Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αμερικανός Γερουσιαστής: Η αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια θα φέρει αβεβαιότητα

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Βόρεια Καρολίνα Ντέιβιντ Πράις πιστεύει ότι τα βαλκανικά κράτη θα αντιταχθούν σε ενδεχόμενη αλλαγή των σ...





Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Βόρεια Καρολίνα Ντέιβιντ Πράις πιστεύει ότι τα βαλκανικά κράτη θα αντιταχθούν σε ενδεχόμενη αλλαγή των συνόρων που θα τα καταστήσουν και πάλι αβέβαια.

«Δεν είμαι σίγουρος ποιος θα μπορούσε να είναι η πηγή αυτού του πράγματος. Γνωρίζω ότι η ιδέα διανέμεται διπλωματικά. Νομίζω ότι τα κράτη, όπως τα γνωρίζουμε, θα αντιταχθούν σε αυτό και θα τα υποστηρίξουμε», είπε όταν ρωτήθηκε για ανεπίσημα έγγραφα από μια άγνωστη και ασαφή πηγή, τα οποία προτείνουν δυνατότητες αλλαγής των συνόρων μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Πράις, ένας από τους συνέδρους με πολυετή εμπειρία εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει την 4η Περιφέρεια της Βόρειας Καρολίνας στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1987, δήλωσε ότι «προκαλεί τις αναμνήσεις από προηγούμενες εχθροπραξίες και απειλές για αύξηση των εντάσεων στα Βαλκάνια, τα οποία είναι μια πολιτικά κατακερματισμένη περιοχή με πλήθος διαρκών διαφωνιών».

«Ωστόσο, χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο και άλλες έχουν προχωρήσει πολύ στην ανάπτυξη της δημοκρατίας και των δικών τους σχέσεων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε συμμετάσχει σε αυτό σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ειδικά με τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε μια κατάσταση όπου τα σύνορα είναι και πάλι ανασφαλή».

Τον περασμένο μήνα, στη διεθνή κοινότητα εμφανίστηκαν δύο έγγραφα λεγόμενα «non paper» συζητώντας θέματα που έχουν προκαλέσει πάθος μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Το πρώτο «non-paper» έγινε θέμα αφού στα ΜΜΕ στη Σλοβενία, την Κροατία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη υπήρξε η φήμη για την ύπαρξη ενός φερόμενου εγγράφου που περιέχει πρόταση για την καταγραφή νέων συνόρων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τα Βοσνιακά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα το έστειλε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ, και μια σλοβενική ιστοσελίδα δημοσίευσε ακόμη και το περιεχόμενο ενός ανεπίσημου εγγράφου μη επιβεβαιωμένης γνησιότητας, το οποίο φέρεται να παρουσίασε ιδέες για τη διχοτόμηση της Β-Ε. στη Σερβία και την ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία.

Ο Γιάνσα έχει επανειλημμένα δηλώσει δημοσίως ότι ούτε συνέταξε ούτε έστειλε το έγγραφο, ενώ το υπουργικό συμβούλιο του Τσαρλς Μισέλ δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί την άφιξή του.

Makfax
--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.