Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πώς θα επανέλθει σταδιακά η αγορά -Πότε ανοίγουν σχολεία, χιονοδρομικά, τελευταία η εστίαση

Προσεκτικά και βήμα βήμα θα πραγματοποιηθεί η περαιτέρω άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, με σκέψεις για λειτουργία των χιονοδρομικών κέντ...

Προσεκτικά και βήμα βήμα θα πραγματοποιηθεί η περαιτέρω άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, με σκέψεις για λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, αλλά και επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στα σχολεία.


Πρεμιέρα η Δευτέρα 18 Ιανουαρίου για την επαναλειτουργία της αγοράς, με αυστηρά μέτρα και έκκληση από τους ειδικούς και την κυβέρνηση προς τους πολίτες να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα.


Φαίνεται πάντως πως οι πολίτες βγήκαν για ψώνια, προσπαθώντας κατά κανόνα, να τηρήσουν τις αποστάσεις και όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.


Πυξίδα για περαιτέρω άρση μέτρων η επιδημιολογική εικόνα

Γνώμονας για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και λειτουργία περισσότερων τομέων της οικονομίας και όχι μόνο, θα αποτελέσει η επιδημιολογική εικόνα της χώρα, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει συνεχή σημάδια αποκλιμάκωσης.


Για σήμερα, Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 320 νέα κρούσματα (επί συνόλου περιορισμένων, λόγω Σαββατοκύριακου, τεστ κορωνοϊού), 19 θανάτους και 322 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ-Covid από τον κορωνοϊό σε όλη τη χώρα. Από αυτά, 137 κρούσματα εντοπίζονται σήμερα στην Αττική.


Εισηγήσεις για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων

Στο πλαίσιο αυτής της βήμα, βήμα απόσυρσης των μέτρων, η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει την Παρασκευή και εκεί θα δοθούν νέες εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα. Όπως δήλωσε το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανάμεσα σε άλλα αναμένεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.


«Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση», διευκρίνισε.


Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, την Παρασκευή θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ίσως από την ερχόμενη εβδομάδα και να επαναλειτουργήσουν οι σχολές οδηγών.


Πότε φαίνεται να επιστρέφουν στα σχολεία μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Πιθανότερη ημερομηνία για επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Γυμνασίων και Λυκείων είναι η 1η Φεβρουαρίου, καθώς απορρίφθηκε οριστικά το σενάριο να επιστρέψουν στις τάξεις μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.


Πρεμιέρα για τα καταστήματα, τι θα ανοίξει στη συνέχεια -Τα σενάρια για σχολεία, εστίαση, μετακινήσεις σε νομούς


«Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση» σημείωσε νωρίτερα Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.


Όπως σημείωσε μάλιστα, ενδέχεται να χρειαστούν δυο εβδομάδες προκειμένου να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια με την προϋπόθεση πως θα πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο. Εκείνο που παραμένει αστάθμητος παράγοντας, πλην της συμμόρφωσης στα μέτρα, είναι και το κρύο που τις τελευταίες ημέρες είναι έντονο και δημιουργεί ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση διάδοσης του ιού.


Τελευταία θα ανοίξει η εστίαση

Το επόμενο βήμα, με δεδομένο πως η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα δεν θα επιδεινωθεί θα είναι τα καταστήματα εστίασης.Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξουν πρώτα όλα τα σχολεία, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια που παραμένουν κλειστά και στη συνέχεια, εφόσον οι παράμετροι είναι καλές, να ανοίξει ολόκληρη η αγορά και η εστίαση.


Αν λοιπόν εξακολουθήσει η καλή επιδημιολογική πορεία, ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε άνοιγμα της εστίασης από τα τέλη Φλεβάρη. Σε κάθε περίπτωση, στόχος κυβέρνησης και ειδικών είναι η επαναλειτουργία των καφέ και των εστιατορίων να γίνει αρχικά σε εξωτερικούς χώρους.


«Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση, θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους, υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα», σημείωσε για το θέμα ο κ. Γεωργιάδης. «Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά», διευκρίνισε ο υπουργός.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.