Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γιατί η στολή των αστυνομικών είναι μπλε Ο πρακτικός λόγος που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο χρώμα

Ήδη από τις πρώτες σύγχρονες αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν επισήμως την εμφάνισή τους κατά τον 19ο αιώνα, το σκούρο μπλε χρώμα έχει συνδυ...





Ήδη από τις πρώτες σύγχρονες αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν επισήμως την εμφάνισή τους κατά τον 19ο αιώνα, το σκούρο μπλε χρώμα έχει συνδυαστεί άρρηκτα με τις στολές των αστυνομικών. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, ποτέ ποιος ήταν ο λόγος που επελέγη το συγκεκριμένο χρώμα;

Γιατί η στολή των αστυνομικών είναι μπλε

Στις Η.Π.Α., στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες, οι αστυνομικοί μπορούν να αναγνωριστούν από τα ρούχα τους σε σκούρο μπλε. Αν και η επιλογή του χρώματος, πια, εξυπηρετεί έναν πολύ πρακτικό σκοπό, εκείνη την εποχή επιλέχθηκε κυρίως επειδή ήταν το μόνο χρώμα που ήταν «διαθέσιμο» τότε.

Σύμφωνα με το mentalfloss.com, το μπλε χρώμα στις στολές της αστυνομίας προέρχεται από το Λονδίνο. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου θεωρείται η πρώτη πραγματική αστυνομική δύναμη, και όταν ιδρύθηκε το 1829, δόθηκαν στους αστυνομικούς σκούρα μπλε ρούχα για να φορέσουν. Επειδή οι Βρετανοί στρατιώτες φορούσαν ήδη κόκκινο και λευκό κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, το μπλε επιλέχθηκε για να ξεχωρίσει τους αστυνομικούς από το στρατό.

Λίγα χρόνια μετά, το 1845, ιδρύθηκε και η πρώτη επίσημη αστυνομική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νέα Υόρκη, με τις μπλε στολές των αστυνομικών του Λονδίνου να αποτελούν πρότυπο. Όταν πόλεις όπως η Βοστώνη, η Φιλαδέλφεια και το Ντιτρόιτ άρχισαν να απασχολούν αστυνομικούς, υιοθέτησαν επίσης τις μπλε στολές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι αμερικανικές αστυνομικές μονάδες επέλεξαν το χρώμα για εντελώς αντίθετους λόγους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, για παράδειγμα, τα μπλε ρούχα του Union Army ήταν εύκολα προσβάσιμα και οι επιπλέον ποσότητες συχνά πήγαιναν στις αστυνομικές δυνάμεις που δεν είχαν επίσημες στολές ακόμα. Έτσι άρχισε να ντύνεται για πρώτη φορά το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες με μπλε χρώμα. Ένα χρώμα που μετά τον πόλεμο υιοθετήθηκε και επισήμως.

Σήμερα, ωστόσο, οι αστυνομικοί φορούν μπλε περισσότερο για πρακτικούς λόγους, καθώς πρόκειται για ένα χρώμα αρκετά δυσδιάκριτο τη νύχτα, σε περίπτωση βραδινών αποστολών, ενώ σίγουρα είναι καλύτερο στην απόκρυψη λεκέδων από ότι θα ήταν μια πιο ανοιχτή επιλογή χρώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.