Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τούρκος Ακαδημαϊκός: «H Tουρκία θα διαπραγματευθεί για να διατηρήσει την al Watiya στη Λιβύη»

Η Τουρκία αναμένεται να τεθεί υπό πίεση προκειμένου να διακόψει τη στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη στις συνομιλίες που άρχισαν στο Διεθν...






Η Τουρκία αναμένεται να τεθεί υπό πίεση προκειμένου να διακόψει τη στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη στις συνομιλίες που άρχισαν στο Διεθνές Συνέδριο Βερολίνο ΙΙ

ΗΤουρκία πρόκειται να δεχθεί πιέσεις στο διεθνές συνέδριο του Βερολίνου, προκειμένου να αποσύρει το στρατιωτικό της προσωπικό και τους Σύριους μισθοφόρους της από τη Λιβύη, αναφέρουν αναλυτές.

Η Γερμανία φιλοξενεί συνομιλίες σχετικά με την μεταπολεμική πορεία στη Λιβύη την Τετάρτη στο Βερολίνο, σε συνέχεια ανάλογης διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , δηλαδή των ΗΠΑ, Ρωσίας, η Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας , καθώς και της Τουρκίας, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), εκπρόσωποι του OHE και της EEπαρευρίσκονται επίσης στις συναντήσεις, καθώς επίσης και ως Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη.

Αξιωματούχοι θα συζητήσουν τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και την απόσυρση ξένων στρατευμάτων.

Ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την έξοδο όλων των ξένων μαχητών, το οποίο είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη, δήλωσε η Aya Burweila, επισκέπτρια λέκτορας στη ΣΕΘΑ, σύμφωνα με το Voice of America.

"Η χρηστή διακυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να καθιερωθεί στη Λιβύη. Υπάρχουν όπλα παντού, υπάρχουν πολιτοφυλακές παντού. Έτσι, η παρουσία ξένων δυνάμεων το υπονομεύει πραγματικά αυτό. Οι Λιβυκοί τα θέλουν όλοι έξω. Θέλουν μια κανονική χώρα. Πάνω απ 'όλα, θέλουν εκλογές στο τέλος του έτους", επισημαίνει η Burweila

Η Τουρκία ήταν ο κύριος υποστηρικτής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης(GNA) εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Khalifa Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Η Τουρκία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στη Λιβύη τον περασμένο Ιανουάριο, λίγο πριν από την προηγούμενη διάσκεψη του Βερολίνου, αφού το GNA ζήτησε βοήθεια βάσει ενός αμυντικού συμφώνου που υπέγραψε με την Τουρκία. Η Άγκυρα απέστειλε επίσης Σύριους μισθοφόρους για να στηρίξει το GNA στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.

Σύμφωνα με συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον Οκτώβριο απαιτείται η απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα.

Η Τουρκία αναφέρει ότι δεν έχει καμία νομική ή ηθική υποχρέωση να εγκαταλείψει τη Λιβύη, επικαλούμενη το σύμφωνο άμυνας, παρόλο που η σημερινή υπουργός Εξωτερικών Νατζλά Μάνγκους έχει επανειλημμένα καλέσει όλες τις ξένες δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Η Άγκυρα πιθανότατα θα αποδεχθεί τουλάχιστον εν μέρει να πράξει κάτι τέτοιο», καθώς η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους δυτικούς συμμάχους της, δήλωσε ο Σεράχ Γκούντντς, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.

"Η Τουρκία πιθανότατα θα αποδεχθεί τους όρους, βάσει των οποίων θα αποσυρθούν οι ξένοι μαχητές της από τη Λιβύη, οι Σύριοι μαχητές εκπρόσωποι της ", δήλωσε ο Γκιβέντς.

Πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas κάλεσε όλους τους ξένους μαχητές να φύγουν από τη Λιβύη για να εξασφαλίσουν μια ειρηνική μετάβαση στη χώρα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Συναντήθηκε επίσης με τον Μάνγκους και τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντουλ Χαμίντ Νμπίμπα, το βράδυ της Τρίτης.

Οι Σύριοι μαχητές συγκαταλέγονται στις πιο αποσταθεροποιητικές δυνάμεις της χώρας, σύμφωνα με τη Μπουρουέλα.

"Αυτοί οι Σύριοι μισθοφόροι, των οποίων η συμπεριφορά τους στη Λιβύη, μοιάζει πολύ με τις ενέργειές τους στη βορειοανατολική Συρία, έχουν διαπράξει λεηλασίες, σεξουαλικές επιθέσεις και άλλες βίαιες πράξεις. Υπάρχει πολύ έντονη αντίδραση από τους Λίβυους πολίτες, να βλέπουν ξένους άνδρες με όπλα να κινούνται στους δρόμους τους χωρίς να λογοδοτούν πουθενά », είπε ο Μπουρουίλα.

Οι μισθοφόροι που προσλήφθηκαν από τη Ρωσία βρίσκονται επίσης στη Λιβύη, πολεμώντας στο πλευρό του LNA.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σε έκθεση τον Ιανουάριο ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) είχαν πραγματοποιήσει άμεση επαφή με ένοπλες σουδανικές ομάδες που μάχονται στο πλευρό των ανταρτικών δυνάμεων του Χαφτάρ.

Στα τέλη του 2020 , φθάσαμε στο σημείο να υπάρχουν περίπου 20.000 ξένοι μισθοφόροι στη Λιβύη, σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο έδαφος της Λιβύης είναι ιδιαίτερα σημαντική από στρατηγικής άποψης, για τη διατήρηση του αποτυπώματός της στην Αφρική, δήλωσε ο Γκιβέντς.

«Η αεροπορική βάση στο al Watiya στη Λιβύη προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες στην Τουρκία από αυτή την άποψη. Έτσι, πιθανώς, η Τουρκία θα διαπραγματευτεί πολύ σκληρά για να διατηρήσει αυτή τη βάση », είπε.

Εκτίμησή μας είναι ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας δεν θα αποχωρήσει από τη Λιβύη. Αναφορικά με τους Σύριους μισθοφόρους η Τουρκία θα συνηγορήσει στην σταδιακή αποχώρησή τους αν και τηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθή εφαρμογή αυτής.

Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να διεισδύσει οικονομικά στη Λιβύη, πράγμα που θα πετύχει, μέσω της ανοικοδόμησης της χώρας στην οποία θα συμμετέχει ενεργά με εταιρείες τουρκικές, αλλά και Λιβυκές στις οποίες θα εξασφαλίσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Στην πορεία των παραπάνω έργων ανοικοδόμησης δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν η Τουρκία όντως αποσύρει τους Σύριους μαχητές της από τη Λιβύη, αντικαθιστώντας τους με άλλους τους οποίους θα "βαφτίσει" ως άτομα που θα ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής ασφάλειας, σε έργα κοινής ωφελείας, όπως αγωγοί πετρελαίου, εργοστάσια που κατασκευάζονται κλπ

Ένα πράγμα θεωρούμε σίγουρο ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την αεροπορική βάση στο al Watiya στη Λιβύη και αυτό όχι μόνο ως στρατηγική πύλη εισόδου της στην Βόρεια και Κεντρική Αφρική, όπως αναφέρει ο Τούρκος Ακαδημαϊκός, αλλά για την υλοποίηση του οράματος της "Γαλάζιας Πατρίδας" στη ΝΑ Μεσόγειο, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Τυχόν πλήρης στρατιωτική αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, από τη Λιβύη, θα ισοδυναμούσε με τεράστια αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, αφού ουσιαστικά η Τουρκία δεν θα μπορούσε να ασκήσει στρατιωτική πίεση στην νέα κυβέρνηση της Λιβύης για αποδοχή και νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την ΑΟΖ που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σάρατζ

---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.