Tελευταια Νεα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 12, 2021

Η Τουρκία απειλεί να στείλει πολεμικά της στο Καστελόριζο-Ελληνοϊταλική άσκηση στην ίδια περιοχή ενώ και οι Γάλλοι σε ετοιμότηταΙταλικό αντιτορπιλικό σε περιπολία μεταξύ του νησιού της Κρήτης και της Κύπρου, και εργάζεται σε στενή συνέργεια με τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Ελλάδος

Προς τα που οδεύουμε με την Τουρκία τελικά;

Από την μία πλευρά ο Τούρκος πρόεδρος μας απειλεί με κύματα χιλιάδων μεταναστών στα πρότυπα της Πολωνίας, ενώ από την άλλη of the record, οι Τούρκοι φέρονται να απείλησαν με αποστολή στολίσκου τους κοντά στο Καστελόριζο, μετά από ανακοίνωση του ελληνικού επιτελείου για ασκήσεις στην περιοχή αυτή.

Η προειδοποίηση των Τούρκων στην Αθήνα, σύμφωνα πάντα με μεγάλη τουρκική εφημερίδα ήταν, “αν κάνετε άσκηση θα στείλουμε τα πολεμικά πλοία μας στην περιοχή”.

Υπενθυμίζουμε ότι με ανακοίνωση που είχε εκδώσει το πρωί της 9ης Νοεμβρίου, η Τουρκία ζητούσε την αποστρατικοποίηση των νήσων: Λήμνος, Καστελόριζο, Σαμοθράκη, Άη Στράτη, Θάσο και Κάρπαθο, την οποία μάλιστα αναφέρει με το…βενετσιάνικο όνομά της SCARPANTO και το τουρκικό KERPE.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: “ η Ελλάδα επιθυμεί να κάνει επίδειξη των όπλων της 2 χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία από την άλλη απάντησε στην πρόκληση με το μήνυμα «το ναυτικό μου έρχεται σύντομα» Προειδοποίηση «stop», προς την Ελλάδα.

Ελλάδα και Κύπρος, οι οποίες επανέλαβαν πρόσφατα τις προκλήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο με την άσκηση «Νέμεσις» παίρνοντας μαζί τους 6 χώρες και 6 ενεργειακούς γίγαντες, ανακοίνωσαν ότι θα διεξάγουν ναυτικές ασκήσεις εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 2 χιλιόμετρα από τις ακτές μας.

Η Τουρκία, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει προκλήσεις μετά τις Navtex που δημοσίευσε η ελληνική πλευρά.

Με την Navtex (ειδοποίηση προς τους ναυτιλλομένους) που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη μέρα, ο Σταθμός Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική άσκηση σε ευρεία περιοχή γύρω από το νησί Καστελόριζο στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Από την άλλη, η Τουρκία, με αντι-Navtex που δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα, δήλωσε ότι η ελληνική άσκηση θα παραβίαζε το μη στρατιωτικό καθεστώς της νήσου, το οποίο καθορίστηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού του 1947.

Στη συνέχεια, με νέα Navtex, σημειώθηκε ότι το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει εκπαίδευση με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή στην Κύπρο έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ο Ελληνοκυπριακός Σταθμό Λάρνακας εξέδωσε και αυτός αντι-Navtex που υποστήριξε ότι η εν λόγω άσκηση «θα παραβίαζε τα πρωτόκολλα θαλάσσιας ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το διεθνές δίκαιο».

Σε απάντηση σε αυτό από την Τουρκία ανακοινώθηκε ότι: «η «Κύπρος» που αναφέρθηκε στην ανακοίνωση Navtex MA90-383/21 του σταθμού Λάρνακας, δεν είναι το ίδιο κράτος με αυτό που ιδρύθηκε το 1960. Για το λόγο αυτό, η Τουρκία δηλώνει ότι η ονομασία «Κύπρος» δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο κρατική οντότητα και δεν αναγνωρίζει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, και με αυτόν τον τρόπο δεν βλάπτει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγύησης και τη θεμελιώδη συμφωνία του 1960.


Οι προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τις παράνομες αξιώσεις της με την ανακοίνωση του σταθμού Λάρνακας με σειρά Navtex είναι άκυρες και δεν θα γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία”, αναφέρει το άρθρο.

Η Τουρκία ετοιμάζει σοβαρότατη πρόκληση στα ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την επιλογή της περιοχής, να μην είναι τυχαία αφού δεν αναφέρεται στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, και βλέπουμε σαφή στόχο της Άγκυρας να την οικειοποιηθεί.


Η πιο ξεκάθαρη ένδειξη αυτού του σεναρίου η προσπάθεια απαγόρευσης διεξαγωγής ασκήσεων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας με anti-Navtex, κοντά στο Καστελόριζο.

Γαλλικό και ιταλικό πλοία σε ασκήσεις με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό

Την ίδια ακριβώς περίοδο( και καθόλου τυχαία), το αντιτορπιλικό του ιταλικού ναυτικού «Andrea Doria» (D 553) βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.

Το ιταλικό πλοίο με την εναέρια βοήθεια αεροσκάφους ΑΦΝΣ τύπου Atlantique 2 του Γαλλικού πολεμικού Ναυτικού υλοποιεί ασκήσεις με τις μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως τη φρεγάτα Κανάρης (F464) και την ΤΠΚ Σιμιτζόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης, εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, προχωρητικοί ελιγμοί καθώς και απονηώσεις και προσνηώσεις ελικοπτέρου.pentapostagma.gr

« Προηγουμενη
Επομενη »