Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σύμβουλος Λευκού Οίκου: Βλάπτει το ΝΑΤΟ η απόκτηση του ρωσικού S-400 από την Τουρκία

Η απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, διακινδυνεύει την «συνοχή και αποτελεσματικότητα» του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο σ...





Η απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, διακινδυνεύει την «συνοχή και αποτελεσματικότητα» του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου στον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σούλιβαν και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν μίλησαν στο τηλέφωνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Σούλιβαν «εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τη διατλαντική ασφάλεια μέσω του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας ανησυχία ότι η απόκτηση του ρωσικού συστήματος πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 από την Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε συμφωνία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν το 2017 για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400. Η κίνηση εξόργισε τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, που λένε ότι το ρωσικό αμυντικό σύστημα ενέχει κίνδυνο για το ΝΑΤΟ και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στον Τουρκικό Οργανισμό Προμηθειών για την αγορά του συστήματος S-400.

Ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως εκφράσει κριτική προς την τουρκική κυβέρνηση, αποκαλώντας τον Ερντογάν «αυτοκράτορα» πέρυσι και καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας τον Οκτώβριο του 2019 στη βορειοανατολική Συρία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο Rudaw English την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), υπό την κουρδική ηγεσία- πολυεθνική δύναμη που ελέγχει τη βορειοανατολική Συρία (Rojava).

Η Τουρκία κατηγορεί τις Λαϊκές Δυνάμεις Προστασίας (YPG), ένα κύριο σώμα του SDF, ότι είναι η συριακή εκδοχή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) - μιας ένοπλης ομάδας που αγωνίζεται για τα κουρδικά δικαιώματα στην Τουρκία που τόσο η Άγκυρα όσο και η Ουάσινγκτον έχουν ορίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.
--
The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.