Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ένες Καντέρ: «Στην Τουρκία είναι όμηροι του Ερντογάν» - Όσα είπε για Γκιουλέν και πραξικόπημα

Ένες Καντέρ: Ο Τούρκος NBAer μίλησε για τις πρακτικές του Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες προσβάλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη γνωριμία του με ...





Ένες Καντέρ: Ο Τούρκος NBAer μίλησε για τις πρακτικές του Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες προσβάλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη γνωριμία του με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο Καντέρ είναι από τους λίγους Τούρκους που έχουν τη δύναμη να εναντιωθούν στον Ερντογάν, ωστόσο πληρώνει ένα μεγάλο τίμημα καθώς δεν μπορεί να δει τους γονείς του. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση των γειτόνων του έχει ακυρώσει το διαβατήριο.

Ο 28άχρονος έδωσε συνέντευξη στην «The Pavlovic Today» και μίλησε για όλους και για όλα! Αναλυτικά όσα είπε...

Για τις διαφορές που υπάρχουν όσον αφορά στην ελευθερία του λόγου ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ...

«Μέχρι το 2015 μπορούσα να πάω στην Τουρκία και όταν επέστρεφαν στις ΗΠΑ, μπορούσα να καταλάβω αμέσως τη διαφορά στην ελευθερία του λόγου. Θυμάμαι ρωτούσα τους φίλους μου: “είναι οκ αν κάνεις κριτική στην κυβέρνηση εδώ, δεν θα πας στη φυλακή;” και με ρωτούσαν “γιατί να πας φυλακή;”. “Αυτό συμβαίνει στην Τουρκία” τους απαντούσα. Ήταν ένας διαφορετικός κόσμος για εμένα. Στις ΗΠΑ υπάρχει ελευθερία του λόγου και των media. Αν το κάνεις αυτό στην Τουρκία, η κυβέρνηση θα έρθει και θα “κατεβάσει” τα πάντα. Τον πρώτο καιρό ήταν πολύ δύσκολα για εμένα, έλεγα στους συμπαίκτες μου “Παιδιά είστε τόσο τυχεροί κι ευλογημένοι, δεν ξέρετε πόσο ευγνώμονες πρέπει να είστε”».

Ο Ενές Καντέρ σε νεαρή ηλικία στο σπίτι του στην Τουρκία

Για τη γνωριμία του με τον Φετουλάχ Γκιουλέν...

«Την πρώτη φορά που συνάντησαν τον Γκιουλέν ήταν το 2013, δεν μου είπε ποτέ “κάνε αυτό ή κάνε το άλλο”, δεν μου είπε ποτέ “τουίταρε αυτή ή μίλα στα media”. Ο Γκιουλέν έλεγε πάντα “αυτή είναι η ζωή σου, οι αποφάσεις σου, μπορείς να κάνεις ό,τι θες”» κι εγώ του απάντησα ότι “θέλω να βοηθήσω να ελευθερωθούν οι αθώοι στην Τουρκία”. 

Μου έδωσε μια συμβουλή που θα θυμάμαι για πάντα: “Το πιο σημαντικό στη ζωή είναι να αφήνει τις διαφορές στο τραπέζι και να προσπαθείς να βρεις τι έχουμε κοινό. Δεν έχει σημασία το χρώμα του δέρματος, η πίστη ή κάτι άλλο, απλά αφήνεις τις διαφορές στο τραπέζι”. Έχουμε μόνο έναν κόσμο για να ζήσουμε, συνεπώς πρέπει να τον κάνουμε καλύτερο. Κάθε μέρα που ξυπνάω, ρωτάω τον εαυτό του τι μπορώ να κάνω για να κάνω στον κόσμο καλύτερο. Όχι μόνο στην Τουρκία αλλά σε όλο τον κόσμο».

Για την αποπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016...

«Θυμάμαι εκείνη την ημέρα, δεν το ξέρουν πολλοί αλλά ήμουν με τον κ. Γκιουλέν στο ίδιο δωμάτιο. Όταν έγινε το πραξικόπημα ένας από τους ακολούθους του ήρθε και του έφερε την είδηση. Ο Γκιουλέν σοκαρίστηκε κι έφερε όλους τους φίλους του για να προσευχηθούμε για την Τουρκία, γιατί πάνω από 250 άτομα πέθαναν. Ο κ. Γκιουλέν έκλαψε εκείνο το βράδυ γι' αυτούς τους ανθρώπους. Μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν τον κατηγόρησε γι' αυτό. Ήμουν εκεί στο ίδιο δωμάτιο, είναι τρελό. Δεν είχε καμία ανάμιξη, ούτε ο ίδιος, ούτε οι ακόλουθοι του. Συνεπώς, πρέπει να κάνω τα πάντα, να πάω παντού και να πω την ιστορία αυτή γιατί όλοι είναι τυφλοί»

Για το γεγονός ότι τον αποκήρυξαν οι γονείς του και την κατάσταση στην Τουρκία...

«Όταν έβγαλαν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, η τουρκική κυβέρνηση δεν πίστεψαν αυτά που έλεγαν. Η αστυνομία πήγε στο σπίτι μου. Έψαξαν παντού και πήραν κάθε ηλεκτρική συσκευή, καθώς ήθελαν να δουν αν είμαι ακόμα σε επαφή με την οικογένεια μου. Τα μέλη της οικογένειας μου είναι όμηροι. Τους έχουν πάρει τα διαβατήρια και δεν τους αφήνουν να φύγουν από τη χώρα. Προφανώς θέλω να δω την οικογένεια μου, μου λείπει. Υπάρχουν, όμως, τόσες οικογένειες, όπου η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τη δική μου. Πρέπει να σταθώ όρθιος γι' αυτούς τους ανθρώπους. Στο τέλος, ελπίζω ότι θα ανταμώσω ξανά την οικογένεια μου και θα μπορέσω να δω την μητέρα και τον πατέρα μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.