Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκία: Η θετική ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εξαρτάται από τις «προκλήσεις Ελλάδας – Κύπρου»

Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ...





Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Μάρτιο όπου στο προσκήνιο θα τεθούν ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη του για τα επόμενα βήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις λέγοντας έκανε λόγο για » προκλητικές ενέργειές της Ελλάδας και της Κύπρου», οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ατζέντα στη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τον τερματισμό των προκλήσεων, κατά τον ίδιο, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας θα εξαρτηθεί η θετική ατζέντα τη Τουρκίας τον Μάρτιο στη ΕΕ υποστήριξε ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί ισχυριζόμενος ότι σημαντικός παράγοντας είναι και οι ανεπίσημες συνομιλίες για το Κυπριακό.

Οι παράμετροι για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φαρούκ Καϊμακτσί ανέφερε ότι η εδραίωση μιας θετικής ατζέντας στη Σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο θα εξαρτηθεί από 5 βασικές παραμέτρους οι περιλαμβάνουν:
Τον τερματισμό προκλήσεων από την Ελλάδα, τους Ε/Κ και την Γαλλία,
τις ανεπίσημες συνομιλίες για την Κύπρο και την διεξαγωγή της διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο,
τη συνέχιση των συναντήσεων με την Ελλάδα,
τη συνέχιση της άμβλυνσης των σχέσεων με τη Γαλλία και
τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων.

Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε «χρήση κατευναστικής και συμφιλιωτικής ρητορικής μέχρι τη Σύνοδο» και είπε ότι «η προσδοκία μας είναι ότι η Ελλάδα, η ‘Ε/κ Διοίκηση’ ή η Γαλλία δεν θα προβούν σε προκλήσεις. Διότι εάν το κάνουν, η Τουρκία θα απαντήσει για να προστατεύσει τα δικαιώματά της».
Το Κυπριακό και η άτυπη Πενταμερής

Για την έναρξη ανεπίσημων συνομιλιών για την Κύπρο και διεξαγωγή Διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία προτείνει τη διεξαγωγή ανεπίσημων συνομιλιών υπό τη μορφή 5 συν ΟΗΕ. «Ειδικότερα, μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των υδρογονανθράκων και της κατανομής εσόδων, που προκαλούν ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Εάν μπορέσει να γίνει αυτό το βήμα, θα επιλυθεί ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος», ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, «η πρόταση του Προέδρου μας θα ήταν χρήσιμη εάν διεξαχθεί η Διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ακριβώς όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας συνέβαλαν στην ίδρυση της ΕΕ στο παρελθόν, οι ενεργειακοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει επίσης να αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ Τ/Κ και Ε/Κ στην Κύπρο και να συμβάλουν σημαντικά στην επίλυση του Κυπριακού και στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ».

«Η πλευρά της ΕΕ δεν φαίνεται προς το παρόν ιδιαίτερα δεσμευμένη σε αυτό, αλλά αν μπορεί να διεξαχθεί μέχρι τον Μάρτιο ή να ξεκινήσουν προετοιμασίες, αυτό θα ήταν μια σημαντική βελτίωση», υποστήριξε ο Φαρούχ Καϊμακτσί.
Οι σχέσεις με τη Γαλλία

Για τη συνέχιση των συναντήσεων με την Ελλάδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τώρα τις αποκαλούν «διαβουλεύσεις με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και προσπάθεια εύρεσης ειλικρινούς λύσης στα προβλήματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Για τη συνέχιση της άμβλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Γαλλίας και της διαδικασίας που οδηγεί σε ομαλοποίηση, ο Τούρκος ΥΦΕΞ είπε ότι «έγινε κατανοητό ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται επικριτικές δηλώσεις και πως τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του διαλόγου. Συμφωνήθηκε επίσης να διεξαχθούν διαβουλεύσεις για θέματα όπου οι δύο χώρες έχουν ευαισθησίες. Η επιστολή του Μακρόν προς τον Πρόεδρό μας συνιστά ένδειξη άμβλυνσης».

Για τη διαδικασία μεταρρύθμισης ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει ήδη εισέλθει στη διαδικασία μεταρρύθμισης και έχει αρχίσει να επιταχύνει».

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ – Offsite / Φωτογραφία αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.