Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το Δικαστήριο της Χάγης άναψε «Πράσινο φως» για διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου κατά του Ισραήλ

Με πλειοψηφία των δικαστών, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Παλαιστίνη είναι κράτος μέλος - επιτρέποντας στη Γενική Εισαγγελέα...




Με πλειοψηφία των δικαστών, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Παλαιστίνη είναι κράτος μέλος - επιτρέποντας στη Γενική Εισαγγελέα Φάτου Μπενσούντα να ξεκινήσει έρευνα για «Ισραηλινά εγκλήματα πολέμου» και να της δώσει δικαιοδοσία επί των εδαφών.

Η απόφαση θα μπορούσε να θέσει τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τον αρχηγό του προσωπικού σε ποινικές διαδικασίες και ακόμη και πριν από τα εντάλματα σύλληψης, γράφει ισραηλινό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την απόφαση των δικαστών, η οποία ψηφίστηκε με πλειοψηφία, η "Παλαιστίνη", της οποίας τα σύνορα είναι τα σύνορα του 1967 - συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ - είναι κράτος μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Αυτό συμβαίνει αφού ο ενάγων στο ίδρυμα ζήτησε από το δικαστήριο να καθορίσει τα εδαφικά όρια εντός των οποίων θα διεξαχθεί η έρευνα για τη διάπραξη φερόμενων εγκλημάτων πολέμου.

Η Μπενσούντα έχει ήδη ορίσει αυτά τα σύνορα ως «τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Γάζας», αλλά δεν ήταν σαφές εάν οι δικαστές θα παρέμβουν σε αυτόν τον προσδιορισμό, καθώς αυτό σημαίνει καθορισμό των συνόρων του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Ωστόσο, οι δικαστές δεν εξέτασαν στην απόφασή τους το ζήτημα της κατασκευής οικισμών και τη νομιμότητά τους - μόνο την εδαφική δικαιοδοσία.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέθεσε στους υπουργούς να μην σχολιάσουν δημόσια την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο ίδιος είπε σε απάντηση ότι «σήμερα το δικαστήριο απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ένα πολιτικό όργανο και όχι ένα δικαστικό όργανο. Το δικαστήριο αγνοεί τα πραγματικά εγκλήματα πολέμου και αντ 'αυτού καταδιώκει το κράτος του Ισραήλ, ένα κράτος με ισχυρό δημοκρατικό καθεστώς, το οποίο εξυμνεί το κράτος δικαίου και δεν είναι μέλος του δικαστηρίου.

Σε αυτήν την απόφαση, το δικαστήριο παραβίασε το δικαίωμα των δημοκρατιών να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενάντια στην τρομοκρατία και έπαιξε στα χέρια εκείνων που υπονομεύουν τις προσπάθειες για επέκταση του κύκλου της ειρήνης. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους πολίτες και τους στρατιώτες μας από νομικές διώξεις με κάθε τρόπο».

Ο αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής Χουσεΐν αλ-Σέιχ δήλωσε ότι «η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να συμπεριλάβει την Παλαιστινιακή Αρχή ως κράτος μέλος σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ρώμης αποτελεί νίκη για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και τις ηθικές αξίες παγκοσμίως».

Ynet

--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.