Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έρχονται 41 ταχύπλοα σκάφη Μεταφοράς Προσωπικού για τις ειδικές δυνάμεις-Το Αιγαίο θα ελέγχεται από άκρη σε άκρη

Προορίζεται για τις Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομέων στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Την 14 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕ...







Προορίζεται για τις Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομέων στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Την 14 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ η υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο 002Β/21, με αντικείμενο την προμήθεια 41 ταχυπλόων σκαφών μεταφοράς προσωπικού τύπου MUNIN S-1200 και την παροχή αρχικής υποστήριξης 7 ετών, με αντισυμβαλλόμενο την εταιρεία VIKING NORSAFE LIFE – SAVING EQUIPMENT HELLAS S.A διά του νόμιμου εκπροσώπου της, κ. Ιωάννη Γεωργιάδη.

Πρόκειται για το VIKING Norsafe Munin S1200 το οποίο επελέγη τελικά μεταξύ αρκετών ακόμη υποψηφίων σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων.Ο διαγωνισμός αφορά την απόκτηση συνολικά 41 σκαφών για τις ανάγκες των Αμφίβιων Καταδρομέων με κόστος που φτάνει τα 16,02 εκ ευρώ.

Με την παραλαβή αυτών των ειδικών σκαφών ειδικές ομάδες πάνοπλων Ελλήνων κομάντος, θα διενεργούν περιπολίες και θα επεμβαίνουν ταχύτατα σε κάθε εχθρική ενέργεια, ή σε προσπάθεια διακίνησης μεταναστών από δουλέμπορους, καθιστώντας την παρουσία τους ως τον φόβο και τον τρόμο των Τούρκων, και των ύποπτων σχεδίων τους.

Ως γνωστόν η τουρκική πλευρά έχει σχέδια για δράση των Τούρκων κομάντος SAS-SAT της Ταξιαρχίας στην Φώκαια της Σμύρνης, με στόχο ειδικά να αραιοκατοικημένα και τα ακατοίκητα ελληνικά νησιά και μικρονήσους.

Η παρουσία 41 ταχέων σκαφών αυτού του τύπου και η στελέχωση τους με ειδικές δυνάμεις, θα κάνει αισθητή όσο ποτέ την ελληνική παρουσία στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Τα τεχνικά στοιχεία του σκάφους που επιλέχθηκε να αποτελέσει το κύριο πλωτό μέσο των Αμφίβιων Καταδρομέων εντυπωσιάζουν.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ και των Ειδικών Δυνάμεων που επέλεξαν το VIKING,το συγκεκριμένο ταχύπλοο διαθέτει μεγάλες δυνατότητες για το κόστος του ώστε να αποτελέσει το ‘’όπλο’’ των κομάντος της θάλασσας στο εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου. Μπορεί να μεταφέρει συνολικά 17 άτομα,3 πίσω από όργανα και χειριστήρια (κυβερνήτης, συγκυβερνήτης και navigator), 6 σε ειδικά αντικραδασμικά καθίσματα και ακόμη 8 σε άλλες θέσεις πάνω στο σκάφος. Είναι μακρύτερο από το Magna με το μήκος του να φτάνει τα 12 μέτρα, διαθέτει δεξαμενή καυσίμων 1050 λίτρων και μεγάλη αυτονομία,μεταφορική ικανότητα 2,5 τόνων και μπορεί να μετακινηθεί κρεμασμένο από ελικόπτερο με ειδικά άγκιστρα.

Όσον αφορά τον οπλισμό του, το VIKING θα φέρει μπροστά βαρύ πολυβόλο 12,7mm, το γνωστό αποτελεσματικό ‘’πενηντάρι’’ και στο πίσω μέρος δύο μικρότερα ελαφρά πολυβόλα διαμετρήματος 7,62mm.

Το νέο ταχύπλοο σκάφος που επιλέχθηκε για τις Ειδικές Δυνάμεις διαθέτει σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας, προηγμένα ηλεκτρονικά,Radar και θερμική κάμερα Flir για αποστολές επιτήρησης και έρευνας.

Εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια οι Ειδικές Δυνάμεις είχαν αρχίσει να αναζητούν τον ‘’διάδοχο’’ του Magna 960 το οποίο χρησιμοποιούν για περισσότερο από 20 χρόνια οι Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομέων στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Έχοντας ως αποστολή να επιτηρούν ημέρα και νύχτα μεγάλες θαλάσσιες περιοχές και εκατοντάδες μικρά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες τα ταχύπλοα αποτελεί χωρίς αμφιβολία το πλέον σημαντικό μέσο για τα στελέχη και τους εφέδρους που επανδρώνουν αυτές τις κρίσιμες για την Εθνική Ασφάλεια Μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.