Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Διώρυγα του Σουέζ: Στοχοποίησαν την πρώτη Αιγύπτια καπετάνισσα για την προσάραξη του Ever Given

Η Marwa Elselehdar κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε την προσάραξη του Ever Given μπλοκάροντας τη διώρυγα του Σουέζ – Ωστόσο η ίδια βρισκόταν σε ...



Η Marwa Elselehdar κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε την προσάραξη του Ever Given μπλοκάροντας τη διώρυγα του Σουέζ – Ωστόσο η ίδια βρισκόταν σε διαφορετικό πλοίο εκατοντάδες μίλια μακριά

Θύμα fake news έπεσε η Marwa Elselehdar, που εργαζόταν ως πρώτη καπετάνιος στο Aida IV στην Αλεξάνδρεια, όταν το Ever Given προσάραξε στη διώρυγα του Σουέζ, προκαλώντας «έμφραγμα» στο παγκόσμιο εμπόριο.


Παρότι βρισκόταν πολλά μίλια μακριά, διαδικτυακές φήμες και fake news την έδειξαν ως υπεύθυνη της προσάραξης του κοντέινερ. Μάλιστα, υπήρχαν και μονταρισμένες φωτογραφίες και ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούσαν τα ψέματα, με την ίδια να φοβάται μήπως καταστρέψει την εικόνα της.


Οι φήμες στηρίχθηκαν σε μια ιστορία που δημοσίευσε η Arab News, που αναφερόταν σε αυτήν ως την πρώτη γυναίκα καπετάνισσα της Αιγύπτου. Η 29χρονη δεν γνωρίζει ποιος ξεκίνησε τις φήμες, αλλά θεωρεί ότι στοχοποιήθηκε λόγω φύλου. Όπως είπε στο BBC «σοκαρίστηκα. Ένιωσα ότι μπορεί να στοχοποιηθώ επειδή είμαι επιτυχημένη γυναίκα σε αυτόν τον χώρο ή επειδή είμαι Αιγύπτια, αλλά δεν είμαι σίγουρη». Σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 2% των ναυτικών παγκοσμίως.


Η Marwa θέλησε να ασχοληθεί με το επάγγελμά της, όταν ο αδερφός της έκανε εγγραφή στην Αραβική Ακαδημία Επιστήμης, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών.

Η ακαδημία δεχόταν μόνον άντρες εκείνη την περίοδο. Ωστόσο η ίδια έκανε αίτηση και μετά από μία νομοθετική αλλαγή από τον τότε πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, της επιτράπηκε να εισαχθεί. Η γυναίκα παραδέχθηκε ότι βίωσε τον σεξισμό στις σπουδές της, καθώς «άνθρωποι στην κοινωνία μας δεν δέχονται την ιδέα των γυναικών να δουλεύουν στη θάλασσα, μακριά από τις οικογένειές του για πολύ καιρό». Πάντως δεν εγκατέλειψε και συνέχισε να ανεβαίνει την ιεραρχία, μέχρι που έγινε καπετάνισσα του Aida IV, που έγινε το πρώτο πλοίο που διέσχισε τη διώρυγα του Σουέζ μετά την επέκτασή της το 2015, ενώ η ίδια έγινε η νεότερη και πρώτη γυναίκα Αιγύπτια καπετάνιος που πέρασε το κανάλι.


Ωστόσο, όταν οι φήμες για τη δήθεν συμμετοχή της στην προσάραξη του Ever Given άρχισαν να ξεφεύγουν, η ίδια φοβήθηκε ότι θα έβαζε σε κίνδυνο όλη τη σκληρή δουλειά που έχει κάνει. Πάντως παρά τα αρνητικά σχόλια, δέχθηκε και πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.