Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Και βήμα πρόσθες», από τον Στρατηγό Φλώρο... Πως συνδέονται ο «Στόχος» κι ένα άγνωστο περιστατικό στην Κω το 1987...

  Χίλια Εύγε στον ελληνόψυχο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο: Με προσωπική του απόφαση (βλέπε εδώ tinyurl.com/55ewmgkv την αν...

 



Χίλια Εύγε στον ελληνόψυχο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο: Με προσωπική του απόφαση (βλέπε εδώ tinyurl.com/55ewmgkv την ανακοίνωσή του στο Twitter), έκανε Δόγμα και Σήμα για τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού την περίφημη ρήση της Σπαρτιάτισσας μητέρας, όταν έδωσε το ξίφος στο γιό της για να πολεμήσει: «Και βήμα πρόσθες»!..

Η επιλογή της φράσεως που σημαίνει «πρόσθεσε ένα βήμα» και υπονοεί το μεγάλωμα της Πατρίδος, έγινε από τον 60άχρονο Α/ΓΕΕΘΑ στις 5 Φεβρουαρίου, κατά την διάρκεια της ασκήσεως με αμφίβια σκάφη MARK V από τα αποθέματα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία πήραν μέρος Ειδικές Δυνάμεις σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς.

Ο «Στόχος» αποκαλύπτει ότι η θρυλική φράσις «Και βήμα πρόσθες» προέρχεται από τα περίφημα «Λακαινών Αποφθέγματα» του Πλουτάρχου (δείτε τα εδώ tinyurl.com/1ohcutrn στην έκδοση της Λειψίας 1873) και έχει ως εξής στο πλήρες αρχαίο κείμενο: «Άλλη (σ.σ.: Λάκαινα) προς τον υιόν λέγοντα, μικρόν έχειν το ξίφος, είπε: Και βήμα πρόσθες» (Νεοελληνική μετάφραση: Άλλη Λάκαινα όταν έδωσε το ξίφος στον γιό της κι αυτός της είπε πως είναι μικρό, εκείνη του απάντησε: Πρόσθεσε κι εσύ ένα βήμα»!..

Δηλαδή, συμβούλεψε τον γιό της η Σπαρτιάτισσα την ώρα του Πολέμου να κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά, ώστε να πλησιάσει τον αντίπαλο για να τον σκοτώσει. Κατά την άποψη του στρατηγού Κ. Φλώρου, η αρχαιοελληνική φράσις «Και βήμα πρόσθες» αποδίδει το ηθικό που έχουν τα στελέχη των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων που συνήθως είναι ελαφρά εξοπλισμένα και καλούνται να αντιμετωπίσουν εκ του σύνεγγυς τον εχθρό. Το νέο έμβλημα αποτελεί παραλλαγή του σημερινού σήματος των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, με ένα ξίφος, που συγκρατείται κατακόρυφα από δύο πτέρυγες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο γεννημένος το 1961 στην Χαλκίδα, αντιστράτηγος Κων. Φλώρος παραμένει ακόμα και τώρα στα 60 του καταδρομέας- αλεξιπτωτιστής και βατραχάνθρωπος, μετέχοντας σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών και σε καταδύσεις. Άλλωστε διετέλεσε διοικητής Ζ-ΜΑΚ, που είναι και η αφρόκρεμα των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Ο Σπυριούνης, η Κώς του 1987 και ο «Στόχος»

…Υπόψιν ότι η αρχαιοελληνική φράσις «Και βήμα πρόσθες» θεωρείται εδώ και δεκαετίες άκρως μιλιταριστική από τους μπολσεβίκους και τους δικαιωματάκηδες, επειδή παραπέμπει στην «Μεγάλη Ιδέα» και στο μεγάλωμα της Πατρίδος!.. Εγώ που σάς μιλώ, θυμάμαι ότι το 1987-88 επί Ανδρέα Παπανδρέου που υπηρετούσα ως λοχίας την θητεία μου στην Κώ με ταξίαρχο διοικητή τον (88χρονο σήμερα…) μετέπειτα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κυριάκο Σπυριούνη, είχε συμβεί το εξής αμίμητο: Σε κάποια άσκηση στο νησί του Ιπποκράτη, κάποιοι ελληνόψυχοι καταδρομείς είχαν αναρτήσει πανό με το σύνθημα «Και βήμα πρόσθες», που ελάχιστοι γνώριζαν τότε την «μιλιταριστική» προέλευσή του από τα «Λακαινών αποφθέγματα» του Πλουτάρχου και τι σημαίνει. Δεν θα γινόταν κανένα θέμα, αν κάποιος ελληνόψυχος φαντάρος (σ.σ.: όχι εγώ πάντως!..) δεν έστελνε φωτογραφίες στον αλησμόνητο εκδότη του «Στόχου» Γιώργο Καψάλη, ο οποίος – φυσικά – έσπευσε να τις δημοσιεύσει στον «Στόχο».

Αυτό ήταν: Αμέσως ξεσηκώθηκαν οι αντιμιλιταριστές του «Σπάρτακου» (που είχαν τουλάχιστον 3 «ανταποκριτές» φαντάρους στην Κώ!..) και προκάλεσαν μια σειρά δημοσιευμάτων στην «Ελευθεροτυπία» των Φυντανίδη – Τεγόπουλου. Ο φουκαράς ο Σπυριούνης (που ήταν εξαιρετικά καλός άνθρωπος) τρομοκρατήθηκε και διέταξε ανακρίσεις για να μάθει ποιοί και γιατί σήκωσαν το «μιλιταριστικό» πανό με την φράση «Και βήμα πρόσθες»!.. Τον θυμάμαι, μάλιστα, να μαζεύει εμάς τους φαντάρους σε μια μεγάλη αίθουσα στην πόλη της Κώ, να κραδαίνει ένα φύλλο του «Στόχου» και να μάς παρακαλεί να μη στέλνουμε ειδήσεις σε αυτή την «ακροδεξιά» (όπως την αποκάλεσε) εφημερίδα, διότι πλήττεται το ηθικό του Στρατεύματος!..

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ότι η «μιλιταριστική» φήμη της αρχαιοελληνικής φράσεως «Και βήμα πρόσθες» ξεκίνησε αμέσως μετά την Μεταπολίτευση από το δίδυμο «Εθνάρχη» Καραμανλή και «Ροζαλίας» Αβέρωφ, που είχαν απαγορεύσει να ακούγεται στο Στράτευμα, όπως είχαν απαγορεύσει και το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή» για να μη ξεχνιόμαστε!.. Προφανώς, αυτή την «μιλιταριστική» φήμη θα γνωρίζει και ο νύν Α/ΓΕΕΘΑ, γι’ αυτό και δεν επιτρέπει τα σχόλια κάτω από την ανάρτησή του στο Twitter: Για να μη «ξεσαλώσουν» οι ομοϊδεάτες του «Σπάρτακου», οι μπολσεβίκοι και οι κάθε λογής δικαιωματάκηδες ότι και καλά οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις έχουν «Μεγαλοϊδεάτικη» νοοτροπία και επιθυμούν το μεγάλωμα της Ελλάδος εις βάρος των… φιλήσυχων γειτόνων μας!..

  Κοινός Νούς - Εφημερίδα «Στόχος»


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.