Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στην τελική ευθεία η πρώτη Γαλλική Belharra - Στο «μικροσκόπιο» των Επιτελών του Στόλου το πλοίο-«αστακός»

  Με το Πολεμικό Ναυτικό ταυτόχρονα να μελετά λύσεις για τον εκσυγχρονισμό των MEKO αλλά και να περιμένει την απάντηση των Ολλανδών για τις...

 





Με το Πολεμικό Ναυτικό ταυτόχρονα να μελετά λύσεις για τον εκσυγχρονισμό των MEKO αλλά και να περιμένει την απάντηση των Ολλανδών για τις φρεγάτες M και τα ναρκοθηρευτικά Alkmaar.

Από τη Γαλλία, το λιμάνι της Τουλόν και τη Δυτική Μεσόγειο στην μεγάλη πολυεθνική ναυτική άσκηση «Pollaris-21» η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» μέσα σε λίγα 24ωρα βρέθηκε να αγκυροβολεί στον Πειραιά απέναντι από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων δίπλα στην τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» για τον εορτασμό του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου. Την ώρα που ακόμη τρεις φρεγάτες του Στόλου βρίσκονται σε αποστολές σε Αιγαίο και Μεσόγειο ενώ σταθερή είναι η παρουσία των πλοίων επιτήρησης στα ακριτικά νησιά και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Το Πολεμικό Ναυτικό ακόμα και σε περίοδο που οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη θάλασσα μειώνονται λόγω των επερχόμενων εορτών δεν έχει την πολυτέλεια να δέσει τα πλοία στους Ναυστάθμους και να ξεκουράσει το προσωπικό του. Μόνο να δώσει «ανάσες» προλαβαίνει με το ενδεχόμενο του απρόοπτου να υπάρχει πάντα αφού ο απρόοπτος και προκλητικός γείτονας είναι δεδομένος ενώ η παλαιότητα των Μονάδων επιβάλλει τη συνεχή συντήρησή τους.

Το 2021 χωρίς αμφιβολία «σημαδεύτηκε» από την μεγάλη απόφαση για ενίσχυση του Στόλου με καινούργια πλοία. Και με το πρώτο βήμα να γίνεται με την συμφωνία για την απόκτηση των τριών συν μιας Γαλλικών φρεγατών Belharra. Αλλά και από την πρόθεση να «κλειδώσει» το συντομότερο η αγορά καινούργιων κορβετών με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Εντός του Δεκεμβρίου όπως όλα δείχνουν ολοκληρώνεται το draft της σύμβασης για τις τρεις Γαλλικές Belharra. Tην ώρα μάλιστα που οι Έλληνες επιτελείς θα έχουν την δυνατότητα στα ναυπηγεία της Τουλόν στη Νότια Γαλλία να δουν την πρώτη FDI η οποία ναυπηγείται ήδη για λογαριασμό του Nationale Μarine να μπαίνει στη τελική ευθεία με το σκάφος του πλοίου να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Θα είναι η πρώτη εικόνα από το πλοίο το οποίο θα αποτελέσει την κύρια Μονάδα μάχης του Πολεμικού Ναυτικού για τις επόμενες δεκαετίες. Το πλοίο-μακέτα όπως παρουσιαζόταν έως τώρα παίρνει «σάρκα και οστά» και θα βρίσκεται στη διάθεση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για να το μελετήσει εν αναμονή της πρώτης Belharra του Στόλου. Ουσιαστικά η εκπαίδευση των Στελεχών του ΠΝ τα οποία θα αποτελέσουν το πρώτο πλήρωμα της Ελληνικής ψηφιακής FDI αρχίζει πριν καν η Γαλλική Belharra γίνει επιχειρησιακή για λογαριασμό του Marine Nationale.

Σταδιακά και όσο η πρώτη Belharra θα δοκιμάζεται από την Naval Group και το Γαλλικό Ναυτικό «πυρήνες» στελεχών του ΠΝ θα ταξιδεύουν στη Γαλλία για να ξεκινήσουν το «φροντιστήριο» πάνω στο καινούργιο απόκτημα του Στόλου. Ώστε να βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο όταν η Ελληνική φρεγάτα παραληφθεί από τον Στόλο τους πρώτους μήνες του 2025.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα οι Επιτελείς του ΠΝ και τα Στελέχη της ΓΔΑΕΕ βρίσκονται στην τελική ευθεία για να συμφωνήσουν με τους Γάλλους της NavalGroup στο τελικό κείμενο της σύμβασης για την απόκτηση των τριών Belharra. Την ώρα που η διαπραγμάτευση για τις κορβέτες έχει πάρει «φωτιά». Με το Πολεμικό Ναυτικό ταυτόχρονα να μελετά λύσεις για τον εκσυγχρονισμό των MEKO αλλά και να περιμένει την απάντηση των Ολλανδών για τις φρεγάτες M και τα ναρκοθηρευτικά Alkmaar.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.