Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αλβανία: Εκλογικό μπάχαλο - Πρόεδρος: Καλεί τους πολίτες να αποτρέψουν τη νοθεία με ξύλα και τσουγκράνες

Το πολιτικό θερμόμετρο έχει «κτυπήσει» κόκκινο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ιλιρ Μέτα, να καλεί τους Αλβανούς να πάρουν ...



Το πολιτικό θερμόμετρο έχει «κτυπήσει» κόκκινο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ιλιρ Μέτα, να καλεί τους Αλβανούς να πάρουν ξύλα και τσουγκράνες για να υπερασπιστούν τις εκλογές


Σε συνθήκες πόλωσης, υψηλών επιθετικών τόνων, μεγάλης πολιτικής όξυνσης, εκατέρωθεν κατηγοριών για νοθεία και εξαγορά ψήφων, ακόμα και συμπλοκών με αποτέλεσμα νεκρούς και τραυματίες, πραγματοποιούνται αύριο οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία.


Το πολιτικό θερμόμετρο έχει «κτυπήσει» κόκκινο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ιλιρ Μέτα, να καλεί τους Αλβανούς να πάρουν ξύλα και τσουγκράνες για να υπερασπιστούν τις εκλογές από προσπάθειες για νοθεία, και τον πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, να δηλώνει ότι, μετά τις 25 Απριλίου, μόνο δύο σενάρια υπάρχουν για τον Ιλίρ Μέτα: Ή θα παραιτηθεί και θα φύγει μόνος του, ή η πλειοψηφία θα κινήσει τη διαδικασία καθαίρεσής του. Να σημειωθεί πως Μέτα και Ράμα έχουν μακρά προσωπική και πολιτική «βεντέτα».


Οπως είναι γνωστό, εξαιτίας της «θερμής» προεκλογικής ατμόσφαιρας στην Αλβανία, προ ημερών, στην πόλη Ελμπασάν, ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα τρία, μεταξύ των οποίων και μία αστυνομικός, τραυματίστηκαν σε αιματηρό επεισόδιο. Κατά την προεκλογική περίοδο, σημειώθηκαν και πολλά άλλα παρόμοια περιστατικά συμπλοκών.


Σε όλο αυτό το σκηνικό, εξαιρετικά παρεμβατικός φαίνεται να είναι ο ρόλος της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα. Η πρέσβης των ΗΠΑ, Γιούρι Κιμ, συναντήθηκε επί 40 λεπτά με τον πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου, Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, ενώ προηγουμένως είχε συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της αλβανικής Δημοκρατίας, Ι.Μέτα, καθώς και με τον Ε.Ράμα.


Ο Ιλίρ Μέτα, πάντως, επετέθη στην αμερικανική πρεσβεία με βαρύτατους υπαινιγμούς για εμπλοκή της υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του επικεφαλής του, Ε.Ράμα, άφησε αιχμές σε βάρος του Ράμα για επιχείρηση βίας και νοθείας, και κάλεσε τους πολίτες να πάρουν τα όπλα εάν γίνει νοθεία.


Ειδικότερα, μιλώντας στον αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό σταθμό, Syri, ζήτησε από την πρέσβη των ΗΠΑ να μην υπερασπίζεται τον Ε.Ράμα, και κάλεσε τους Αλβανούς «να υπερασπιστούν την ψήφο τους με κάθε τρόπο, ακόμη και με ξύλα και τσουγκράνες, εάν γίνει απόπειρα νοθείας».


Ο Ι.Μέτα, μάλιστα, στη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης της εκπομπής, είπε: «Χαιρετώ την Αμερικανίδα πρέσβη. Φτάνει πια με τις παρεμβάσεις της στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας. Ας μην στηρίζει άλλο τον Ράμα. Ντροπή».


Στην προσπάθειά του, επίσης, να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας των εκλογών, αλλά ουσιαστικά στοχεύοντας τον Ε.Ράμα, είπε: «Δεν είμαι ο πρόεδρος των πρεσβειών. Είμαι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Σε συνάντηση που είχα με τους πρέσβεις, τους ζήτησα να αντιδράσουν άμεσα. Εάν αντιδράσουν τη Δευτέρα, αφού υπάρξει νοθεία στις εκλογές και έχουμε αποσταθεροποίηση, θα είναι πολύ αργά. Δεν περιμένω εκλογές όπως στη Δανία, αλλά τουλάχιστον εκλογές, όπως στο Κόσσοβο. Εάν χυθεί αίμα, θα είναι υπεύθυνος ο Έντι Ράμα».


Από τη μεριά του, ο Ε.Ράμα, στη διάρκεια συνέντευξής του, ερωτηθείς τι θα κάνει εάν δεν συγκεντρώσει επαρκή αριθμό ψήφων ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, είπε ότι θα απομακρυνθεί.


Σύμφωνα με σενάρια σε μερίδα του αντιπολιτευόμενου αλβανικού Τύπου, υπάρχει φημολογία για δημιουργία μιας «τεχνοκρατικής κυβέρνησης», με διετή θητεία, η οποία θα ανοίξει τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, που καρκινοβατεί εδώ και χρόνια στην Αλβανία.


Κατά τα ίδια ΜΜΕ, όχι μόνο οι ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις, αλλά και αυτές που διεξάγονται από το ίδιο το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δείχνουν ότι είναι αδύνατη η νίκη για τον Ε.Ράμα. Ωστόσο, κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πάντως, τα σενάρια περί συγκυβέρνησης έχουν διαψευσθεί επανειλημμένως.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.