Tελευταια Νεα

Κυριακή, Φεβρουαρίου 21, 2021

Κι άλλη «Επίθεση» του Γερουσιαστή Μενέντεζ κατά της Τουρκίας: «Καρφιά» για Κυπριακό και S-400

Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επικίνδυνη ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ στέλνει λίγες ημέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών δείχνει ξεκάθαρα ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, της Ελλάδας, της Τουρκίας, ενώ κρίνει απαραίτητο να καταλήξουν οι διερευνητικές σε επίλυση των διαφορών Αθήνας - Αγκυρας. Παράλληλα, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό.

«Μια λύση δύο κρατών είναι απαράδεκτη και ελπίζω ότι τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι εγγυητές δεν θα το επιτρέψουν να αποτελέσει τη βάση για συζήτηση. Η βάση για συζήτηση πρέπει να είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση τι περιμένει από τη νέα ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε: «Περιμένω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα είναι ξεκάθαρος στις σχέσεις του με την Τουρκία όπως δεσμεύτηκε σε μένα κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού του τον Ιανουάριο. Εχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την κατοχή των S400 από την Τουρκία. Εχουμε σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της. Εχουμε σοβαρές ανησυχίες για την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς σχετίζεται με τους στενούς μας εταίρους, Ελλάδα και Κύπρο. Εχουμε σοβαρές ανησυχίες για την υποστήριξή της προς το αυταρχικό καθεστώς στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του περασμένου έτους για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές μέσω της συμπεριφοράς της ότι είναι πρόθυμη να παραβιάσει διεθνείς κανόνες και υποχρεώσεις έναντι συνθηκών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη στις συναλλαγές τους με την Αγκυρα».Σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας σχολίασε: «Χαίρομαι που οι διερευνητικές συνομιλίες έχουν ξαναρχίσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να τεθούν αυθαίρετα όρια σε αυτές τις συνομιλίες και επίσης δεν θα ήθελα να δω τις συνομιλίες να συνεχίζονται χωρίς να υπάρξει λύση. Διακυβεύονται πολλά για την περιοχή και η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επικίνδυνη, για να μην υπάρξει λύση στις συνομιλίες. Σχετικά με τις συνομιλίες Τουρκίας - ΕΕ, προσδοκώ ότι η ΕΕ θα ενασχοληθεί με ξεκάθαρο τρόπο με την Τουρκία, με δεδομένη, ιδίως, την κακόβουλη συμπεριφορά της Τουρκίας πέρυσι μετά την απόφαση της ΕΕ να μην επιβάλει αυστηρές κυρώσεις. Η σχέση Τουρκίας - ΕΕ είναι σημαντική για πολλούς λόγους, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Ελλάδα είναι μέλος της. Η Κύπρος είναι μέλος της. Τα συμφέροντα και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των μελών αυτών πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις σχέσεις της Ενωσης με την Αγκυρα».

Για τις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ σχολίασε στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Χαίρομαι πολύ που η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέστησε σαφή τη δέσμευσή της να αναζωογονήσει τη διατλαντική σχέση, κάτι που υποστηρίζουμε επίσης έντονα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Ο βασικός πυλώνας αυτής της σχέσης είναι προφανώς η Συνθήκη Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, και η συμμετοχή του υπουργού Αμυνας Όστιν στη συνάντηση των υπουργών [του ΝΑΤΟ] αυτή την εβδομάδα και το άρθρο του στην «Washington Post»στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν και είναι έτοιμες να ηγηθούν. Εκτός από τα αμυντικά ζητήματα, ελπίζω ότι οι ΗΠΑ και οι φίλοι μας στην Ευρώπη μπορούν να αναπτύξουν κοινές στρατηγικές για τον τρόπο αντιμετώπισης των μυριάδων προκλήσεων που θέτει η Κίνα. Αναμένω επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του Κρεμλίνου σε όλες τις μορφές της, κυβερνοεπιθέσεις, πολιτικές δολοφονίες, στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης δημοκρατικών θεσμών σε Ευρώπη και ΗΠΑ»


.
« Προηγουμενη
Επομενη »