Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

KATI EINAI KI AYTO... Το Yπ. Εξωτερικών θα τιμήσει την Αϊτή ως την πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική ανεξαρτησία

Το υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει σειρά δράσεων για να τιμηθεί η Αϊτή ως η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική ανεξαρτησία το 1822....






Το υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει σειρά δράσεων για να τιμηθεί η Αϊτή ως η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική ανεξαρτησία το 1822. Αυτό έκανε γνωστό με σειρά αναρτήσεών του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας:

«Σε συνέχεια της πρότασης του Κώστα Μπογδάνου στη Βουλή, απάντησα στην επιστολή του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Αθ. Παπαδόπουλου και στην πρότασή του να τιμηθεί η Αϊτή ως η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821, ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει ήδη σειρά σχετικών δράσεων.

»Στόχος να τονισθεί η σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην επίσημη αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από τη Δημοκρατία της Αϊτής και την έμπρακτη συμπαράστασή της.

»Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται και η επίσκεψή μου στην Aϊτή μέχρι το φθινόπωρο τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο επίσκεψης σε χώρες της περιοχής, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

»Παράλληλα, προωθείται ελληνική πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για την ενίσχυση των δράσεων και την παροχή χρηματοδότησης με σκοπό την καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών δουλείας, ζήτημα ιδιαίτερης ευαισθησίας για τη Δημοκρατία της #Αϊτής.

»Επιδίωξη του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ο συντονισμός με την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” και άλλους φορείς, όπως ο Δήμος Καλαβρύτων, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η προστιθέμενη αξία των δράσεων σχετικά με την Αϊτή», έγραψε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την επανάσταση των Ελλήνων και τη διεκδίκηση της ελευθερίας τους, ήταν η Αϊτή, που τότε ονομαζόταν στα ελληνικά Χαΐτιον.

Η Αϊτή ήταν μια ανεξάρτητη, αλλά πολύ φτωχή χώρα – προϊόν της Γαλλικής Επανάστασης.

Ο Αδαμάντιος Κοραής μαζί με άλλους επιφανείς Έλληνες, είχε γράψει μια επιστολή στον τότε πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Πιερ Μπουαγέ, στην οποία ζητούσαν βοήθεια για την επανάσταση.

Ο Αϊτινός πρόεδρος απάντησε με μια επιστολή, στην οποία έλεγε ότι η χώρα του ήταν πολύ φτωχή και δεν είχε ολοκληρώσει τον αγώνα της εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών.

Έτσι, δεν ήταν σε θέση να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα.

Αναγνώριζε, όμως, το δικαίωμα των Ελλήνων γι’ αυτοδιάθεση και μιλούσε με θερμά λόγια για την επανάσταση.

«Με μεγάλο ενθουσιασμό μάθαμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε τελικά να αρπάξει τα όπλα, για να αποκτήσει την ελευθερία της και τη θέση που της ανήκει ανάμεσα στα κράτη.

»Πολίτες, μεταφέρετε στους συμπατριώτες σας τις θερμότερες ευχές για απελευθέρωση, που σας στέλνει ο λαός της Αϊτής», έγραφε μεταξύ άλλων ο Ζαν Πιερ Μπουαγέ.

Συμβολικά, η Αϊτή έστειλε στους Έλληνες 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, αλλά και 100 Αϊτινούς εθελοντές, που πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα.

Η Αϊτή συμβολίζει την αρχή και την αρχή του τέλους του ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας.

Υπήρξε ταυτόχρονα μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές αποικίες στην Αμερική και η πρώτη ανεξάρτητη χώρα στην Λατινική Αμερική.

Κέρδισε την ανεξαρτησία της μέσω της μοναδικής επιτυχημένης επανάστασης σκλάβων στον κόσμο.

Η επανάσταση συνετέλεσε στον πόλεμο ανάμεσα στις 3 υπερδυνάμεις του 18ου αιώνα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Βρετανία, και έδωσε το παράδειγμα για την ανεξαρτητοποίηση των άλλων χωρών της Αμερικής.

Οι σκλάβοι εξεγέρθηκαν το 1791 και η τοπική κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει τη δουλεία τον Αύγουστο του 1792.

Το 1804 η αποικία αυτοανακηρύχθηκε αυτόνομο κράτος με κυβερνήτη ένα ηγέτη των επαναστατών, τον Ντεσαλέν.

Το νεοσύστατο κράτος ονομάστηκε Αϊτή, που σημαίνει βουνώδης χώρα στη γλώσσα των αυτοχθόνων ιθαγενών του νησιού.

Το σύνταγμα της Αϊτής απαγόρευε την ιδιοκτησία γης από λευκούς και τμήματα των φυτειών δόθηκαν στους πρώην σκλάβους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.