Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

State Department: Επίσημη έγκριση για το πρόγραμμα υποστήριξης των ελληνικών F-16… σύνολο $270 εκατ.

Πρόγραμμα 270 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη των ελληνικών F-16 εγκρίνει το State Department. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της DS...







Πρόγραμμα 270 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη των ελληνικών F-16 εγκρίνει το State Department. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της DSCA (Defense Security Cooperation Agency), της Υπηρεσίας Συνεργασίας σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, με ημερομηνία 3 Αυγούστου του 2021, το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση υπηρεσιών υποστήριξης και υλικού συνολικής αξίας 270 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα, για την υποστήριξη του στόλου των μαχητικών F-16 που η Πολεμική Αεροπορία διατηρεί σε υπηρεσία. Περιλαμβάνει όπως αποκαλύπτεται παρακάτω, αρκετά κρίσιμα υποπρογράμματα, με σημαντικότερο κατά την άποψή μας αυτό της υποστήριξης των ατρακτιδίων του συστήματος στοχοποίησης και ναυτιλίας μικρού ύψους LANTIRN.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Η θετική απόκριση στο ελληνικό αίτημα (LOR) για την παροχή υπηρεσιών και υλικού υποστήριξης για το στόλο των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, περιλαμβάνει, με βάση πάντα την ανακοίνωση της DSCA, την παροχή υπηρεσιών τεχνικής και λογιστικής υποστήριξης και εκπαίδευσης τεχνικού προσωπικού, για την αξιολόγηση της δομικής ακεραιότητας των αεροσκαφών (Aircraft Structural Integrity Program – ASIP), την αναβάθμιση των δύο διαθέσιμων ATD (Aircrew Training Device), της Σούδας και του Αράξου στο πρώτυπο των Block 72 Viper και Block 50+ Advanced, την υποστήριξη των ατρακτιδίων ναυτιλίας και στοχοποίησης του συστήματος LANTIRN και του συστήματος αναγνώρισης DB-110, καθώς και την ενσωμάτωση λογισμικού.

Το λογισμικό όπως αναφέρεται αφορά στην ενσωμάτωση και τη λειτουργία του συστήματος ανταλλαγής δεδομένων (Data Link), MIDS (Multifunctional Information Distribution System), του ενιαίου συστήματος σχεδίασης αποστολής και απενημέρωσης (Joint Mission Planning System), κάλυψη του κόστους συμμετοχής στο πρόγραμμα Electronic Combat International Security Assistance Program (ECISAP) καθώς και του International Engine Management Program (IEMP).

Οι κύριοι ανάδοχοι του προγράμματος είναι οι εταιρείες: L3/Harris International, Lockheed- Martin Aero Corporation, Collins Aerospace, Northrop Grumman Corporation, Raytheon Company, Waltham και Atec, Incorporated.

Στον ιστοχώρο defenseworldnet που αναφέρεται στη πρόσφατη αυτή εξέλιξη, γίνεται λόγος και στον επικείμενο εκσυγχρονισμό των 38 F-16C/D Block 50 στο επίπεδο Block 50+ Advanced. Παρά το γεγονός ότι επίσημα, η υλοποίηση του προγράμματος δεν έχει ακόμη επίσημα εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τέλος, σημαντικό κομμάτι του προγράμματος πρέπει να θεωρείται η υποστήριξη των συστημάτων LANTIRN της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεδομένου ότι τα συστήματα σε ελληνική υπηρεσία είναι πολύ παλιά (20 και πλέον ετών…), και ότι παλαιότερα η κατασκευάστρια εταιρεία είχε γνωστοποιήσει ότι δεν τα υποστηρίζει πλέον, υπάρχει η πιθανότητα αναβάθμισης κάποιων στο επίπεδο LANTIRN ER.

Πρόκειται για συστήματα εξοπλισμένα με ηλεκτροοπτικά τρίτης γενιάς, τα οποία θα επιτρέψουν στα εκσυγχρονισμένα Block 50 να συνεχίσουν να εκτελούν (μέσω του ατρακτιδίου ναυτιλίας ΑΝ/ΑΑQ-13) αποστολές κρούσης με διείσδυση σε πολύ μικρά ύψη ημέρα και νύχτα και υπό άσχημες καιρικές συνθήκες.

Ακόμη και με βόμβες ελεύθερης πτώσης και κατεύθυνσης λέιζερ (LGBs) που είναι και τα μόνα όπλα αέρος – εδάφους που υπάρχουν σε σχετική επάρκεια στο ελληνικό οπλοστάσιο. Στο ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε εφόσον υπάρξουν νεότερα στοιχεία.

Ωστόσο, υπογραμ,ίζεται, ότι η εν λόγω απόφαση δεν σχετίζεται με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση έγκρισης στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου του προγράμματος για την αναβάθμιση των F-16 Block 50. Θα πρέπει να αποσταλεί LOR προς LOA (Επιστολή Αιτήματος προς Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής / Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance).

---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.