Tελευταια Νεα

Σάββατο, Φεβρουαρίου 06, 2021

Νέα Αμερικανική καταιγίδα χτυπάει την τουρκία... Οι ΗΠΑ «ξεθάβουν» το τουρκικό σκάνδαλο της Halkbank -Έρχονται σκληρές κυρώσεις

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για το ζήτημα της Halkbank είναι η Ουάσιγκτον

Ποιοι S-400; H υπόθεση του σκανδάλου της τράπεζας Halkbank θα αποτελέσει την μεγάλη δοκιμασία στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η Άγκυρα φοβάται πως η Ουάσιγκτον θα επιβάλει νέες κυρώσεις.

Πιο αναλυτικά, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία δήλωσε στις 5 Φεβρουαρίου 2021 ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι το ζήτημα S-400 μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ μπορεί να επιλυθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από το bankingnews.gr

«Ελπίζουμε ότι το ζήτημα του S-400 μπορεί να επιλυθεί.

Αλλά αν δεν μπορεί, θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε σε όλους τους τομείς της συνεργασίας μας που δεν επηρεάζονται άμεσα από τις κυρώσεις που έχουμε επιβάλει», δήλωσε ο David Satterfield.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2020, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της απόκτησης του ρωσικού αντιαεροπορικού και πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στη συμφωνία, ισχυριζόμενοι ότι οι S-400 θα ήταν ασυμβίβαστοι με τα συστήματα του ΝΑΤΟ εκθέτοντας τα αεροσκάφη F-35 απέναντι στα συστήματα άμυνας της Ρωσίας.

Η Τουρκία, ωστόσο, τόνισε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν αποτελούν απειλή για τη συμμαχία.

Τι συμβαίνει με την Halkbank;

Αναφερόμενος στην υπόθεση που αφορούσε την κρατική τράπεζα Halkbank , ο Satterfield δήλωσε ότι «δεν είναι θέμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ», προσθέτοντας, «το ζήτημα των δικαστικών διαδικασιών στη νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης σε σχέση με την υπόθεση Halkbank βρίσκεται αποκλειστικά στα δικαστήρια των ΗΠΑ»

Η υπόθεση της Halkbank θα κρίνει εάν οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν και σε ποιο βαθμό καλές σχέσεις με την Τουρκία.

Η δήλωση του αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία έχει διττή ερμηνεία…

Οικονομικοί δεσμοί

Ο Satterfield, σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσεις άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων (212,6 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες) συνολικά δραστηριοποιούνται 1.700 αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, απασχολώντας 75.000 ανθρώπους.

Να σημειωθεί ότι στόχος των ΗΠΑ ήταν το εμπόριο με την Τουρκία να φθάσει στα 100 δισεκ. δολάρια.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους κούρδους του YPG και PKK

Το YPG των Κούρδων οι ΗΠΑ τους θεωρεί ως «τακτικούς συμμάχους» από την περίοδο του Obama ωστόσο για την Τουρκία είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Satterfield είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους κούρδους του YPG στη βορειοανατολική Συρία.

Τι έχει συμβεί με την Halkbank;

Η υπόθεση της Halkbank βρίσκεται σε διαδικασία εκδίκασης από δικαστήριο της Νέας Υόρκης και αφορά άμεσα την Τουρκία, την κυβέρνηση της Τουρκίας και βεβαίως το Ιράν.

Μάλιστα τον Μάρτιο 2021 η υπόθεση θα επανέλθει στο προσκήνιο.
Στο σκάνδαλο διαφθοράς του 2013 στην Τουρκία συμμετείχαν αρκετά μέλη της τουρκικής κυβέρνησης.

Και οι 52 άνθρωποι που ενεπλάκησαν συνδέθηκαν με διάφορους τρόπους με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν 14 άτομα - συμπεριλαμβανομένου του Suleyman Aslan, του διευθυντή της κρατικής εταιρείας Halkbank, του ιρανού επιχειρηματία Reza Zarrab και πολλών μελών της οικογένειας υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης - για δωροδοκία, διαφθορά, απάτη, ξέπλυμα χρήματος και λαθρεμπόριο χρυσού.

Τι αφορούσε το σκάνδαλο;


Το σκάνδαλο αφορούσε φυσικό αέριο και χρυσό με το Ιράν, στο οποίο συμμετείχε ο Aslan, ο οποίος είχε 4,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στο σπίτι του, και ο Zarrab, ο οποίος συμμετείχε σε συναλλαγές χρυσού περίπου 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2012.

Και οι δύο άντρες συνελήφθησαν.

Το σχέδιο ξεκίνησε όταν Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρήκαν ένα κενό στις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν που τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση στο ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι Τούρκοι εξήγαγαν περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια χρυσού στο Ιράν απευθείας, ή μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μεταξύ Μαρτίου 2012 και Ιουλίου 2013.

Σε αντάλλαγμα, οι Τούρκοι έλαβαν ιρανικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μέσω της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank.

Τον Ιανουάριο του 2013, η κυβέρνηση Obama αποφάσισε να κλείσει αυτό το κενό, αλλά αντί να μπλοκάρει αμέσως τη Halkbank, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέτρεψε να συνεχιστούν οι εμπορικές δραστηριότητες με το χρυσό μέχρι τον Ιούλιο του 2013, επειδή η Τουρκία ήταν ένας σημαντικός σύμμαχος σχετικά με την αμερικανική παρέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και οι ΗΠΑ εργάζονταν πάνω σε μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Η αστυνομία κατάσχεσε περίπου 17,5 εκατομμύρια δολάρια που χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκία κατά τη διάρκεια της έρευνας. Περίπου 4,5 εκατομμύρια δολάρια βρέθηκαν στην κατοικία του Süleyman Aslan.

Συνολικά, 91 άτομα συνελήφθησαν κατά την έρευνα.
« Προηγουμενη
Επομενη »