Tελευταια Νεα

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 24, 2021

ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ... Η Αθήνα «κλειδώνει» το Αιγαίο για την άσκηση «Παρμενίων» - Δείτε τους χάρτες των ΝΟΤΑΜ


Με προσομοίωση εναέριου χώρου 12 ναυτικών μιλίων σε νησί των Δωδεκανήσων η άσκηση;

ΗΑθήνα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι θέλει διμερή διάλογο με την Ελλάδα για τα θέματα του Αιγαίου, εκεί όπου επικρατεί συνήθως το δίκαιο του ισχυροτέρου, τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκικής Βουλής Σεντόπ ότι η Ελλάδα δεν υπάρχει στη Μεσόγειο και την παρενόχληση του ερευνητικού NAUTICAL GEO από τουρκική φρεγάτα, περνά στην αντεπίθεση.

Από τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου εκδόθηκε νέα NAVTEX που παρατείνει την δέσμευση περιοχής ανατολικά της Κρήτης, στο στενό της Κάσου, για λογαριασμό του NAUTICAL GEO, από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Η Άγκυρα αντέδρασε με αντιNAVTEX στην οποία επαναλαμβάνει ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, ο χάρτης της οποίας έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου του 2021.

Την πρώτη όμως ουσιαστική «φωτιά» έριξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με το συμβολικό άλμα στατικού ιμάντα μαζί με τους κομάντο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Σε εξέλιξη βρισκόταν όλη την εβδομάδα στην Αττική η άσκηση ειδικών δυνάμεων «Ηρακλής 2021» με την συμμετοχή Ελλάδας, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ολοκληρώνεται επί της ουσίας την Πέμπτη. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί στην έρημο της Αιγύπτου η άσκηση «Bright Star 2021» όπου τα ελληνικά μαχητικά και οι Έλληνες πεζοναύτες και κλιμάκια ειδικών δυνάμεων διέπρεψαν.


Από την Παρασκευή όμως μέχρι και την επόμενη η Ελλάδα θα στείλει το μήνυμα στην απέναντι όχθη ότι αν αποπειραθεί κάτι «θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι» όπως είπαν χαρακτηριστικά στο Πενταπόσταγμα Έλληνες επιτελείς.
Ξεκινά η άσκηση «Παρμενίων»!

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά:

«Η Άσκηση η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2021 σε ολόκληρη την Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Κατά την Αρχική Ενημέρωση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε κατευθύνσεις για την ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή της Άσκησης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα συμπεράσματα από τις καταστάσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις την περίοδο 2020 – 2021, στα διδάγματα προηγούμενων ασκήσεων, στην αντιμετώπιση ρεαλιστικών προσχεδιασμένων και μη επεισοδίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες, με ιδιαίτερη έμφαση σε όλες τις λεπτομέρειες οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκπλήρωση της ανατιθέμενης αποστολής.

Στην άσκηση, που διεξάγεται σε ρεαλιστική και 24ώρη βάση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τους υπό αυτές Σχηματισμούς και Μονάδες συμμετέχουν, σε όση έκταση απαιτείται, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και φορείς του Πολιτικού Τομέα.
Κύριοι σκοποί της άσκησης είναι:
Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της Χώρας μας.
Η εφαρμογή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στην εφαρμογή των διαδικασιών του Διακλαδικού Δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου, καθώς και στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.
Η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στο Ενοποιημένο Πεδίο Μάχης.
Η εφαρμογή του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).
Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, των φορέων του Πολιτικού Τομέα, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων.»

Προς τούτο η Ελλάδα με την ΝΟΤΑΜ Α3009/21 δεσμεύει 5 περιοχές από τον Έβρο μέχρι και τις εσχατιές του FIR Αθηνών στην ανατολική Μεσόγειο, εκεί που σύμφωνα με τον Σεντόπ η Ελλάδα δεν υπάρχει…

Η πρώτη δεσμευμένη περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις όπως τονίζει η ελληνική ΝΟΤΑΜ, ξεκινά από τον Έβρο και φτάνει μέχρι λίγο βορειότερα από τη Λήμνο.

Η δεύτερη πιάνει σχεδόν όλη τη Λέσβο, την Χίο και την ενδιάμεση στα δύο μεγάλα ελληνικά νησιά περιοχή.

Η τρίτη ξεκινά από τα νότια της Χίου και περνά από την Σάμο για να καταλήξει στην Κω.

Η τέταρτη ξεκινά από το βόρειο τμήμα της Ρόδου και πιάνει όλο σχεδόν το βόρειο τμήμα του νοτιοανατολικού FIR Αθηνών.

Η πέμπτη περιοχή με επίκεντρο σημείο στη νήσο Σύρνα εκτείνεται σε κύκλο 12(!) ναυτικών μιλίων γύρω από αυτό πιθανότατα σε μια προσομοίωση εναέριου χώρου 12 ναυτικών μιλίων;

Το…«πάρτυ όμως δεν τελειώνει όπως όλα δείχνουν με την ολοκλήρωση του Παρμενίωνα την άλλη Παρασκευή καθώς νοτιοανατολικά του Καστελορίζου στο FIR Λευκωσίας, η Κύπρος έχει δεσμεύσει μια κυκλική περιοχή για…πολυεθνική άσκηση!

Πληροφορίες για αυτή προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλές πέρα από μια συνηθισμένη αντίδραση της Τουρκίας που δεν αναγνωρίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα να δεσμεύει περιοχές. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετάσχουν σε αυτή είναι και η Ελλάδα, κάτι που σημαίνει πως θα διατηρηθούν δυνάμεις της στην ευρύτερη περιοχή και μετά την ολοκλήρωση της «Παρμενίων». Αν επαληθευτεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για ένα ακόμα μήνυμα της Αθήνας ότι όχι μόνο υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά πως είναι και έτοιμη να δώσει απαντήσεις…

« Προηγουμενη
Επομενη »