Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στα επίπεδα Δεκεμβρίου οι νέες λοιμώξεις - Συναγερμός για τις ΜΕΘ

«Η κάλυψη των μονάδων στα νοσοκομεία της Αττικής έφτασε στο 72%» δηλώνει η Παγώνη και προβλέπει ότι «οι κενές μονάδες θα καλυφθούν τις επό...

«Η κάλυψη των μονάδων στα νοσοκομεία της Αττικής έφτασε στο 72%» δηλώνει η Παγώνη και προβλέπει ότι «οι κενές μονάδες θα καλυφθούν τις επόμενες 2-3 ημέρες» - Ο δείκτης Rt για την επικράτεια έφτασε ακόμα πιο κοντά στη μονάδα (0,98) - Στο 2,91% η θετικότητα από 2,87% που ήταν χθες - «Φουντώνει» ξανά η Θεσσαλονίκη - «Στο κόκκινο» Αχαΐα και Ρέθυμνο

H πανδημία τρέχει αφήνοντας το κόκκινο αποτύπωμά της στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ιδιαίτερα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Αυτό μαρτυρούν και τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα οποία, όταν συγκριθούν με τα χθεσινά, υπογραμμίζουν την αρνητική πορεία της Αττικής που τη φέρνει από αύριο υπό καθεστώς lockdown τύπου Μαρτίου, με τα μέτρα που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.


Έτσι, σε σύνολο 1.496 νέων κρουσμάτων, λιγότερα από τα χθεσινά 1.526, η Αττική καταγράφει αύξηση στα 795 έναντι 750 χθες, σημειώνοντας ένα δυσάρεστο ρεκόρ νέων διαγνώσεων για το 2021. Αν και ο υψηλός αριθμός δεν αποτελεί το ρεκόρ του λεκανοπεδίου από την έναρξη της πανδημίας, αρκεί να αναφερθεί πως το ίδιο νούμερο κρουσμάτων ανακοινώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, σε σύνολο ωστόσο 3.300 νέων διαγνώσεων πανελλαδικά, υπερδιπλάσιων των σημερινών.


Σύμφωνα με την αναφορά του ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt για την επικράτεια έφτασε ακόμα πιο κοντά στη μονάδα (0,98), ενώ η θετικότητα κατά τους σημερινούς ελέγχους βρίσκεται στο 2,91% από 2,87% χθες. Βέβαια, τα πολλά rapid tests θολώνουν την πραγματική εικόνα της επιδημίας, την οποία αποτυπώνουν ευκρινέστερα οι μοριακοί έλεγχοι, όπως έχουν επανειλημμένως επισημάνει οι λοιμωξιολόγοι. Από τον μεγάλο αριθμό σημερινών ελέγχων (51.407), τα 28.607 ήταν rapid και τα 22.800 μοριακά.


Ωστόσο, ο αμείλικτος δείκτης παραμένει το βάρος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο φαίνεται να συμπιέζεται ξανά με τους διασωληνωμένους μια ανάσα από τους 300 (284) και 214 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19.


«Δεν υπάρχει ισορροπία στο ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων» δήλωσε νωρίτερα στην ημέρα για την Αττική η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας την πληρότητα των ΜΕΘ σε 72% και κάνοντας μια δυσοίωνη πρόβλεψη για κάλυψη των 64 κενών κλινών μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες. Χθες, στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν 929 ασθενείς, με περίπου το 1/3 αυτών στο «Σωτηρία». Στις ΜΕΘ βρίσκονταν 170 ασθενείς.


Σήμερα, τέλος, ανακοινώθηκαν λιγότεροι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό, 17 από 20 χθες.


Η Αττική εκτοξεύει την αγωνία - «Φουντώνει» ξανά η Θεσσαλονίκη


Τα βαριά επιδημιολογικά πρωτεία της Αττικής δεν επιβεβαιώνουν μόνο τα πολλά νέα κρούσματα αλλά και η αναλογία νέων διαγνώσεων ανά 100.000 πληθυσμού (ιικό φορτίο), η οποία μεταφράζεται σε υψηλά διψήφια σε όλες τις περιφερειακές της ενότητες.


Στο Κέντρο εντοπίστηκαν 216 νέα κρούσματα, με ιικό φορτίο 20,98. Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε σε Πειραιά (124 νέα έναντι 102 χθες) και Δυτικό Τομέα Αθηνών (124 νέα έναντι 108). Οι δύο περιφερειακές ενότητες σημείωσαν και βαρύ ιικό φορτίο 27,62 και 25,32 αντίστοιχα.


Μικρότερη αύξηση καταγράφηκε στη Δυτική Αττική (40 από 38 χθες και ιικό φορτίο 24,86), το Νότιο Τομέα Αθηνών (93 από 84 και φορτίο 17,55) και την ΠΕ Νήσων με 20 από 19 αλλά μια αναλογία 26,79 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Πολλές αλλά λιγότερες σε σχέση με χθες είναι οι νέες διαγνώσεις στην Ανατολική Αττική (76 από 84) και τον Βόρειο Τομέα Αθηνών (109 από 102).


Στο στόχαστρο των λοιμωξιολόγων και της πολιτείας έχει μπει πλέον και η Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν 101 νέα κρούσματα. Στη συμπρωτεύουσα μεταβαίνει αύριο, 11 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ώστε να επισκεφθεί τις υγειονομικές δομές και να αξιολογήσει την πορεία της πανδημίας στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι δύο ακόμη συσκέψεις έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες για το δυσάρεστο πισωγύρισμα της περιφερειακής ενότητας. Όπως τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, η επιδημιολογική της εικόνα θυμίζει το διάστημα πριν τον Νοέμβριο, με την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στο 50%,


Στο κόκκινο Αχαΐα και Ρέθυμνο – Τι συμβαίνει με τις όμορες περιφερειακές ενότητες


Προβληματισμό προκαλεί η ανεξέλεγκτη διασπορά σε Αχαΐα και Ρέθυμνο, όπως και η επιδημιολογική αύξηση που παρατηρείται σε όμορες περιφερειακές ενότητες, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με τη μετάδοση από τη μετακίνηση των κρουσμάτων. Οι δύο περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων των ειδικών για την αναχαίτιση της κακής επιδημιολογικής τους πορείας.


Η Αχαΐα που βράζει τον τελευταίο καιρό κατέγραψε σήμερα το αρνητικό ρεκόρ της με 112 νέα κρούσματα από 97 χθες και ένα αυξημένο ιικό φορτίο 36,09 από 31,26. Τα 90 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στην Πάτρα που δέχεται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Πλάι στην Αχαΐα, οι γειτονικές Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία βρίσκονται σε επιδημιολογική άνοδο, με 24 και 16 νέα κρούσματα από 13 και 5 αντίστοιχα χθες, ενώ το κόκκινο της Πελοποννήσου απλώνεται στην Κορινθία με τις 21 νέες διαγνώσεις από 19.


Εκτίναξη κρουσμάτων παρατηρείται και στην Κρήτη, με τον πονοκέφαλο των ειδικών από τις μεταλλάξεις στο νησί να χειροτερεύει από τη μεγάλη ιική διασπορά. Μολονότι το Ηράκλειο σημειώνει 24 νέες διαγνώσεις από 18 χθες, το ισχυρό πλήγμα έρχεται από το Ρέθυμνο και τα νέα κρούσματα που απογειώθηκαν στα 42 από 15, καθώς και μια σκληρή αναλογία 49,06 μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους. Η ενότητα Ρεθύμνου παραμένει κατακόκκινη στον επιδημιολογικό χάρτη εδώ και 14 ημέρες.


Χαλκιδική, Εύβοια και Βοιωτία συντηρούν την κακή εικόνα που τις έχει στα κόκκινα του χάρτη επίπτωσης της επιδημίας με 15, 57 και 26 νέα κρούσματα αντίστοιχα, ενώ στις νήσους Θάσο και Κάλυμνο καταγράφηκαν μεγάλα ιικά φορτίά, 50,84 για την πρώτη και 30,56 για τη δεύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.