Tελευταια Νεα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021

Aλβανοί λαθροκυνηγοί μπαίνουν στην Ελλάδα και σκοτώνουν σπάνια αγριόγιδα της Πίνδου...!!!Μετά τη χλωρίδα , στόχος των Αλβανών και η πανίδα της Ελλάδας - Βίντεο και αναλυτικό ρεπορτάζ από την είσοδο Αλβανού λαθροκυνηγού με άλογο στο Πληκάτι της Κόνιτσας, που αφού σκότωσε ένα σπάνιο αγριόγιδο το μετέφερε στη χώρα του

Είχαμε διαβάσει και είχαμε γράψει τα προηγούμενα χρόνια για την παράνομη είσοδο Αλβανών στη χώρα μας , στα ακριτικά χωριά της Ηπείρου (κυρίως Κόνιτσας και Πωγωνίου) και της Καστοριάς, οι οποίοι μάζευαν μεγάλες ποσότητες από σπάνια φυτά (τσάι, ρίγανη και κυρίως το «Λουλούδι του Δαρβίνου», η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Primula veris), τα οποία φόρτωναν σε μουλάρια ή άλογα και τα μετέφεραν στην Αλβανία όπου και τα πουλούσαν ή τα εξήγαγαν σε άλλες χώρες, καθώς τα ελληνικά βότανα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο.

Για το «λουλούδι του Δαρβίνου», γράφτηκαν και κάποια εξωφρενικά πράγματα, όπως ότι πουλιέται προς 50.000 ευρώ το κιλό! Κάτι τέτοιο βέβαια δεν συμβαίνει, καθώς η τιμή του είναι μεν υψηλή (300 – 400 ευρώ το κιλό), αλλά σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει καν τις τιμές που έχουν γραφτεί. Με το φυτό αυτό, θα ασχοληθούμε στο τέλος του άρθρου, καθώς φαίνεται ότι, επιτέλους , οι αρμόδιοι φορείς στη χώρα μας , αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με την καλλιέργεια της κίτρινης πρίμουλας, όπως αλλιώς λέγεται το «λουλούδι του Δαρβίνου».


Τα αγριόγιδα της Πίνδου


Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι Αλβανοί γείτονες εκμεταλλευόμενοι το τεράστιο μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων και την αδυναμία φύλαξής τους, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, έβαλαν στόχο και τα σπανιότατα και πανέμορφα αγριόγιδα της Πίνδου , που αποτελούν βέβαια προστατευόμενο είδος . Πριν λίγες μέρες μάλιστα , ένας θρασύτατος Αλβανός μπήκε με το άλογό του σε ελληνικό έδαφος στο Πληκάτι της Κόνιτσας και αφού κινήθηκε ανενόχλητος για πολλά μέτρα , σκότωσε ένα αγριόγιδο , το οποίο στη συνέχεια φόρτωσε στο άλογό του και μπήκε πάλι, χωρίς να συναντήσει κανένα εμπόδιο σε αλβανικό έδαφος. Είχε μόνο την ατυχία να τον εντοπίσει μέλος του συλλόγου «Αγριόγιδο στα Βουνά», το οποίο τον φωτογράφησε. Όπως βλέπετε και στο βίντεο που παραθέτουμε, οι εθελοντές – μέλη του συλλόγου, είναι αισιόδοξοι ότι, τουλάχιστον αυτή τη φορά, ο λαθροεισβολέας – λαθροκυνηγός, θα εντοπιστεί. Το ευχόμαστε ολόψυχα , αλλά δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του…


Όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, ιδρύθηκε το 2007 και έχει έδρα το Πάπιγκο Ζαγορίου Ιωαννίνων. Η πλήρης ονομασία του Συλλόγου είναι "ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ – BALKAN CHAMOIS SOCIETY". Σκοπός του είναι η μελέτη, η προστασία και η ορθολογική διαχείριση των πληθυσμών και των βιοτόπων του αγριόγιδου των Βαλκανίων (Rupicapra rupicapra balcanica).

Το αγριόγιδο των Βαλκανίων στην Ελλάδα

Όπως διαβάζουμε και πάλι στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, το γένος του αγριόγιδου ανήκει στην τάξη των αρτιοδάκτυλων θηλαστικών (Artiodactyla) και αποτελεί μέλος της οικογένειας Bovidae.

Οι έξι γεωγραφικές ενότητες που διατηρούν ομάδες πληθυσμών στη χώρα μας είναι οι εξής :

α) Οροσειρά Βόρειας Πίνδου (9 κύριοι πληθυσμοί)
β) Οροσειρά Κεντρικής και Νότιας Πίνδου (6 κύριοι πληθυσμοί)
γ) Βουνά της Ρούμελης (3 κύριοι πληθυσμοί)
δ) Όλυμπος (1 πληθυσμός)
ε) Ευρύτερη περιοχή Ροδόπης Φαλακρού Όρος (4 κύριοι πληθυσμοί)
στ) Βουνά βόρειων – βορειοδυτικών συνόρων (1 κύριος πληθυσμός)


Να σημειώσουμε εδώ , ότι κάθε πληθυσμός, έχει διαφορετικό αριθμό αγριόγιδων. Υπάρχουν πληθυσμοί με 1 -15 ζώα, άλλοι με 16 -30, ενώ συναντάμε ακόμα πληθυσμούς με 31 – 60 ζώα, δύο πληθυσμούς με 61 – 100 ζώα και τέσσερις πληθυσμούς με περισσότερα από 100 ζώα (Τύμφη ή Γκαμήλα, στη Βόρεια Πίνδο, Γκιώνα στη Ρούμελη, Όλυμπος και Φρακτό Ροδόπης).

Το αγριόγιδο είναι προστατευόμενο είδος στη χώρα μας και το κυνήγι του απαγορεύεται από το 1969 με βάση τον Νόμο 86/69 περί Δασικού Κώδικα (Άρθρο 258 , ενότητα 1Δ). (Τα στοιχεία προέρχονται από την ιστοσελίδα του Συλλόγου «Αγριόγιδο στα Βουνά»).Λεπτομέρειες για το συμβάν της θανάτωσης του αγριόγιδου

Το περιστατικό συνέβη στις 10.00 π.μ. της Δευτέρας 23 Αυγούστου 2021, στο χωριό Πληκάτι Κόνιτσας, στον Γράμμο. Στο σάιτ dasarxeio.com, διαβάζουμε:

«Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που σημειώνεται τέτοια ενέργεια. Πρόκειται για τακτική συνήθεια λαθροκυνηγών από την γείτονα(χώρα) που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος , θανατώνουν τα προστατευόμενα αγριόγιδα και επιστρέφουν στα χωριά τους . Κατά το παρελθόν μάλιστα, έχει αναφερθεί ακόμη και κυνήγι τους με καλάσνικοφ (!) στις πλαγιές του Γράμμου» . Στο μεταξύ , στην ιστοσελίδα ΤΖΟΥΡΛΑΚΟΣ του Χάρη Καψάλη από τη Χαραυγή Πωγωνίου, ο οποίος με πολύ μεράκι παρουσιάζει νέα από όλη την Ήπειρο, διαβάζουμε ότι ο Αλβανός λαθροκυνηγός θα κινείται μεταξύ Πληκατίου και Ερσέκας (αλβανική κωμόπολη).

« Προηγουμενη
Επομενη »