Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κομανέτσι: Λιμοκτονία και χαστούκια για το απόλυτο δεκάρι της ενόργανης γυμναστικής

Ένα νέο βιβλίο που αντλεί πληροφορίες από την μυστική αστυνομία της Ρουμανίας, φέρνει στο φως ιστορίες κακοποίησης για τις αθλήτριες της ε...

Ένα νέο βιβλίο που αντλεί πληροφορίες από την μυστική αστυνομία της Ρουμανίας, φέρνει στο φως ιστορίες κακοποίησης για τις αθλήτριες της ενόργανης ακόμη και για τη Νάντια Κομανέτσι.


Σε ένα νέο βιβλίο που κυκλοφορεί περιγράφει αποτρόπαια σκηνικά λιμοκτονίας και κακοποίησης που είχαν υποστεί οι αθλήτριες στη Ρουμανία, την περίοδο του Τσαουσέσκο.


Το «Nadia and the Securitate» με συγγραφέα τον Ρουμάνο, Στέγιαρελ Ολάρου, επικαλείται έγγραφα της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της χώρας.


Όπως αναφέρει ο Ολάρου στο βιβλίο, οι μυστικοί αστυνομικοί ήταν αρκετές φορές σοκαρισμένοι από τη μεταχείριση που λάμβαναν οι νεαρές αθλήτριες από τον περίφημο προπονητή Μπέλα Καρολί και τη σύζυγό του Μάρθα.


«Η λιμοκτονία των αθλητριών ήταν μια συνήθης πρακτική από τους Καρόλι» αναφέρει ο Ρουμάνος συγγραφέας. Τα κορίτσια έτρωγαν οδοντόκρεμα το βράδυ πριν κοιμηθούν. Τόσο πολύ πεινούσαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε συζήτηση, να πιουν νερό από την τουαλέτα στα κρυφά, επειδή συχνά δεν τους επιτρεπόταν να πιουν νερό. Μερικές κατέληξαν να πάσχουν από βουλιμία. Έγιναν ειδικοί στην κλοπή τροφίμων, τα οποία έκρυβαν σε μέρη που νόμιζαν ότι κανείς δεν θα ανακαλύψει, όπως το στρίφωμα της κουρτίνας» επισημαίνεται.


Σε μια αδημοσίευτη συνέντευξη που περιείχε το βιβλίο, η Κομανέτσι ισχυρίστηκε ότι την είχαν χαστουκίσει και πως έζησε σε συνθήκες λιμοκτονίας για περίπου τρεις ημέρες.


H Νάντια Κομανέτσι δήλωσε για το νέο βιβλίο: «Γνώριζα για το έργο του Ολάρου και την έρευνά του σχετικά με τα μυστικά έγγραφα και τους πληροφοριοδότες της αστυνομίας. Του είπα ότι όλα όσα θυμάμαι τα κατέγραψα στο βιβλίο μου «Letters to a Young Gymnast». Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Η ζωή συνεχίζεται».


Ο Μπέλα Καρόλι από την άλλη δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του βιβλίου όταν ρωτήθηκε: «Από τη φύση μου δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος.Δεν είναι ποτέ αρκετό, ποτέ. Οι γυμναστές μου είναι οι καλύτερα προετοιμασμένοι στον κόσμο. Και κερδίζουν – αυτό είναι το μόνο που μετράει».


Η κορυφαία γυμνάστρια όλων των εποχών, η Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι, γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1961 στην πόλη Ονέστι. Σε ηλικία μόλις έξι ετών την «εντόπισε» ο διάσημος Ρουμάνος προπονητής, Μπέλα Κάρολι, και τρία χρόνια αργότερα κατέκτησε το εθνικό πρωτάθλημα κορασίδων.


Εκτοτε η πορεία της εξελίχθηκε ανοδικά, με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ (1976), όπου κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια και έγινε η πρώτη αθλήτρια στην Ιστορία που βαθμολογήθηκε με άριστα (10). Τέσσερα χρόνια αργότερα, στην διοργάνωση της Μόσχας, η Κομανέτσι πήρε ακόμη δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, ενώ στην πλούσια συλλογή της διαθέτει τρία αργυρά κι ένα χάλκινο από Ολυμπιακούς Αγώνες, δύο χρυσά και ισάριθμα αργυρά από παγκόσμιο πρωτάθλημα και εννέα (!) χρυσά μετάλλια από ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.