Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 27, 2021

#MeToo στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στο στρατοδικείο η σεξουαλική παρενόχληση

#MeToo στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στο στρατοδικείο η υπόθεση για την σεξουαλική παρενόχληση ΕΠΟΠ από ανώτατο αξιωματικό

Στο Στρατοδικείο κατηγορούμενος για ιδιαίτερα απαξιωτικά αδικήματα, και δη εκείνο της σεξουαλικής παρενόχλησης, την οποία φέρεται να τέλεσε σε βάρος νεαρής λοχία, παραπέμπεται υψηλόβαθμος αξιωματικός των Ενόπλων ∆υνάμεων, ο οποίος για πολλά χρόνια «έλυνε και έδενε» μέσα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΣΝΑ).

Tου ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ»

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα της Ένορκης ∆ιοικητικής Εξέτασης η οποία πραγματοποιήθηκε από τον αντιστράτηγο Νικόλαο Φλάρη και αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ»,

το εν λόγω στέλεχος των Ενόπλων ∆υνάμεων στρίμωξε (τον Σεπτέμβριο του 2020) την υφιστάμενή του μέσα στο γραφείο, «την τράβηξε επάνω του προσπαθώντας να τη φιλήσει και παρά την προσπάθειά της να τον απωθήσει, αυτός συνέχισε να τη φιλάει στο πρόσωπο και τον λαιμό μέχρι και στα μαλλιά, και να τη θωπεύει στα ιδιαίτερα σημεία του σώματός της»!

Προηγουμένως, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο εν λόγω αξιωματικός, ο οποίος τον Μάρτιο του 2021 αποστρατεύθηκε φέροντας τον βαθμό του αντιστράτηγου, απαιτούσε να είναι διαρκώς μαζί του, ζητούσε διαρκώς να ποζάρει και να τη φωτογραφίζει με το κινητό του τηλέφωνο,

τη ρωτούσε εάν της αρέσουν «τα μαστίγια και διάφορα παιχνίδια…», την είχε διατάξει (!) να του κάνει μανικιούρ και πεντικιούρ, ενώ την είχε απειλήσει να μην τολμήσει να καταγγείλει το παραμικρό σε κανέναν καθώς θα έχει… σοβαρό πρόβλημα!

Τελικά η νεαρή λοχίας βρήκε το σθένος να τον καταγγείλει υπηρεσιακά τον Νοέμβριο του 2020, με το πόρισμα της Ε∆Ε που συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2021 να κρίνει το εν λόγω στέλεχος πειθαρχικά ελεγκτέο, να στέλνει τον φάκελο στη στρατιωτική ∆ικαιοσύνη και ο υψηλόβαθμος αξιωματικός να αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Ιανουάριο του 2022.
Μήνυση

Από την πλευρά του πάντως το εν λόγω στέλεχος των Ενόπλων ∆υνάμεων αρνείται τα πάντα, επισημαίνοντας στις έγγραφες εξηγήσεις του ότι η λοχίας ήταν ιδιαίτερα διαχυτική απέναντί του,

καθώς ενώπιον μαρτύρων φέρεται να είπε ότι «δεν περίμενε ποτέ από έναν στρατηγό να της φερθεί έτσι, τόσο καλά» και ότι «είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος».

Μάλιστα ο κατηγορούμενος, πρόσφατα, κατέθεσε μήνυση για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης σε βάρος της λοχία, υποστηρίζοντας ότι έβλαψε την τιμή και την υπόληψή του.
Δήλωνε στενός συνεργάτης του ΥΦΕΘΑ

Η υπόθεση όμως, πέραν όσων φέρονται να συνέβαιναν μέσα στο 401, έχει και ιδιαίτερη πολιτική χροιά, καθώς ο κατηγορούμενος, όπως φέρεται να υποστήριζε, είχε διατελέσει και στενός συνεργάτης του πρώην υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με την αναφορά της καταγγέλλουσας, φέρεται να έλεγε ότι ο κ. Στεφανής «είναι στενός φίλος του», ότι «στο νοσοκομείο περνάνε τα πάντα από εκείνον» και ότι τα «χρήματα που διαχειρίζεται για την πτέρυγα είναι πάρα πολλά»!

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου και δη εξειδικευμένων στρατιωτικών ιστοσελίδων, το 2020 ο κατηγορούμενος είχε προαχθεί με έκτακτη υπουργική απόφαση μαζί με ακόμη τέσσερις αξιωματικούς, εκ των οποίων μερικοί είχαν διατελέσει στενοί συνεργάτες του κ. Στεφανή.
Η αναφορά

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της υπόθεσης #ΜeΤoo στις Ένοπλες ∆υνάμεις ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου 2020.

Η λοχίας υπέβαλε αναφορά εξιστορώντας λεπτομερώς το τι ακριβώς βίωσε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους όταν μετατέθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο και ο δρόμος της συναντήθηκε με τον υψηλόβαθμο κατηγορούμενο.

Η πρώτη επαφή μεταξύ του φερόμενου θύτη και θύματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 όταν, σύμφωνα με την αναφορά, ο ανώτερος αξιωματικός εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάνοντας τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να μην τοποθετηθεί στη ∆ΟY του νοσοκομείου, αλλά να την έχει συνεχώς στο πλευρό του.

Σύμφωνα με την αναφορά, με το που παρουσιάστηκε στο γραφείο του συγκεκριμένου στελέχους, εκείνος της είπε: «Το περίμενες πως θα είχες φίλο σου στρατηγό; ∆ηλαδή θα μιλάς μαζί μου σε τέτοιο επίπεδο, καθώς επίσης και ό,τι άλλο θα κάνω για σένα.

Βλέπεις ένα τηλέφωνο, κάνω τα πάντα, έχω γνωστούς παντού, στις μεταθέσεις στο υπουργείο, ο υφυπουργός Στεφανής είναι φίλος μου, μιλάω κατευθείαν και με τον υπουργό και εδώ στο νοσοκομείο περνάνε τα πάντα από εμένα, έχω αναλάβει τα πάντα εγώ, τα χρήματα που διαχειρίζομαι για την πτέρυγα είναι πάρα πολλά, θα σου εξηγήσω σιγά σιγά, μπορώ να κάνω τα πάντα και σε θέλω μαζί μου».

Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκε ότι εισέπραττε «ευνοϊκή συμπεριφορά», με τον ανώτερο αξιωματικό να της λέει ότι μπορεί να την τοποθετήσει «εικονικά» στα πλυντήρια για να την έχει υπό την προστασία του και της πρότεινε να φάνε μαζί την πρώτη ημέρα! Παράλληλα επισημαίνει ότι ο εν λόγω «στρατηγός» ενώπιον συνεργατών του και κοιτάζοντάς την είπε «θέλω ένα μασάζ», προσθέτοντας ότι θέλει να πιει μια τσικουδιά μαζί της.
Παιχνίδια

Στην αναφορά επισημαίνεται ότι όταν γύρω στις 15.00 το μεσημέρι ζήτησε από τον υψηλόβαθμο αξιωματικό να αποχωρήσει καθώς θα «ανησυχούσαν τα παιδιά της», εκείνος αρνήθηκε και άρχισε να την ανακρίνει με ιδιαίτερες ερωτήσεις, όπως εάν της αρέσουν τα μαστίγια και τα διάφορα «παιχνίδια» και τι της αρέσει να κάνει στο κρεβάτι.

Παράλληλα καταγγέλλει ότι στη συνέχεια της ζήτησε να φέρει, τη ∆ευτέρα, τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να του κάνει μανικιούρ και πεντικιούρ εν ώρα υπηρεσίας, ενώ στη συνέχεια όχι μόνο της απαγόρευσε να φύγει, αλλά απαίτησε να τη φωτογραφίσει με το κινητό του τηλέφωνο.

Καταγράφεται στην Ε∆Ε: «… Την οδήγησε στο υπόγειο του Νοσοκομείου, όπου άρχισε να τη φωτογραφίζει με το κινητό του τηλέφωνο, παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις της ιδίας. Εν συνεχεία ανέβηκαν στην ταράτσα του Νοσοκομείου, όπου συνέχισε να τη φωτογραφίζει, αν και είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

Τελικά αποχώρησε φοβισμένη, όπως η ίδια ισχυρίζεται, από την ταράτσα, ενώ ο ‘‘στρατηγός’’ την ακολούθησε ζητώντας της να μπαίνει μαζί του σε διάφορα ανακαινισμένα δωμάτια, ‘‘προσπαθώντας να κλείσει τις πόρτες πίσω’’ της.

Κατόπιν επέστρεψαν και πάλι στο γραφείο του, όπου της ζήτησε να φροντίζει εκτός υπηρεσίας μία υπερήλικη κόρη αποστράτου εν ονόματι Φανή και πιο συγκεκριμένα της έδωσε εντολή να μεταβεί μαζί του σε φαρμακείο για να αγοράσουν μια συγκεκριμένη κρέμα και να την παραδώσουν στην ίδια…

Εν συνεχεία, το απόγευμα, εξήλθαν της κεντρικής πύλης του 401 ΓΣΝΑ με διαφορετικά αυτοκίνητα και μετέβηκαν στην οικία της προαναφερόμενης κ. Φανής στην περιοχή του Παπάγου, όπου της παρέδωσαν μία κρέμα την οποία είχαν προμηθευτεί από τοπικό φαρμακείο, ενώ αποδεσμεύτηκε περί την 18:00 ώρα…».
Καταγγελία

Το… μαρτύριο της νεαρής λοχία συνεχίστηκε και την επόμενη ∆ευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, όταν παρουσιάστηκε και πάλι στο γραφείο του κατηγορούμενου «στρατηγού».

Στην καταγγελία της αναφέρει ότι την επέπληξε γιατί δεν φόρεσε πολιτική περιβολή όπως είχε ζητήσει και δεν έφερε μαζί της τα «εργαλεία» για το μανικιούρ.

«.. Στη συνέχεια κατέβηκαν στα πλυντήρια του Νοσοκομείου, όπου ο ‘‘στρατηγός’’ συνέχισε να τραβάει φωτογραφίες την ΕΠΟΠ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της», ενώ το φερόμενο θύμα αναφέρει ότι γύρω στις 16.00 το μεσημέρι ενώ βρίσκονταν μόνοι τους στο γραφείο του,

εκείνος την παρενόχλησε σεξουαλικά καθώς την τράβηξε επάνω του προσπαθώντας να τη φιλήσει και παρά την προσπάθειά της να τον απωθήσει, αυτός συνέχισε να τη φιλάει στο πρόσωπο, στον λαιμό, μέχρι και στα μαλλιά και να τη θωπεύει στα ιδιαίτερα σημεία του σώματός της.

Μάλιστα καταγγέλλει ότι το ίδιο επιχείρησε να κάνει και την επόμενη ημέρα όταν «αποπειράθηκε εκ νέου να την αγκαλιάσει και να τη φιλήσει, ανοίγοντας τα χέρια του και προσπαθώντας να την αγκαλιάσει.

Καταλήγοντας στην καταγγελία της αναφέρει ότι στις 18 Σεπτεμβρίου μαζί με μια συνάδελφό της μετέβησαν στη ΓΑ∆Α για να καταθέσει μήνυση και από εκεί στο ΑΤ Παπάγου, όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας τους είπε ότι δεν μπορούν να καταθέσουν μήνυση και ότι θα βρεθούν μπλεγμένες, ενώ κάνει λόγο για απειλές που δεχόταν από τον συγκεκριμένο «στρατηγό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

« Προηγουμενη
Επομενη »