Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το Ισραήλ ΔΙΑΛΥΕΙ την Τουρκία: Aνοίγει ο «φάκελος Κουρδιστάν»... Παρέμβαση που θα συζητηθεί από την Jerusalem Post

''Το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας συνέχισε την καταστολή του στο κόμμα HDP της αντιπολίτευσης αυτήν την εβδομάδα, επιδιώκοντας ν...





''Το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας συνέχισε την καταστολή του στο κόμμα HDP της αντιπολίτευσης αυτήν την εβδομάδα, επιδιώκοντας να καταδιώξει περισσότερους από τους βουλευτές του'', αναφέρει η Jerusalem Post, η ''φωνή'' με λίγα λόγια του Μ. Νετανιάχου.

Οι Ισραηλινοί, με ένα εκτενές άρθρο, προσπαθούν να γνωστοποιήσουν παγκοσμίως τις διώξεις κατά των Κούρδων, ενώ με ανάλυση-κόλαφο για τη Τουρκία, αναφέρουν πως οι Κούρδοι πρέπει να έχουν δικαιώματα.

Με λίγα ''στρώνουν'' το έδαφος για την αναγνώριση (μελλοντικά) του Κουρδιστάν.

''Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία διεξήγαγε νομικό πόλεμο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να παραμείνει στην εξουσία μόνο το κόμμα του ΑΚΡ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα, η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων, τείνει να γίνει η μεγαλύτερη φυλακή πολιτικών της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, οι δυτικές δημοκρατίες που συνήθως κηρύττουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία έχουν σε μεγάλο βαθμό σιωπήσει.

Οι περισσότερες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξαν αυτόν τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".Η προδοσία των δημοκρατικών ακτιβιστών της Τουρκίας ήταν μια μακρά, αργή διαδικασία. Πριν από χρόνια, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκε ότι πολεμούσε την «τρομοκρατία» η οποία είχε τη μορφή του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν PKK.

Ταυτόχρονα, το επιχείρημα ήταν ότι τα μέλη της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία, που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν την «τρομοκρατία», θα μπορούσαν να επιλέξουν δημοκρατική πολιτική αντί για ένοπλη πάλη.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι πολλοί Κούρδοι στην Τουρκία ψήφισαν υπέρ του HDP, του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, βοηθώντας το να περάσει το όριο του 10% για να μπει στο κοινοβούλιο.

Τον Ιούνιο του 2015, το HDP σημείωσε σημαντική επιτυχία στην Τουρκία, λαμβάνοντας έως και 80 έδρες στο κοινοβούλιο των 550 μελών. Αυτό απειλούσε τον στραγγαλισμό του AKP στην εξουσία.

Το ακροδεξιό κόμμα, χάρη στον Ερντογάν, είχε φτάσει στην εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και προσπάθησε να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα κράτος με πρότυπο τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα, τη Βενεζουέλα και την Αίγυπτο.

Για να το επιτύχει αυτό, ο Ερντογάν έπρεπε πρώτα να σιγήσει όλα τα κρίσιμα μέσα.Το δικαστικό σύστημα ήταν ακατάλληλο και τα πανεπιστημιακά τμήματα ήταν γεμάτα με πιστούς του ΑΚΡ.

Θεωρητικά, τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι δημοκρατικά και έχουν ελεύθερο τύπο. Ωστόσο, η Τουρκία χρησιμοποίησε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ για να απαιτήσει ατιμωρησία για καταστολή και επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ.

Η Άγκυρα απαιτεί επίσης να επιτραπεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά να μην αγκαλιάσει καμία από τις δημοκρατικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται ευρέως στην Τουρκία, όπως και εξωδικαστικές δολοφονίες, απαγωγή προσώπων της αντιπολίτευσης από ξένες χώρες και στοχευμένες δολοφονίες Κούρδων σε άλλες χώρες, όπως η δολοφονία του ακτιβιστή Hevrin Khalaf στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας χώρας που δημιουργεί μια ευρέως φανταστική «τρομοκρατική» ομάδα για να πολεμήσει για να σιωπήσει την αντίθεσή της. Η Τουρκία ήταν σε ειρήνη το 2015 και δεν είχε προβλήματα με τις γειτονικές χώρες. Αλλά το AK Party δεν μπορούσε να το αφήσει να συνεχιστεί.Μόλις το HDP μπήκε στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας έπρεπε να βρει έναν τρόπο να απομακρύνει αυτό το κόμμα της αντιπολίτευσης. Κάλεσε νέες εκλογές και μετά η Τουρκία τερμάτισε την κατάπαυση του πυρός με το ΡΚΚ. Η ιδέα εδώ ήταν να αμαυρώσει το HDP και να δημιουργήσει μια δικαιολογία για να απομακρύνει τα μέλη του από το κοινοβούλιο, κηρύσσοντας πόλεμο εναντίον του PKK και στη συνέχεια ισχυρίζοντας ότι το HDP συνδέεται με το PKK.

Κάνοντας η Τουρκία νέες εκλογές το 2015 επιτέθηκε στο PKK και εξαπέλυσε το στρατό της για να καταστρέψει κουρδικά χωριά και πόλεις σε έναν πόλεμο εναντίον ακτιβιστών του PKK.

Ο πόλεμος βοήθησε στη μείωση των ψήφων για το HDP, από 6.058.489 ψήφους σε 5.148.085 ψήφους.

Παρ 'όλα αυτά, το HDP διέθετε ακόμη το 10% απαραίτητο για να μπει στο κοινοβούλιο με 59 έδρες. Ο Ερντογάν πέρασε στο επόμενο στάδιο, αφού προκάλεσε έναν πόλεμο εναντίον φανταστικών «τρομοκρατών» για να μειώσει την δύναμη του HDP.

Το κόμμα του AKP αφαίρεσε την βουλευτική ασυλία από τα μέλη του HDP το 2016 και άρχισε να συλλάβει την ηγεσία του. Τον Νοέμβριο του 2016, η Τουρκία συνέλαβε τον επικεφαλής του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ο οποίος φυλακίστηκε μετά από δίκη το 2018, καθώς και άλλα μέλη του κόμματος

Μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, για την οποία κατηγόρησε η Τουρκία έναν πρώην σύμμαχο του Ερντογάν, τον Γκουλέν, οδήγησε σε εκκαθάριση περίπου 150.000 ατόμων από κυβερνητικά γραφεία και λοιπές θέσεις

Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος ως δικαιολογία για να φυλακίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολιτικούς εχθρούς, από ακαδημαϊκούς και δασκάλους έως αστυνομικούς, στρατιωτικούς και άλλους. Οι περισσότεροι δεν είχαν καμία σχέση με το «πραξικόπημα».

Έχοντας φυλακίσει ένα μεγάλο μέρος της χώρας και της αντιπολίτευσης, το κυβερνών κόμμα έθεσε σ δημοψήφισμα στη συνέχεια ένα προεδρικό δημοψήφισμα, για να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του Ερντογάν.Το δημοψήφισμα πέρασε. Η Τουρκία έπρεπε τώρα να αυξήσει τους πολέμους της στη Συρία και το Ιράκ για να ισχυριστεί ότι «πολεμούσε την τρομοκρατία» στο εξωτερικό, ως δικαιολογία για τη σιωπή της διαφωνίας στο εσωτερικό

Ξεκίνησε εισβολή στη Συρία το 2016 ισχυριζόμενος ότι σταμάτησε το "PKK". Επέκτεινε τον πόλεμο στη Συρία τον Ιανουάριο του 2018, καθαρίζοντας εθνοτικά την κουρδική περιοχή του Afrin.

Μέχρι το 2019, η Τουρκία είχε προτείνει στον ΟΗΕ μια «ασφαλή ζώνη» για τον εθνολογικό καθαρισμό όλων των κουρδικών παραμεθόριων περιοχών της Συρίας. Η κυβέρνηση Τραμπ, με φιλοτουρκικούς απεσταλμένους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμφώνησε σε τουρκική εισβολή τον Οκτώβριο του 2019 και περίπου 200.000 Κούρδοι εκτοπίστηκαν.

Η Τουρκία ισχυρίστηκε τώρα ότι οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) στη Συρία ήταν «τρομοκράτες» και ότι έπρεπε επίσης να τους πολεμήσει. Την άνοιξη του 2020, η Άγκυρα ξεκίνησε μια εκτεταμένη εισβολή στο βόρειο Ιράκ, ισχυριζόμενη και πάλι ότι καταπολεμά την «τρομοκρατία», παρόλο που δεν υπήρξαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία για πολλά χρόνια.

Η Τουρκία βομβάρδισε μειοψηφικές περιοχές Yazidi, υποστηρίζοντας ότι οι Yazidis ήταν πλέον μέρος του «PKK».

Σε κάθε στιγμή που το τουρκικό κυβερνών κόμμα έπρεπε να σιωπήσει τους ασκούμενους κριτική στο εσωτερικό, θα προκύψει ένας νέος πόλεμος. Η Τουρκία έστειλε Σύριους να πολεμήσουν στη Λιβύη το 2020 και προκάλεσε πόλεμο μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Το τελευταίο στοιχείο στόχευσης του HDP ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021 με μια επιδρομή στο Ιράκ όπου σκοτώθηκαν αρκετοί Τούρκοι όμηροι. Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν απόδειξη περισσότερης «τρομοκρατίας» στο εσωτερικό της και συνέλαβε 718 μέλη του κόμματος HDP.


Η Τουρκία έχει επίσης απολύσει 60 από τους 65 δημάρχους του HDP, ισχυριζόμενοι ότι είναι «τρομοκράτες». Ποτέ δεν παρείχε στοιχεία για «τρομοκρατικές» πράξεις.Τώρα το καθεστώς επιδιώκει να διώξει εννέα ακόμη βουλευτές του HDP σε σχέση με διαδηλώσεις το 2014 στο Kobane. Οι διαδηλώσεις είναι τώρα «τρομοκρατία».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μια απολυμένη γυναίκα δήμαρχος, Dilek Hatipoglu, εμφανίστηκε στο δικαστήριο με μαύρο μάτι, έχοντας ξυλοκοπηθεί από την αστυνομία.

Η Άγκυρα ξεκίνησε επίσης έρευνα για το μέλος του κοινοβουλίου Dilan Dirayet Tasdemir, μια άλλη γυναίκα πολιτικό από το HDP, με βάση την κριτική των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν φυλάκισε επίσης τον βουλευτή του HDP Ομέρ Γκεργκερλιόγλου για την ανανέωση ενός άρθρου στον τουρκικό τύπο. Η επανεκτύπωση άρθρων ή η έκκληση για ειρήνη στην Τουρκία μπορεί πλέον να οδηγήσει σε φυλάκιση για «τρομοκρατία».

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας τώρα θέλει να ξαναγράψει το σύνταγμα και επιδιώκει να απαγορεύσει εντελώς το HDP από την πολιτική.

Υπερκυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέβασαν στο Twitter εικόνες του φυλακισμένου ηγέτη του HDP σε στόχαστρο σαν να πρόκειται να στοχευθεί για δολοφονία.

Η Τουρκία έχει κινητοποιήσει τα αγγλικά της μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι όλα υπέρ της κυβέρνησης, για να ισχυριστεί ότι το νέο σύνταγμά της θα είναι πιο «φιλελεύθερο» και «θα ενώσει την κοινωνία». Αυτό συμβαίνει σε μια χώρα όπου κάθε κριτική δημοσιογράφος φυλακίζεται και οι πολιτικοί του κόμματος της αντιπολίτευσης φυλακίζονται για tweets.

Δεν είναι σαφές γιατί η Τουρκία δεν δέχεται σχεδόν καμία κριτική από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τη δημοκρατία.

Η Άγκυρα έχει επιδιώξει συστηματικά να διασφαλίσει ότι οι ψηφοφόροι που θα επιλέξουν την αντιπολίτευση θα χαρακτηριστούν τρομοκράτες ,ακόμη και όταν δεν υπάρχει πραγματική τρομοκρατία, η Τουρκία συνεχίζει να πραγματοποιεί περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις και να συλλάβει δήμαρχους και πολιτικούς.

Οι δυτικές δημοκρατίες έχουν συχνά πει σε μαχητικές ομάδες ότι εάν αφήσουν τα όπλα τους και αγκαλιάσουν τη δημοκρατία, όπως συνέβη στη Βόρεια Ιρλανδία, θα λάβουν υποστήριξη.

Οι άνθρωποι στην Τουρκία το έκαναν, ζήτησαν κατάπαυση του πυρός και πήγαν στις κάλπες, και στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι το κήρυγμα της ειρήνης θα ονομάζεται επίσης «τρομοκρατία», ώστε το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για πάντα χρησιμοποιώντας την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ως δικαιολογία.

Δεν έχουν υπάρξει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» συνεχίζεται.

Το μέλος του ΝΑΤΟ φαίνεται να χρησιμοποίησε τον ρόλο του με ατιμωρησία και χρησιμοποίησε τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ ως δικαιολογία για να ξεκινήσει έναν πόλεμο ενάντια σε οποιεσδήποτε φωνές της αντιπολίτευσης, τον ελεύθερο τύπο και τους φοιτητές διαδηλωτές'', αναφέρουν οι Ισραηλινοί._ Παναγιώτης Νάστος - pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.