Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Και οι Ρεπουμπλικάνοι «άδειασαν» τον Τραμπ: Ψήφισαν, παρά το βέτο, αμυντικό προϋπολογισμό και κυρώσεις στην Τουρκία

Η κομματική πειθαρχία που είχε διατηρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, πήγε περίπατο λίγο πριν την εκπνοή ...





Η κομματική πειθαρχία που είχε διατηρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, πήγε περίπατο λίγο πριν την εκπνοή της. Η Γερουσία, αν και ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς ακύρωσε το προεδρικό βέτο στον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 740 δισ. δολαρίων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι πρόσθετες και βαρύτερες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για τους ρωσικούς S-400.

Ο απερχόμενος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ασκεί βέτο επειδή το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει «κρίσιμης σημασίας μέτρα για την εθνική ασφάλεια, περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους μας και τη στρατιωτική ιστορία μας και αντικρούει τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου να θέσει πρώτη την Αμερική σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική».

Σε μήνυμά του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε χαρακτηρίσει το νόμο «δώρο προς την Κίνα και τη Ρωσία», χώρες που για τον Τραμπ αποτελούν εμπορικούς και στρατιωτικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ. Είναι το μοναδικό προεδρικό βέτο που δεν περνάει, από τα εννιά που έχει συνολικά θέσει. Χθες, δεν κατάφερε να βρει την απαραίτητή στήριξη. Η Γερουσία ενέκρινε, με 81 ψήφους υπέρ και 13 κατά, τον αμυντικό προϋπολογισμό, παρά τις ενστάσεις του προέδρου, σε μια έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα πλήγμα, μία έκφραση κριτικής εκ μέρους του Κογκρέσου προς τον ίδιο τον Τραμπ. Ο αμυντικός προϋπολογισμός πλέον γίνεται νόμος και θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά, χωρίς ο Τραμπ να έχει τη δυνατότητα να θέσει άλλο εμπόδιο. Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ο επικεφαλής της πλειοψηφίας, Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε ότι το αμυντικό νομοσχέδιο ψηφίζεται ανελλιπώς επί 59 συναπτά έτη «και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ολοκληρώσουμε τη φετινή ψηφοφορία και θα περάσουμε το νόμο προτού ολοκληρώσει τις εργασίες του το Κογκρέσο την Κυριακή».

Η τελευταία αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πληγμάτων που δέχεται ο Τραμπ, ο οποίος χάνει ημέρα με την ημέρα σε επιρροή και συμμάχους. Ακόμα και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς παίρνει σαφείς αποστάσεις. Πώς να ερμηνεύσει κανείς ότι ζήτησε από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει μια αγωγή, την οποία άσκησαν Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες που συντάσσονται με τον Τραμπ και οι οποίοι θέλουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Σε μια κατάθεση 14 σελίδων που έγινε για λογαριασμό του αντιπροέδρου, οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης χαρακτήρισαν την αγωγή «νομική αντίφαση» και υποστήριξαν ότι ο Πενς δεν ήταν το κατάλληλο άτομο γι’ αυτή την υπόθεση.

Παρά τα εμπόδια, ο πρόεδρος Τραμπ, ακόμα και λίγες ημέρες πριν παραδώσει την σκυτάλη της εξουσίας, συνεχίζει την πολιτική του. Ενδεικτικό ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν τον προϋπολογισμό του ΟΗΕ, ύψους 3,231 δισ. δολαρίων, εξαιτίας διαφωνιών του Λευκού Οίκου για θέματα που αφορούν το Ιράν και το Ισραήλ. Στο κλείσιμο της Γενικής Συνέλευσης οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική χώρα, εκτός του Ισραήλ, που καταψήφισε. Ο προϋπολογισμός πέρασε με 167 κράτη να τον εγκρίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.