Tελευταια Νεα

Τρίτη, Μαΐου 18, 2021

Περικλής Νεάρχου: Ο Ερντογάν φοβάται ότι οι Αμερικανοί θα ιδρύσουν κουρδικό κράτος – Υποκινεί τη Χαμάς
Για παιχνίδι του Ερντογάν με τους Παλαιστίνιους της ισλαμιστικής Χαμάς γράφει, σε μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ο πρέσβης ε.τ. και διπλωματικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, Περικλής Νεάρχου. Ο εμπειρότατος διπλωμάτης αναλύει όλη τη σκακιέρα της περιοχής, τους φόβους των Τούρκων για ίδρυση κουρδικού κράτους με την υποστήριξη των ΗΠΑ, την τυχοδιωκτική πολιτική του Τούρκου προέδρου.

«Για μια ακόμη φορά, ο Ερντογάν, για να βγει από τη δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει, εσωτερικά και εξωτερικά, επιλέγει την επιθετική στρατηγική της “φυγής προς τα εμπρός”, με λάβαρο την ισλαμιστική πλειοδοσία και ιδεολογία, την οποία έχει αναγάγει σε κρατική ιδεολογία της Άγκυρας.

»Η Ουάσιγκτον, με την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και με άλλα μηνύματα, λιγότερο ηχηρά, που έχει στείλει, με τον νέο Πρόεδρο Μπάιντεν, δεν κρύβει τον εκνευρισμό της για τις πολιτικές Ερντογάν και την επιλογή της να μη συμβάλει σπεύδει στην περαιτέρω μακροημέρευση του Ερντογάν στην εξουσία.

»Ο Τούρκος Πρόεδρος εισπράττει την Αμερικανική αποστασιοποίηση ως άμεση απειλή, που μπορεί να έχει πολύ επικίνδυνες συνέπειες στο εσωτερικό μέτωπο, στην ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία και στο Κουρδικό.

»Σχετικά με το τελευταίο, δεν είναι τυχαίο που η Άγκυρα έσπευσε ν’ αναλάβει μια νέα εισβολή στο Βόρειο Ιράκ, αμέσως μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Αρμενικής γενοκτονίας.

»Η Άγκυρα κατατρύχεται από το φόβο ότι οι ΗΠΑ βυσσοδομούν για τη δημιουργία κουρδικου κράτους και σπεύδει ν’ αναλάβει προληπτική δράση για την εκ των προτέρων ακύρωση τέτοιων σχεδίων και την καταστροφή των δομών, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο και προγεφύρωμα για την εφαρμογή τους.

»Με το πνεύμα αυτό, ανέλαβε, στο πρόσφατο παρελθόν, τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων της Συρίας, κατά μήκος των Τουρκο – Συριακών συνόρων, με στόχο να απομακρύνει από τις περιοχές αυτές τους Κουρδικούς πληθυσμούς, που θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν τη δημογραφική βάση μιας Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής στη Συρία, εκτεινόμενης δυτικά μέχρι 40 χλμ από τη Μεσόγειο.

»Η εισβολή στο Βόρειο Ιράκ, με αφορμή την παρουσία του Κουρδικού PKK στην περιοχή του όρους Καντήλ και στις γειτονικές περιοχές, που λειτουργούν ως οχυρές βάσεις των Κούρδων ανταρτών στα μετόπισθεν, δεν είχε την αναμενόμενη από το Τουρκικό Επιτελείο επιτυχία.

»Οδήγησε, αντιθέτως, στην καθήλωση των Τουρκικών δυνάμεων και στην εμπλοκή τους σ’ εναν κλασικού τύπου ανταρτοπόλεμο, με σημαντικές Τουρκικές απώλειες.

»Η Τουρκική υπεροψία ότι η τεχνολογική υπεροχή, με μη επανδρωμένα μαχητικά οχήματα, επιθετικά ελικόπτερα και μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, θα οδηγούσε στη συντριβή των ανταρτών, διαψεύσθηκε.

»Οι Κούρδοι αντάρτες επέδειξαν ευρηματικότητα, μαχητικότητα, καρτερία και αμυντική προνοητικότητα και προετοιμασία, με πυκνό δίκτυο υπογείων στοών και επικοινωνών, που απεδείχθη ιδιαίτερα ανθεκτικό σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς, βολές πυροβολικού και αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις αεραποβάσεων.

»Η Κουρδική αυτή αντοχή έχει στρατηγική σημασία για το μέλλον και προαναγγέλλει έξαρση των επιχειρήσεων των Κούρδων ανταρτών στο Κουρδιστάν της Τουρκίας, μόλις καταστεί εφικτός ο εφοδιασμός τους με όπλα νέας γενιάς, που θα τους επιτρέπουν να αντιμετωπίζουν ευκολότερα τα μαχητικά ελικόπτερα και τα μη επανδρωμένα μαχητικά οχήματα, όπως επίσης τα τεθωρακισμένα μέσα του Τουρκικού στρατού.

»Παίρνοντας τα νέα μηνύματα από την Ουάσιγκτον και διαπιστώνοντας το αδιέξοδο, το οποίο αντιμετώπιζε στα περισσότερα μέτωπα που άνοιξε ο Ερντογάν, προσπάθησε, σε πρώτη φάση, να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουν καθοριστικό χαρακτήρα για την Τουρκική οικονομία, αλλά και, μέσω αυτών, τις σχέσεις γενικά με τη Δύση.

»Προσπάθησε, κατά δεύτερο λόγο, να επαναρχίσει το διάλογο με δύο σημαντικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που έχουν αναπτύξει σχέσεις στρατηγικής συμμαχίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

»Ο διάλογος και με τις δύο χώρες κατέληξε σε αδιέξοδο, γιατί η επιτυχία του προϋπέθετε για τον Ερντογάν ριζική επανεξέταση της πολιτικής και της ιδεολογίας του καθεστώτος του.

»Για μεν το Ισραήλ προϋπέθετε εγκατάλειψη της αντι-Ισραηλινης Ισλαμιστικης προπαγάνδας και της εργαλειοποιήσεως για το σκοπό αυτό των Παλαιστινίων της Ισλαμιστικής Χαμάς, όπως επίσης γενικότερα της Ισλαμιστικής προπαγάνδας, που απευθύνεται σε όλους τους Μουσουλμάνους και αποτελεί άρθρο πίστεως για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στους οποίους επενδύει πολιτικά ο Ερντογάν και θέλει να επιβληθεί ως εκφραστής και ηγέτης τους.

»Για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Αίγυπτο, την οποίαν τόσο διακαώς επιθυμεί ο Ερντογάν, το τίμημα θα συνεπαγόταν δύο σημαντικές παραχωρήσεις, τις οποίες με τίποτα δεν θέλει να κάνει ο Ερντογάν.

»Η πρώτη θα αφορούσε τους δεσμούς της Τουρκίας με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου.

»Ο Ερντογάν δεν δέχθηκε ποτέ την ανατροπή του Μόρσι και δεν έπαυσε ποτέ να καταγγέλλει τον Στρατάρχη Αλ Σίσσι ως πραξικοπηματία, που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων.

»Το δεύτερο τίμημα θα αφορούσε τη Λιβύη και την Τουρκική στρατιωτική παρουσία σ’ αυτήν.

»Η Αίγυπτος δεν μπορεί να δεχθεί την πολιτικοστρατιωτική εγκατάσταση της Τουρκίας στη Λιβύη, που θ’ αποτελούσε μόνιμο κίνδυνο για την Αίγυπτο και απαράδεκτη γεωστρατηγική απειλή στο πλευρό της.

»Δεν είναι γι ‘ αυτό απορίας άξιον ότι οι απόπειρες αποκαταστάσεως των σχέσεων, τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο, έπεσαν στο κενό.

»Και οι δύο χώρες βλέπουν με ανησυχία το ηγεμονικό και επεκτατικό Ισλαμιστικό όραμα του Ερντογάν.

»Το ενδεχόμενο επιβολής Τουρκικής ηγεμονίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν ανησυχεί, δικαιολογημένα, μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου.

»Ανησυχεί επίσης τις δύο αυτές χώρες, που θεωρούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως άμεση απειλή στην εθνική τους ασφάλεια. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

« Προηγουμενη
Επομενη »