Tελευταια Νεα

Σάββατο, Οκτωβρίου 23, 2021

Το πραγματικό Squid Game: «Θα σας πάρουν το συκώτι και δεν θα το ξέρετε καν»


Από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Netflix τον περασμένο μήνα, η σειρά φαινόμενο από τη Νότια Κορέα, το Squid Game μαγνήτισε το κοινό σε περισσότερες από 90 χώρες, και έγινε γρήγορα η πιο δημοφιλή διεθνής εκπομπή στην ιστορία του κολοσσού στο χώρο του streaming.

Οι τηλεθεατές καθηλώθηκαν από το δυστοπικό και αιματοβαμμένο θρίλερ το οποίο έφερε στο μυαλό τις πιο φρικαλέες πλευρές του ανθρώπου και σε πιο σημείο μπορεί να φτάσει αν η ανέχεια του χτυπήσει την πόρτα ενώ δεν λείπουν και τα μηνύματα κατά της αποχαύνωσης, της αποξένωσης και της «μη εμπλοκής» όταν βλέπουμε κάτι άδικο να συμβαίνει δίπλα μας.

Οι θεατές ενθουσιάστηκαν από τη σειρά που ήθελε τους παίκτες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε αγώνες μέχρι θανάτου για μια ευκαιρία να κερδίσουν ένα τεράστιο χρηματικό έπαθλο.

Και ενώ το ασιατικό δράμα είναι προφανώς μυθοπλασία και μια οξεία κριτική στη σύγχρονη ζωή, κομμάτι της πλοκής πέρασε «στα ψηλά» παρόλο που αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα. Το trafficking ανθρωπίνων οργάνων και την παράνομη βιομηχανία όπου τα ανθρώπινα όργανα συλλέγονται, με ή χωρίς τη συναίνεση του δότη και πωλούνται για αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με σοβαρές καταγγελίες ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές της Κίνας συμβαίνει ένα πραγματικό Squid Game εκπληρωμένο από το κυβερνών κόμμα της χώρας και μάλιστα με ένα κυβερνητικό δίκτυο διακίνησης οργάνων που λειτουργεί σε μεγάλη κλίμακα.

Μία βιομηχανία του ενός δισεκατομμυρίου

Σύμφωνα με ακτιβιστές το Κομμουνιστικό Κόμμα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ «αφαιρεί καρδιές, νεφρά, συκώτια και κερατοειδείς χιτώνες από 100.000 αντιφρονούντες και πολιτικούς κρατούμενους κάθε χρόνο, με ένα κυβερνητικό δίκτυο διακίνησης οργάνων που λειτουργεί σε μεγάλη κλίμακα και επικρατεί ο νόμος του “σκοτώστε κατά παραγγελία”».

Η διεθνής κοινότητα παραμένει αδύναμη να σταματήσει τη σφαγή επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγκάζεται να αποδεχτεί τα «ανεπαρκή και παραπλανητικά» νοσοκομειακά δεδομένα που δίνονται από τις αρχές της Κίνας

Μόλις μια εβδομάδα πριν κυκλοφορήσει η σειρά του Netflix, το Πεκίνο αρνήθηκε πεισματικά την ύπαρξη κρατικού προγράμματος για τη συγκομιδή οργάνων, αφού το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είπε ότι η Κίνα «στοχεύει συγκεκριμένες εθνοτικές, γλωσσικές ή θρησκευτικές μειονότητες που κρατούνται» αποσπώντας ένα δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο από το εμπόριο οργάνων.


Εννέα Ειδικοί Εισηγητές του ΟΗΕ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέρασαν πάνω από ένα χρόνο αποκαλύπτοντας μαρτυρίες και εξετάζοντας τα εξαιρετικά ύποπτα ποσοστά δωρητών οργάνων της Κίνας για να ρίξουν νέο φως στην τρομακτική αγορά των «θανάτων κατά παραγγελία». Τα στοιχεία έκαναν λόγο για συγκομιδή χιλιάδων οργάνων κάθε βδομάδα.

«Οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν ότι ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις αναφορές για τη φερόμενη “συγκομιδή οργάνων” και την στοχοποίηση μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων οπαδών της θρησκείας Φάλουν Γκονγκ, Ουιγούρων, Θιβετιανών, Μουσουλμάνων και Χριστιανών, υπό κράτηση στην Κίνα», ανέφερε η ανακοίνωση.


« Προηγουμενη
Επομενη »