Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο Ερντογάν θέλει να βάλει φυλακή τους 103 ναυάρχους ε.α. που διαμαρτυρήθηκαν για το «Κανάλ Ιστανμπούλ»

  Τούρκος εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες σε 103 απόστρατους ναυάρχους για μια επιστολή που υπέγραψαν και έδωσαν στη δημοσιότητα τον Απρίλ...

 





Τούρκος εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες σε 103 απόστρατους ναυάρχους για μια επιστολή που υπέγραψαν και έδωσαν στη δημοσιότητα τον Απρίλιο σχετικά με πιθανή απειλή της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), γνωστή κι ως Σύμβαση για το καθεστώς των Στενών, η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, εξαιτίας του «Καναλιού Ιστανμπούλ», ενός φαραωνικού έργου που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας ποινές φυλάκισης έως και 12 ετών για το καθένα, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Το κατηγορητήριο που συνέταξε η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας κατηγορεί τους πρώην ναυάρχους για «χρήση βίας σε απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ.

Το κατηγορητήριο στάλθηκε στο 20ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας τη Δευτέρα, ανέφερε το εισαγγελικό γραφείο σε ανακοίνωση.

Οι ναύαρχοι ε.α. είχαν επικρίνει δημόσια τα σχέδια του Ερντογάν να σκάψει μια διώρυγα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, γνωστής ως «Kanal Istanbul».

Η κατασκευή του «Kanal Istanbul» θα είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να εγκαταλείψει τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 που διέπει τη χρήση των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, εξοργίζοντας τη Ρωσία, χάνοντας την ουδετερότητά της στην ασταθή περιοχή, προειδοποιούσαν.

Η έρευνα για τους πρώην ναυάρχους ξεκίνησε, αφού ο Ερντογάν τους κατηγόρησε ότι «υποδηλώνουν πολιτικό πραξικόπημα».

Η επίσημη έγκριση τον Μάρτιο των σχεδίων για την ανάπτυξη μιας διώρυγας 45 χιλιομέτρων στην Κωνσταντινούπολη, συγκρίσιμη με τα κανάλια του Παναμά ή του Σουέζ, άνοιξε μια συζήτηση σχετικά με τη δέσμευση της Τουρκίας στη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η οποία θέτει αυστηρούς εμπορικούς και ναυτικούς κανόνες για τη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων που οδηγούν από τη Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινο Πόντο) στη Μεσόγειο.

Στον Ερντογάν δόθηκε το 2018 η εξουσία να αποσύρει την Τουρκία από διεθνείς συνθήκες χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου, όταν εξελέγη για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος.

Αυτό που έκανε τους ναυάρχους να ανησυχούν ήταν μια κίνηση ορόσημο του Ερντογάν τον Μάρτιο να αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την πρώτη δεσμευτική συνθήκη στον κόσμο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.