Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ηχηρή σφαλιάρα στον Τσαβούσογλου από τον Σούκρι: Κοίτα τα δικά σου και μην ασχολείσαι με την αιγυπτιακή ΑΟΖ

Να ασχοληθεί με τα του οίκου της και να να μην προσέρχεται ως αυτόκλητος υπερασπιστής των αιγυπτιακών συμφερόντων, κάλεσε την Άγκυρα ο υπου...




Να ασχοληθεί με τα του οίκου της και να να μην προσέρχεται ως αυτόκλητος υπερασπιστής των αιγυπτιακών συμφερόντων, κάλεσε την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι.

Ο ίδιος, ταυτόχρονα, επέκρινε την Τουρκία για την εμπλοκή της σε αραβικές χώρες.

Κάτι που αφορά άμεσα το Κάιρο, δεδομένης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας κυρίως στην γείτονα, Λιβύη.

Όπως γράφει ο Δημήτρης Αργυράκης στο Law and Order, μετά από ημέρες πανηγυρικών τόνων της Άγκυρας, που γίνονταν εμφανείς μέσα από τα δημοσιεύματα του φυλοκυβερνητικού τουρκικού Τύπου, που υποστήριζε ότι, με τις αποφάσεις του, το Κάιρο αποδέχεται εμμέσως πλην σαφώς τις αξιώσεις της Τουρκίας σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, η Αίγυπτος, δια του Σ. Σούκρι, απάντησε την Τετάρτη στην Άγκυρα.

Η απάντηση ήλθε ως αντίλογος στις δηλώσεις την Τετάρτη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι, τόσο με την οριοθέτηση της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, όσο και με τις προκηρύξεις διαγωνισμών για έρευνα και εκμετάλλευση θαλάσσιων περιοχών κοντά στη γραμμή που θεωρεί η Τουρκία ότι της ανήκει η θαλάσσια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αίγυπτος δείχνει ότι «σέβεται την τουρκική υφαλοκρηπίδα»(!).

Ο Σ. Σούκρι, ωστόσο, αναφερόμενος στις τουρκικές δηλώσεις, είπε ότι αυτές προκαλούν έκπληξη και ταυτόχρονα είναι αντιφατικές.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η Αίγυπτος έχει επίγνωση των συμφερόντων της και είναι σε θέση να τα υπερασπιστεί.

Οι δηλώσεις ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων για την Αίγυπτο, είπε χαρακτηριστικά, οι οποίοι «ασχολούνται με αυτό που πρέπει να κάνει η Αίγυπτος, είναι εκπληκτικές και αντιφατικές».

Νομίζουν, πρόσθεσε, ότι «ξέρουν καλύτερα ποια είναι τα συμφέροντα της Αιγύπτου από εκείνους που είναι πράγματι υπεύθυνοι για την προστασία τους», και κατέληξε, καλώντας την Τουρκία να ασχοληθεί με τα του οίκου της και όχι με την Αίγυπτο.

Αναφερόμενος, επίσης, στις «προτάσεις» Τσαβούσογλου να οριοθετήσουν Αίγυπτος και Τουρκία την ΑΟΖ τους, απάντησε πως η Αίγυπτος είναι γνωστή για τις δεσμεύσεις της στο διεθνές Δίκαιο και στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και ως εκ τούτου υπογράφει συμφωνίες από μια υγιή διεθνή προοπτική.

Κάτι που αποτελεί ευθεία αιχμή προς την Άγκυρα, η οποία δεν έχει προσυπογράψει, ως γνωστόν, το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Τέλος, ο Σ. Σούκρι κατηγόρησε δριμύτητα την Τουρκία για την στρατιωτική παρουσία της αραβικές χώρες, διερωτόμενος:

«Ποια είναι η νομιμότητα, πάνω στην οποία κάποιοι χτίζουν άδικα την στρατιωτική τους παρουσία σε αραβικές χώρες;».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.