Tελευταια Νεα

Τρίτη, Οκτωβρίου 19, 2021

ΑΠΟΨΗ: Γιατί η Ελληνο-Αμερικανική Συμφωνία MDCA έχει πειράξει τόσο πολύ την Τουρκία (#1)

  

H πρόσφατη υπογραφή στις 14 Οκτωβρίου της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας MDCA ήταν ένα ακόμη σημαντικό βήμα ενδυνάμωσης των συμμαχιών της χώρας μας. Από το 1990 μέχρι σήμερα, μόνο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τότε τολμήσει, να υπογράψει 8ετή συμφωνία με τις ΗΠΑ για βάσεις (ουσιαστικά μόνο τη Σούδα), ενώ όλες οι κυβερνήσεις έκτοτε έδιναν ετήσιες ανανεώσεις.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, φοβούμενη ίσως τις εσωκομματικές αντιδράσεις, παρά τις αμερικανικές παραινέσεις, δεν έδωσε παράταση μεγαλύτερη του ενός έτους. Και λέμε παραινέσεις, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία πως δεν μπορούν να αιτηθούν κονδύλια από το Κονγκρέσο για αναβάθμιση και ουσιαστικές επενδύσεις στις βάσεις, λόγω του βραχυχρόνιου διαστήματος.

Βέβαια, για να είμαστε σωστοί, η ουσιαστική βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επί της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν μια θετική νότα στην εξωτερική πολιτική. Χωρίς περιστροφές, η τότε κυβέρνηση δεν άφησε να χαθεί η ευκαιρία της χειροτέρευσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, και μπόρεσε η Ελλάδα να προωθήσει τις δικές της επιδιώξεις στην περιοχή. Αυτά όμως τότε.

Φτάνουμε στο σήμερα. Από το 2017 υπάρχει μια έντονη συζήτηση για την πενταετή ανανέωση της MDCA. Έμπειρα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ουσιαστικά οι επίλεκτοι με ουσιαστικές γνώσεις) συμμετείχαν στην σύνταξη μιας συμφωνίας, μαζί με τους έμπειρους διπλωμάτες του ΥΠΕΞ. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε στην MDCA. Πολλοί θεωρούν πως η MDCA είναι μια λίστα με αγορές από το Super Market. Δεν είναι. Είναι ένα πλαίσιο, που ουσιαστικά αποκτάς δυνατότητα παραγγελίας από το Super Market.

Πεφωτισμένοι ιστότοποι, έσπευσαν να “κατακεραυνώσουν” την “ανικανότητα” της παρούσας κυβέρνησης να πάρει “κάτι” από την MDCA. Θα μιλήσουμε αργότερα για αυτό το “κάτι”. Αλλά γιατί φωνάζουν κάποιοι; Ουσιαστικά λένε όσα λένε και οι γείτονες. Το να κάνεις αντιπολίτευση χρησιμοποιώντας τουρκικά επιχειρήματα, είναι κατάπτυστο. Η MDCA που υπογράφτηκε είναι εξαιρετική, και αυτό το δείχνει και η άσχημα αντίδραση των Τούρκων. Γιατί όμως είναι τόσο καλή για εμάς;

Θα αναλύσουμε προσεκτικά κάθε πτυχή της MDCA. Δεν θα πούμε για “σαπάκια” Τίκο και μεταχειρισμένα Bradley. Αυτά θεωρούμε πως μπορούμε να τα πάρουμε αν τα θέλουμε. Ας δούμε τη συμφωνία. Και παρακαλούμε πολύ, όσοι αντιαμερικανοί φίλοι θέλουν να σχολιάσουν, να είναι προσεκτικοί στις εκφράσεις τους.

Καταρχάς, οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν μόνιμη Στρατιωτική Παρουσία σε 4 στρατηγικά σημεία της χώρας. Λάρισα, Σούδα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη. Αν η παρουσία των ΗΠΑ, σε αυτά τα 4 σημεία, που όλα τους είναι μεγάλες βάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δεν είναι θωράκιση για τη χώρα, τι είναι; Φτάσαμε να διαβάζουμε πως “δώσαμε τόσα, δεν πήραμε τίποτα”, και πως “είναι επικίνδυνο για εμάς η παρουσία εκεί(!!!)”. Εντάξει, ίσως και να μας ψεκάζουν τελικά…

Όταν οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ έφτασαν στο ναδίρ το 2017, η κατάληψη του Κατάρ δεν αποφεύχθηκε από τους Τούρκους που στάθμευαν στην περιοχή. Αυτούς τους είχαν, και τους έχουν, για πρωϊνό οι Σαούντ. Αυτό που έκανε τους Σαούντ να σκεφτούν πολλές φορές το “κλίκ” που θα τους έφερνε σε λίγη ώρα στη Ντόχα, ήταν η αμερικανική βάση Al Udeid. Ποιος θα τολμούσε να πειράξει Αμερικανούς; Αυτός είναι και ο λόγος που οι Καταριανοί πλήρωσαν από την ΤΣΕΠΗ τους την κατασκευή της βάσης (που μάλιστα ανατέθηκε σε αμερικανικές εταιρείες). Και αυτός είναι ο λόγος που προσφέρουν καύσιμα σε τιμές πολύ κοντά στο μηδέν για τις ΗΠΑ… 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ...

« Προηγουμενη
Επομενη »