Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκία: Μόνο τρία κόμματα μπορούν να περάσουν το εκλογικό όριο του 10%

   Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου «Sosyo Politik», εάν διεξαχθούν σήμερα κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, μό...


  


Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου «Sosyo Politik», εάν διεξαχθούν σήμερα κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, μόνο τρία πολιτικά κόμματα θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 10%.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 36% των ψηφοφόρων υποστηρίζει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το 29% υποστηρίζει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της κύριας αντιπολίτευσης (CHP) και το 10,4% θα ψηφίσει υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), όπως σημειώνει η τουρκική «Duvar».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το "Καλό Κόμμα" και το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP) θα λάβουν λιγότερο από το 10% των ψήφων το καθένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 19 Φεβρουαρίου σε 18 επαρχίες της Τουρκίας μέσω προσωπικών συνεντεύξεων και τηλεφωνικών κλήσεων.

Η δημοφιλής συμμαχία μεταξύ του AKP και του MHP συνολικά μπορεί να υποστηρίξει το 44% των ψηφοφόρων. Η Συμμαχία AKP-MHP χρειάζεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Σε συνέντευξή τους στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, τρεις αξιωματούχοι του AKP δήλωσαν ότι το κόμμα εξετάζει την τροποποίηση εκλογικών νόμων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προοπτικές του στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023.

Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους, οι απογοητευμένοι υποστηρικτές που έφυγαν από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος είναι απίθανο να επανέλθουν.

Τρεις βουλευτές του AKP, με αίτημα της ανωνυμίας τους, ανέφεραν ότι τα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν τη διαίρεση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του κόμματος, θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των νομοθετών του κυβερνώντος κόμματος.

Το ΑΚΡ μπορεί επίσης να προσπαθήσει να μειώσει το κατώτατο όριο για είσοδο στο κοινοβούλιο, το οποίο είναι τώρα 10% - το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, στο 7% για να καθησυχάσει τους εθνικιστές εταίρους του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει το άρθρο.

Το φράγμα του 7% θα συνεχίσει να είναι αρκετά υψηλό και θα εμποδίσει νεοσύστατα κόμματα να εισέλθουν στο τουρκικό κοινοβούλιο, όπως αυτό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.