Tελευταια Νεα

Σάββατο, Ιανουαρίου 02, 2021

Πήρε φωτιά ο κ@λος τους... Τούρκος αντιναύαρχος: «Το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα μας απειλεί»
Η τουρκική πλευρά με νομική φόρμουλα και ωραία λόγια θέλει να «ωραιοποιήσει» τα ωμά επεκτατικά της σχέδια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έχοντας μοναδικό της αντίπαλο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που σαφώς και δεν θέλει να αντιμετωπίσει εν έτη 2020.

 Ο Τούρκος αντιναύαρχος ε.α. Τσαν Ερένογλου, πρώην διοικητής της Νότιας Θάλασσας (Ανατολική Μεσόγειο) και νυν σύμβουλος τουρκικού αμυντικού κυβερνητικού ινστιτούτου σε συνέντευξη του σε τουρκικά μέσα αποκάλυψε τις τωρινές προθέσεις και σχέδια της χώρας του έναντι της Ελλάδος.

Μετά την στοχοποίηση της Τουρκίας και την ανακήρυξη της από το Ατλαντικό συμβούλιο, ως «αδίστακτου κράτους», αλλάζουν τροπάρι οι Τούρκοι και κατηγορούν την Ελλάδα ότι δήθεν αυτή προετοιμάζεται για πόλεμο στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος πρώην ανώτατος αξιωματικός στηλιτεύει και τις δηλώσεις του Έλληνα αρχηγό του Επιτελείου στρατηγό κ. Κωνσταντίνο Φλώρο, για το νέο πρόγραμμα εξοπλισμού της χώρας μας “στα πλαίσια της Θάλασσας των νήσων (όπως ονομάζουν το Αιγαίο οι Τούρκοι), ένα ακόμη σημάδι των προθέσεων τους αφού μέχρι χθες το αποκαλούσαν Αιγαίο, ενώ έχουν και Πανεπιστήμιο με το ίδιο όνομα εδώ και χρόνια.

Προφανές σχέδιο της Άγκυρας είναι η παρακολούθηση του ελληνικού εξοπλιστικού σχεδίου για το οποίο επιθυμούν έναν οδικό χάρτη.

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια καυτή σύγκρουση στη Θάλασσα των Νήσων; Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η έλλειψη πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις τρέφονταν πάντα από την τουρκική εχθρότητα. Κάθε νέος Έλληνας υπουργός εξωτερικών, άμυνας ή Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου δηλώνει: «Εκείνοι που μας υποτιμούν κάνουν μεγάλο λάθος. Είμαστε έτοιμοι να συντρίψουμε όποιον δεν μας παίρνει σοβαρά».

Οι Έλληνες ασκούν επιθετική ρητορική εναντίον των Τούρκων, λέγοντας ότι “Όποιος επιτεθεί σε ελληνικά εδάφη, πρώτα θα τον κάψουν, τότε θα πάνε και να δουν ποιος είναι».

Αν η Ελλάδα προσπαθήσει να μας σύρει σε μια καυτή σύγκρουση, τέτοιες δηλώσεις και προκλήσεις θα έχουν εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των παγκόσμιων εμπόρων όπλων και επομένως των ιμπεριαλιστών (εννοεί τις ΗΠΑ).

Να θυμάστε τα ιστορικά γεγονότα. Τα νησιά της Θάλασσας των Νήσων βρίσκονταν στα χέρια πριγκιπάτων, όπως της Βενετίας και της Γένουας πριν από την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά αργότερα όλα ήρθαν υπό την κυριαρχία του Οθωμανικού Κράτους.

Τα νησιά Λήμνος, Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος, Σάμος αναφέρονται με το όνομα τους στην συνθήκη της Λωζάννης. Το Καστελόριζο που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο δόθηκε αρχικά στην Ιταλία.

Το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λωζάννης, αναφέρει ότι η Τουρκία θα έχει λόγο στο μέλλον αυτού του νησιού. Το νησί αυτό το περιβάλλουν 14 μικρότεροι νήσοι που τις αμφισβητούμε.

Σύμφωνα με τις διάφορες συμφωνίες, καμία ναυτική βάση, οχύρωση δεν μπορεί να δημιουργηθεί ή κατασκευασθεί στα προαναφερθέντα νησιά. Ένας περιορισμένος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων και δυνάμεων χωροφυλακής θα ευρίσκονται σε αυτά για λόγους εσωτερικής ασφάλειας.

Αυτά τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς έχουν δοθεί στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. Η μη στρατιωτική κατάσταση όμως παραβιάζεται από την Ελλάδα εδώ και χρόνια», τόνισε ο ίδιος αποκαλύπτοντας με το πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Τούρκοι αναζητούν νομική φόρμουλα να αμφισβητήσουν τα νησιά πέριξ του Καστελόριζου πάση θυσία.

«Αν η Ελλάδα θέλει ειρήνη, θα πρέπει να αποκηρύξει τους παράνομους ισχυρισμούς της στην Ανατολική Μεσόγειο και να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης των προβλημάτων στο Αιγαίο χωρίς προϋποθέσεις, κα, εάν βρεθεί από κοινού λύση, να παρουσιαστεί ταυτόχρονα και στους δύο λαούς.

Το ναυτικό μας θα είναι η ισχυρότερη υποστήριξη της πολιτικής που ακολουθούμε. Οι μελλοντικές γενιές της Τουρκίας θα δουν μια ανεξάντλητη πηγή πλούτου και δύναμης που απορρέει από την «Γαλάζια Πατρίδα», τόνισε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Ποιο είναι το ενεργειακό σχέδιο της Τουρκίας

Ο Τούρκος αντιναύαρχος αναφέρει στην συνέχεια ότι «το ιρακινό πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει στην Αλαξενδρέττα, ενώ το αζέρικο στο Τσειχάν. Τα λιμάνια Αλεξανδρέττα, Μερσίνη και Τσειχάν, θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις εισαγωγές και εξαγωγές φυσικού αερίου για την Τουρκία.

Τα επόμενα χρόνια, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας και της Κασπίας θα διακινούνται στον Κόλπο της Αλεξανδρέττας με αγωγούς και από εκεί θα διατίθενται στην ΕΕ από αυτά τα λιμάνια».

Για τα σχέδια αυτά απαιτείται πολεμικό ναυτικό 10 φορές ισχυρότερο. Ο ίδιος τονίζει ότι όλα αυτά τα σχέδια απαιτούν περισσότερα επιτεύγματα από την τουρκική αμυντική βιομηχανία και ένα πανίσχυρο πολεμικό ναυτικό.

Ο Τούρκος αντιναύαρχος αναφέρει την εντατική εκπαίδευση και κατάρτιση των μελλοντικών Τούρκων αξιωματικών στη Ναυτική Ακαδημία, σε συνδυασμό με την περαιτέρω αποδοτικότητα, ενός μεγαλύτερου αριθμού μηχανικών στο τουρκικό ναυτικό, που θα πρέπει να αυξήσει την ισχύ του τουλάχιστον πολλές φορές.
« Προηγουμενη
Επομενη »