει άσκηση με βαρέα όπλα στο μέσο του χωριού Γλαύκη του δήμου Μύκης» αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, από το οποίο γίνεται εμφανής η ενόχληση της Άγκυρας, από την παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Θράκη.

Αυτό που φοβούνται στην πραγματικότητα, είναι η ικανότητα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών του Ελληνικού στρατού, καθώς έγραψε ιστορία στην τελευταία αξιολόγηση από το ΝΑΤΟ Special Operation Headquarters με σαφή χαοτική διαφορά με τις Τουρκικές.

Όχι απλά κέρδισε την πιστοποίηση έπειτα από μια απαιτητική και επίπονη αξιολόγηση, αλλά κατατάσσεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Ψηλότερα από Μονάδες με ιστορία και περγαμηνές στις Ειδικές Επιχειρήσεις και στον ανορθόδοξο πόλεμο και μεταξύ των top παγκοσμίως, όπως η Delta, οι Navy Seals και η Bρετανική SAS.

Για το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών αλλά και συνολικά για τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, η ‘’διαβολοβδομάδα’’ αξιολόγησης από το ΝΑΤΟ Special Operation Headquarters ήταν μια μεγάλη πρόκληση έγραψε το newpost.g. Η ομάδα που έφτασε από το NSHQ και τη Mons του Βελγίου, πέρασε από ‘’μικροσκόπιο’’ την Ελληνική επίλεκτη Μονάδα με στόχο να την αξιολογήσει και να την πιστοποιήσει, σύμφωνα με τις διαδικασίες της Συμμαχίας. Σε μια κατάσταση που προσομοίαζε με πραγματικές επιχειρήσεις. Όπως ακριβώς έχει κάνει τα τελευταία χρόνια με τουλάχιστον 20 από τις κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Το σενάριο αξιολόγησης προέβλεπε άμεση αντίδραση σε κατάσταση κρίσης ή σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών να εγκαταλείπει τη Βάση του στο ΚΕΕΔ και να αναπτύσσεται σε μεγάλη απόσταση με στόχο την ανάληψη δράσης σε όλες τις μορφές Ειδικών Επιχειρήσεων και ανορθόδοξου πολέμου, όπως ακριβώς είναι εκπαιδευμένο.

Κάθε κίνηση και ενέργεια, βρισκόταν υπό την συνεχή παρακολούθηση των ΝΑΤΟΙΚΩΝ αξιολογητών οι οποίοι μετρούσαν κυριολεκτικά τα πάντα. Διαδικασίες, χρόνους αντίδρασης, σχεδιασμό και εκτέλεση όλων των σεναρίων. Military Assistance, Direct Action και Special Reconnaissa nce ήταν οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους τα Στελέχη του ΕΤΑ, κρίθηκαν και αξιολογήθηκαν από την ειδική ομάδα του NATO Special Operations Headquarters.

Kάθε επιχειρησιακό σενάριο, ήταν και πιο δύσκολο από το προηγούμενο με την πίεση να αυξάνεται συνεχώς και τους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ να καταγράφουν συνεχώς τις παρατηρήσεις τους από τον τρόπο που λειτουργούσαν και αντιμετώπιζαν κάθε πρόκληση οι Έλληνες κομάντος.

Εξοπλισμός, διαδικασίες εκτέλεσης, αυτοματισμοί, ταχύτητα εκτέλεσης, πειθαρχία βρέθηκαν στο επίκεντρο και βαθμολογήθηκαν βήμα-βήμα. 24 ώρες το 24ωρο οι SOF του ΕΤΑ, βρίσκονταν σε μόνιμο συναγερμό με τα σενάρια να εκτελούνται ημέρα και νύχτα με καταιγιστικό ρυθμό όπως ακριβώς σε πραγματικές καταστάσεις. Η ανάπτυξη έγινε στη λογική εξάμηνου επιχειρήσεων σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Με τις εκπαιδευμένες ομάδες σε συνεχή situation awareness, ανά πάσα στιγμή έτοιμες να αναλάβουν δράση σε όλα τα σενάρια Ειδικών Επιχειρήσεων.



Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός της Μονάδας που περιλαμβάνει βαρύ οπλισμό, οχήματα μάχης, drones αλλά και ηλεκτρονικά βοηθήματα υψηλής τεχνολογίας όπως μικροκάμερες, military tablets , συσκευές GPS κλπ εντυπωσίασε τους ΝΑΤΟΙΚΟΥΣ αξιολογητές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλες τις αποστολές οι κομάντος του ΕΤΑ μετέδιδαν realtime την εικόνα από την περιοχή των επιχειρήσεων, τόσο από το έδαφος όσο και από τον αέρα στο commander center σε απόσταση άνω των 50 χλμ την, οποία παρακολουθούσαν μεταξύ άλλων και οι αξιολογητές. Την αξιολόγηση επέβλεπε συνεχώς ο Διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, με την στρατιωτική ηγεσία να μην κρύβει την ικανοποίησή της για τη ΝΑΤΟΙΚΗ πιστοποίηση που κέρδισε με το ‘’σπαθί’’ της η Ελληνική επίλεκτη Μονάδα.

Σε όλα τα σενάρια τα task group του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών, συγκέντρωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες, με αποτέλεσμα να αξιολογηθούν στο level 3 επίπεδο, δηλαδή στο ανώτατο πάνω από τον Μέσο Όρο των Μονάδων που έχουν αξιολογηθεί το τελευταίο διάστημα, εκεί που κατατάσσονται Μονάδες όπως η Delta και η SAS.

Τόσο για το ΕΤΑ όσο και για τη νεοσύστατη ΔΕΠ αλλά και συνολικά για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η σημαντική αυτή διάκριση αποτελεί μια ακόμη απόδειξη των αλμάτων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον χώρο των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. ΕΤΑ, ΜΥΚ, Ζ΄ ΜΑΚ έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον πήχη, την ώρα που οι αντίστοιχες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας, παραμένουν εγκλωβισμένες στα στενά όρια της χώρας και αποφεύγουν κάθε σύγκριση σε κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.Ιωάννης Χάρχαρης - pentapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.