Tελευταια Νεα

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 21, 2020

Kορωνοϊός: Εντός της ημέρα η έγκριση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech από τον ΕΟΦ

 


Εντός της ημέρας αναμένεται να εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer—BioNTech κατά του κορωνοϊού, καθώς συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Παρότι το εμβόλιο BNT162b1 έχει ήδη εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αξιολογητές του ΕΜΑ θα εξετάσουν ενδελεχώς την αξιοπιστία των κλινικών δεδομένων, προκειμένου να αποφανθούν θετικά. Σημειώνεται ότι μέχρι και την περασμένη Πέμπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν χορηγηθεί 137.897 δόσεις εμβολίου και άλλες 49.567 στις ΗΠΑ.

Μετά από την συγκεκριμένη έγκριση θα ακολουθήσει το τελικό «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία έχει προεξοφλήσει η πρόεδρος της, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα, τότε αναμένεται μετά από δύο ημέρες να αρχίσει η διανομή του εμβολίου στις χώρες της ΕΕ και στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – ο εμβολιασμός.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια διαδικασία, δηλαδή εξέταση του αιτήματος έγκρισης από τον ΕΜΑ και επικύρωση της απόφασης από το Κολέγιο των Επιτρόπων, θα επαναλαμβάνεται για κάθε ένα από τα υπόλοιπα υποψήφια εμβόλια για τον κορωνοϊό, με το δεύτερο μετά από εκείνο των Pfizer/BioNTEch, να είναι το εμβόλιο mRNA-1273 της φαρμακευτικής εταιρίας Moderna, την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021. Προς το παρόν δεν έχει γνωστό πότε θα αιτηθεί έγκριση του εμβολίου της η AstraZeneca.

Σημειώνεται πάντως πως η Ιταλία, η Γερμανία και η Αυστρία έχουν ήδη αναγγείλει την έναρξή της διαδικασίας την ερχόμενη Κυριακή, ενώ το ίδιο έκανε και η Ελλάδα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει ανακοινώσει πως στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί υγειονομικών από πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας.

Σχέδιο «Ελευθερία»: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία μπαίνει το εθνικό σχέδιο «Ελευθερία» για τη θωράκιση του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού. Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου BNT162b1 των Pfizer/BioNTEch, με τους υγειονομικούς αλλά και πολιτικά πρόσωπα να υποβάλλονται σε εμβολιασμό, σε μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στο ΕΣΥ και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ενώ θα έχει ξεκινήσει και η χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στα άτομα 65 ετών και άνω και στις ευπαθείς ομάδες, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, σταδιακά, η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 160.000 δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTEch, ενώ έως το τέλος Ιανουαρίου από τις ίδιες εταιρίες επιπλέον 500.000 δόσεις. Επίσης, τον ίδιο, πρώτο μήνα του νέου έτους, την Ελλάδα αναμένονται 200.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna και 300.000 δόσεις από την φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας αναλογούν από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις επτά παρασκευάστριες εταιρίες 25 εκατ. δόσεις για το 2021.

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, «Ελευθερία» ξεκινά την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, από πέντε νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού στην Αττική (πρόκειται για τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο»), όπου συνολικά 250 άτομα από το προσωπικό, υγειονομικό και διοικητικό, θα λάβουν την πρώτη δόση, και έπειτα από 21 ημέρες θα κληθούν να λάβουν και τη δεύτερη δόση ώστε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το τριήμερο 27-29 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της επιδημίας, όπως το προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των κλινικών covid-19 και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επίσης, προβλέπεται και η εμβολιαστική θωράκιση του υγειονομικού προσωπικού των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) που θα διενεργήσουν στη συνέχεια τον εμβολιασμό σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίων Νοσημάτων.
.
« Προηγουμενη
Επομενη »